ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Интервју

Са професором Драганом Јоковићем, директором Паланачке гимназије, о великим успесима ове школе и опасности да од наредне школске године остане без једног одељења: ПОТРЕБНА ЈЕ САМО ДОБРА ВОЉА  

Паланачка гимназија једна је од најбољих гимназија у Србији. То потврђује не само добар успех некадашњих ученика на студијама, већ и више него добри резултати које ђаци ове школе остварују на такмичењима републичког ранга.

Прошле године Паланачка гимназија је привукла пажњу видео-спотом, који о овој школи говори на свеж и оригиналан начин, док је ова наставна година обележена несвакидашњим успехом: 55 ученика ове школе пласирало се на републичка такмичења и смотре.

У чудном нескладу са поменутим успесима је одлука Министарства просвете, недавно објављена у Службеном гласнику, према којој ће овој школи, од наредне школске године, бити „укинуто“ једно одељење.

Паланачке: Педесет  петоро ученика ваше школе пласирало се и учествовало на републичким такмичењима. На каквим су све такмичењима и смотрама учествовали?

Драган Јоковић: Било је свега, од спортских дисциплина, до математике, биологије, страних језика, латинског језика, књижевности, историје… Тај успех је својеврстан феномен. У Гимназији радим 22 године, и за то време, али и пре тога – овакви резултати нису постизани.

Паланачке: То би био више него значајан успех и за знатно веће школе него што је Паланачка гимазија?

Драган Јоковић: Управо тако. Гимназија тренутно има пет стотина четрдесет и једног ученика, а то значи да је око 10 одсто ученика наше школе ове године учествовало у такмичењима највишег ранга. Уверен сем, зато, да је ове године Паланачка гимназија по успехау најбоља школа овог типа у Србији.

Паланачке: На поменутим такмичењима остварени су значајни резултати…

Драган Јоковић: Већ трећу годину заредом ђаци наше школе су апсолутни победници на републичким такмичењима из историје. Ученица четвртог разреда освојила је највећи број поена на овом такмичењу, и биће ослобођена полагања пријемног испита на факултету. Такође, апсолутни смо победници такмичења из области књижевности. Реч је о Књижевној олимпијади у Сремским Карловцима. Ученица четвртог разреда наше школе освојила је највећи број поена, а три ученице наше школе деле треће место. Тако је наша гимназија апсолутни победник овог такмичења. Ни једна школа у Србији није остварила такав успех. Послали смо четити ученице, и све четири су се вратиле са медаљом.

Паланачке: Ранијих година Паланачка гимназија била је препознатљива углавном по успеху ученика на такмичењима из области природних наука. Видимо да су сада значајни резултати остварени и у области друштвених и хуманистичких наука.

Драган Јоковић: То је тачно. Али, ми смо одржали добар успех и када је реч о природним наукама. Један наш ученик био је изузетно успешан на Републичком такмичењу из математике. То је ученик другог разреда, и ја тек очекујем његове најбоље разутате, јер већ је стекао значајно искуство са такмичења у којима је до сада учествовао. Такође, када је реч о физици, имамо два ученика који се припремају за следећу годину, за нека озбиљнија такмичења. Наш ученик освојио је пето место на Републичком такмичењу из биологије, а недостајао му је само један поен да уђе међу прва три. Прошле године имали смо ученика који је био трећи на Републичком такмичењу из математике и трећи из физике, што значи да смо остали успешни и када је реч о природним наукама.

Паланачке: Последњих година много је учињено да се побољша укупни амбијент школе, а исто тако и да се будућим ђацима адекватно представи шта пружа Паланачка гимназија. Урађен је један репрезентативан спот, који су реализовали сами ученици.

Драган Јоковић: Прошле године било смо познати по том споту у целој Србији. Када поменемо Паланачку гимназију многи кажу – „а, да, ви сте она Гимназија која је направила необичан спот“. Добили смо чак похвале из Министарства, од тадашње заменице министра, госпође Марковић, која је била одушевљена, па је лајковала и шеровала наш спот на интернету. И неки министри су нас звали и честитали нам на таквој презентацији школе. Преко 300 хиљада прегледа тог спота је било на интернету, а преко 25 хиљада оних којима се то посебно допало.

 

ОДЛУКА МИНИСТАРСТВА

 

Паланачке: Упркос похвалама Министарства и наведеним успесима Гимназије, недавно је у Службеном гласнику обзнањено да ће школа наредне године уписати једно одељење мање него претходних година.

Драган Јоковић: Као да је у Србији награда за велики успех – казна. Апсурд је да имате школу коју треба да похвалите, наградите, школу која бележи невероватне резултате из године у годину, да сви параметри показују да смо успешна школа, да немамо никакав проблем за уписом ученика –  а да остајемо без једног одељења. Наша школа тренутно има, рекли смо, пет стотина четрдесет једног ученика, и када се то подели са бројем одељења то је негде око 27 ученика по одељењу, што представља сасвим оптималан број. И сами сте поменули да смо у друштвеним наукама ове године имали изузетан успех, а нама узимају управо одељење друштвеног смера. И то у ситуацији када због нове уписне политике можемо да од септембра очекујемо још већу навалу на гимназије, а нарочито на Паланачку гимназију. Очекивали смо да на предстојећем упису имамо пуне капацитете, 150 ученика, у односу на 136 уписаних прошле године. Дакле, нисмо имали никаквих проблема  са уписом. Управа у Пожаревцу је задовољна и презадовољна нашом школом, дали су нам пуну подршку и слали за Београд дописе у којима стоји да ми и даље треба да имамо пет одељења. Као гром из ведра неба, за мене барем, а и за начелника Школске управе била је вест да ћемо од наредне године уписивати четири одељења, а не пет. Нема логике, нема објешњења, нема реалног оправдања за то.

Паланачке: Иако је поменута одлука објављена у Службеном гласнику, да ли се нешто може учинити до септембра у циљу да Гимназија поново упише пет одељења?

Драган Јоковић: Мислим да може. Може се нешто учинити и сада. Потребна је само добра воља. Ја мислим да је учињена велика грешка, да је то неправедно према Паланачкој гимназији. Ускоро славимо стогодишњицу постојања, и није лепо да се школи која има дугу традицију нешто укида, а да за то нема реалних основа. И зато нам то тешко пада, нарочито нама који смо сентиментално везани за школу. Ја се надам да ће министар просвете све сагледати, а ми ћемо покушати да дођемо до министра и да му све ово изложимо. Надам се да ћемо наредних десет до петнаест дана бити примљени, а ми ћемо позвати министра да дође у Паланачку гимназију, да види школу и увери се да је оно што смо навели у дописима Министарству пуна истина.

 

У СУСРЕТ СВЕТОСАВСКОЈ НАГРАДИ

 

Паланачке: Једна од новина коју сте увели као директор школе је кабинетска настава, а много је учињено и када је реч о побољшању квалитета наставе уопште.

Драган Јоковић: Када сам ступио на место директора пре годину и по дана одлучио сам да одмах покушамо да другачије организујемо рад, него што је до тада био случај. Почели смо да организујемо кабинетску наставу, набављамо наставна средства, да подижемо квалитет наставе. Посебан акценат стављамо на индивидуални рад са ученицима, а резултати на такмичењима то потврђују. Следеће године очекујемо нов успех. Прошле године успело нам је да будемо препознатиљиви по лепом споту, ове године наша школа је остварила изузетне резултате на републичким такмичењима, а следеће године, на стогодишњицу постојања Гимназије, потрудићемо се да добијемо највеће признање које једна школа може да добије – Светосавску награду.

Паланачке: Колектив је знатно подмлађен.

Драган Јоковић: То је један од наших основних квалитета. Млади људи су жељни рада и доказивања, амбициозни су и то се види приликом постизања врхунских резултата. Млади професори су ментори ученицима који иду на такмичења, раде са њима индивидуално. Труд професора и ученика зато је и преточен у награде и медаље.

 

Редакција

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *