ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

/Из/Ванредни коментар (пише: Дејан Црномарковић)

Корона неверници

На Тајланду, који има око 70 милиона становника, болест коју изазива вирус ковид 19, после веома оштрих мера на почетку епидемије и задивљујуће дисциплине грађана, потпуно је  заустављена још у мају 2020.

Почетком ове године унели су је, поново, мигранти (илегалним уласком у земљу), да би већ после два месеца, била под контролом, уз највише двоцифрен број заражених дневно.

И поред неупоредиво повољније ситуације, него што је у већем делу света, основне мере заштите од вируса су и даље на снази.

Значи, може се, ако има озбиљности, одговорности и дисциплине, надвладати свака невоља.

Важна је улога државе, али реални напредак у превазилажењу ове болести прави понашање људи.

Ношење заштитне маске, одржавање хигијене руку, избегавање гужве и дезинфекција робе коју уносимо у кућу су основне активности у циљу заштите од болести која може бити блага, али и смртоносна.

У Србији овакве мере заштите неки људи не желе да прихвате и примене, јер „не верују“ у вирус. Они, такође, „не верују“ ни у делотворност вакцине против вируса, већ то називају чиповањем, пелцовањем, и „нечијом“ потребом да нас шпијунира (да зна шта смо ручали пре три дана, у ком кафићу блејимо и „све остало“ о нама).

На друштвеним мрежама препричавају се „бајке за одрасле“ о милијардерима који све ово раде због пара и разним тајним удружењима која хоће да чипују „Перу из Лугавчине“ јер их много интересује шта он ради целог дана, у колико сати врши нужду и када пије домаћу са „комшијом Жиком“…

На прву лопту, могло би се рећи да све те пикантерије звуче веома примамљиво (још су „плодотворније“ када не знате шта ћете са собом или када вам је много досадно у сопственој кожи), али опседнутост неких људи темама о којима не знају ништа (али се перманентно позивају на стотине прочитаних текстова „умних“ људи свезналица) постала је, присутна, реална опасност. 

Заправо, резултат свега наведеног је опасан однос појединаца према себи и угрожавање здравља и живота других.

Сигуран сам да ће овакви ставови, које сам сопственом савешћу принуђен да објавим, изазвати незадовољство и супротстављање појединаца који месецима у јавности дограђују свој тврдоглави отпор цивилизацијским тековинама, али увек ћу мењати кафу са „пријатељем“ кога ће ово наљутити, за неизрециву вредност „отрежњења“ бар једне особе.

Инат није доследност, а уколико производи последице и страдање других људи, мора да подлеже закону.

Инат је и синоним за глупост, а она је „бескрајнија од свемира“ (Ајнштајн).

Ипак, опаснија од уобичајне глупости је „насилна глупост“ (Гете) коју експонира већина, такозваних, корона-неверника.

Њихов агресивно-омаловажавајући став о вирусу, поред осталог, заснива се и на мањој смртности у односу на „уобичајне“ болести које нас убијају.

Никоме од њих није „пало на ум“ (а још горе ако јесте) да су то нове смрти, којих не би било да нема овог вируса.

Неки, који су нас напустили, били би живи да нам се није догодила корона.

Смрт више – је много.

И превише.

И то је све што је потребно рећи о томе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *