ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

/Из/Ванредни коментар (пише: Дејан Црномарковић)

Вучић или Кена, питање је сад?  

Чувена дилема данског краљевића Хамлета, додуше у мало измењеном „аранжману“,  прилагођена месту и актуелном политичком тренутку, ових дана поново је заслужила да се помене – у Смедеревској Паланци.

Актуелна локална верзија гласи: „Вучић или Кена, питање је сад?“.

Наиме, политичка бура не јењава у граду на Јасеници и поново се најављује смена власти. Овога пута од стране опозиције и неколико одметнутих одборника из актуелног сазива Одборничке групе Српске напредне странке.

Потписи довољног броја изабраних представника грађана су сакупљени за одржавање ванредне седнице Скупштине општине на којој би, по најављеном дневном реду, дошло до смене готово свих функционера, већника и директора у јавном сектору.

Са таквим сценаријом се, логично, не слажу у владајућој коалицији и свим и свакаквим напредним средствима покушавају да сачувају победу коју су, освојивши преко 50 одсто гласова, остварили на последњим локалним изборима.

Додуше, та прошлогодишња, априлска, веома убедљива победа СНС-а и коалиционих партнера доживела је већ један озбиљан ударац прошлог децембра, када су уједињени млађи Напредњаци почистили из фотеља старије колеге и заузели њихова места у врху општинске власти. Тај, потпуно изненађујући преврат, обављен политички перфектно а усмерен против најнеспособније гарнитуре у историји вишестраначког изборног надметања у Смедеревској Паланци, коју су предводили Милић, Симић и Вуковић, побрао је симпатије чак и аутора овог текста, а код једног дела грађана пробудио наду да би „ствари“ коначно могле да крену на боље.

(Заиста, са осмехом сам дочекао политички дебакл „Три гускетара“, како сам у једном ранијем коментару назвао тај трилинг „политичара“, који су за шест месеци владавине свој резултат могли да искажу само у броју попушених цигарета, облацима дима, безграничном ишчуђавању над  гомилама папира са резултатима владавине претходника, не предузевши ама баш ништа у корист грађана који су им указали поверење.)

Учинило се тада да ће, са ветром у леђа од стране Владе Републике Србије, Министарства за локалну самоуправу, Министарства енергетике, као и Министарства финансија, новоформирана власт почети да решава нагомилане проблеме.

Неки сегменти заиста и јесу профункционисали, бар тако кажу запослени у јавним предузећима и установама, јер су им плате постале редовније…

Слично се изјашњавају и директори школа којима су прорадили телефони, интернет, стабилизовало се грејање…

Најављено је и преузимање половине општинског дуга, око милијарду и по динара, од стране државе, деблокада „Водовода“…

Власт је почела и да поправља однос према локалним медијима, које је политика „Три гускетара“ довела до ивице опстанка, усвојен је ребаланс буџета у коме је један део био планиран у те сврхе…

Највиши општински функционери били су на састанцима са свим важнијим министрима из Вучићеве владе, у циљу побољшања услова живота Паланчана.

Међутим, време је пролазило а већи део тих активности није доведен до реализације, већ се и даље налазе у статусу – најаве или почетка.

А у позадини, тињало је незадовољство смењених страначких колега. Полако, али сигурно, расле су и амбиције опозиције, која је пажљиво пратила развој догађаја.

Сукоби, струје, чак и физички обрачуни унутар паланачких Напредњака постали су део политичке стварности и предмет препричавања у кафићима и ресторанима.

Ствари су се одвијале у корист опозиције и њеног лидера Радослава Милојичића Кене, актуелног народног посланика и другог човека Демократске странке.

Неодлучност власти да себе ојача увођењем Социјалиста у владајућу групацију и тако успостави пропорцију са републичком коалицијом, створила јој је још једног моћног непријатеља – СПС.

Елем, за неколико дана, већ у четвртак 6. јула, на ванредној седници Скупштине општине Смедеревска Паланка сукобиће се актуелна власт и опозиција појачана неколицином (бивших-садашњих???) Напредњака.

Заправо, биће то сукоб на највишем нивоу: Вучић или Кена!

Да ли ће први човек Србије и СНС-а изгубити једну општину, и то баш ону у којој му преузимањем власти прети један од најжешћих противника, на кога је послао чак и своје најјаче медијске јуришнике Митровића и Вучићевића, или ће неком чудесном политичком гимнастиком, Напредњаци „преживети“ наступајући четвртак?

Да ли ће Кена, уз подршку одборника из странака које су Вучићеви коалициони партнери на републичком нивоу, СПС, СПО, ЈС, и неколико изабраних баш на листи СНС-а, успети да се врати на власт после нешто више од годину дана?

Одговори на ова питања свакако су значајни члановима политичких партија које ће се борити за примат и вршење власти у Смедеревској Паланци.

Већину грађана ипак више од тога интересује да ли ће им резултат те политичке борбе обезбедити воду и посао, очистити град, закрпити улице и тротоаре…

Јер, било је, и биће власти – као и опозиције – у Смедеревској Паланци, али током последњих деценија све мање је пристојног живота.

Само у последњој декади ова општина изгубила је око десет хиљада становника и са просечном старошћу од 44 године постала једна од најстаријих у Србији.

Већ дуго предуслови за нормалан живот грађана не станују под паланачким небом.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *