ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Интервју

„Паланачке“ представљају Дејана Петровића председника ОО ДСС: УЧАУРЕНЕ СТРАНКЕ НЕ ЖЕЛЕ ПРОМЕНЕ

Наш саговорник Дејан Петровић је одборник у актуелном сазиву Скупштине општине и однедавно председник Општинског одбора Демократске странке Србије. Представља ново лице на паланачкој политичкој сцени, па самим тим уз своје име не носи оно, код нас најчешће оптерећујуће, бреме прошлости.

Замолили смо га да се представи…

-Рођен сам у Голобоку, а у Паланци са породицом живим скоро тридесет година. Ожењен сам, имам троје деце. Стекао сам високо образовање и двадесет година стажа. Запослен сам у ОШ „Вук Караџић“ на пословима шефа рачуноводства. Поред ове примарне делатности, бавим се израдом предмета од дрвета, као и узгојем воћа. За председника  привременог ОО ДСС-а именован сам у септембру прошле године од стране Извршног одбора странке. Том приликом извршена је и реконструкција општинског одбора.

Како коментарише ситуацију на локалној политичкој сцени…

-Наш општински одбор спој је политички искусних чланова и нових људи који се до сада нису бавили политиком. Сматрам да је политичка сцена у нашој општини, као и у Србији уопште, веома  статична, да се једна иста имена врте већ годинама уназад. Политичке странке учауриле су се и остављају мало простора новим именима која би желела и могла нешто да промене. Управо такве људе желимо да привучемо, оне који иза себе имају резултате који нису постигнути политичком активношћу или уз помоћ ње. Наравно, не желимо се одрећи наших старих чланова који у прошлости нису имали прилику да буду главни актери у вршењу власти, али су успели да очувају част ДСС-а. Наравно, као и све друге партије, желимо привући што више младих људи жељних доказивања и промена. За разлику од осталих политичких партија, спремни смо да им пружимо прилику да активно учествују у нашем раду и одлучивању.

Колико његова странка може да утиче на политички живот у Паланци…

-ДСС има само једног одборника у нашој Скупштини, и то сам ја, тако да тренутно немамо велики утицај, али смо сигурни да ће се број наших одборника, после наредних локалних избора, драстично увећати. Ми смо опозициона странка, мада се стиче утисак да партијама, које су до децембра чиниле скупштинску већину, опозиција и није потребна. Не бих да коментаришем њихове унутрашње поделе, али је евидентно да нису довољно сазрели и дорасли одговорностима које носи вођење једне општине. Сведоци смо свакодневних препуцавања два табора СНС-а. Добро је што на тај начин, као резултат препуцавања, излазе на површину ствари које су се дешавале у претходном периоду. Као опозициона странка, гласали смо за смену досадашњег руководства. Први разлог су неиспуњена обећања која су давали у предизборној кампањи о тзв. инвеститорима и брзина решавања проблема. Стиче се утисак да није постојао план приоритета, већ су скакутали од проблема до проблема и сваки само делимично решавали. Други разлог је да смо подржали већину одборника те партије која је освојила највећи број гласова и тако испоштовали вољу бирача.

Очекује ли ближу сарадњу са новим општинским руководством…

-Учествовали смо у избору новог руководства јер се надамо да ће исправити грешке својих страначких колега. Спремни смо да им и кадровски помогнемо у томе, под условом да се не наставе неозбиљност и унутрашње поделе. Политички је неозбиљно освојити довољан број гласова да  сами вршите власт, а онда се посвађати око исте, као деца око нове играчке. Одговорност лежи на свим одборницима са листе СНС-а, јер су им грађани указали поверење да воде нашу општину и да решавају проблеме који, евидентно, постоје код нас. Као и у Србији, тако и у нашој општини, неће бити напретка док струку не препустимо струци. Не желим омаловажавати никога, али постоје људи који су се школовали за одређене послове и много више знају о обављању истих од оних који имају само политичке заслуге.

Како види пут напретка ове средине…

-Без повећања приходне стране буџета, тј. оживљавања производње у нашој општини, било да се ради о помоћи постојећим произвођачима, а у циљу повећања њиховог обима  производње, било о отварању сасвим нових производних погона, наша општина једноставно не може напредовати. Иако смо гласали за буџет, сматрамо да има доста мањкавости и да се у будућноисти мора издвајати више средстава за стимулисање пољопривредне производње, као и побољшање услова живота у нашим селима, где првенствено мислим на путну инфраструктуру, обезбеђивање педијатара у свим већим селима, јер је срамота да родитељи, уколико им дете прима терапију, свакодневно долазе у Паланку, а притом у већини села постоје амбуланте.

На ширем простору какве су амбиције ДСС-а…

-ДСС на предстојећим председничким изборима има свог кандидата, а то је др Александар Поповић. Нашем кандидату није примарно занимање политика, нити живи од исте, човек је са пуно квалитета, животног искуства. Сви остали кандидати који нешто  значе на политичкој сцени Србије проевропски су оријентисани и имају готово исте економске политике, само их различито презентују. Нико вас од њих у кампањи неће подсетити да више од шеснаест година чекамо да будемо друга Румунија у ЕУ, нити вам може прецизније рећи да ли ћемо и када бити примљени у исту. Наш кандидат, као и цео ДСС, на челу са новим председником др Милошем Јовановићем, једини нуди неки други пут развоја Србије – освајање нових тржишта. Морамо престати трчкарати за инвеститорима по белом свету плаћајући им да дођу код нас и претворе наше раднике у робље које ради за минималац.  Једини пут за развој наше привреде јесте да се од наших малих и средњих предузећа праве гиганти какве смо некад имали. У тренутку кад будемо схватили да је наш пољопривредни произвођач, ма колико ситан био, нама важнији од било ког страног инвеститора, можемо се надати бољој будућности.

Д.Ц.

One thought on “„Паланачке“ представљају Дејана Петровића председника ОО ДСС: УЧАУРЕНЕ СТРАНКЕ НЕ ЖЕЛЕ ПРОМЕНЕ

  • Milence

    Stolar-predsednik!!!!!!Bruka!!!!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *