ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Цртежи Драгане Драгутиновић у Галерији модерне уметности у Смедеревској Паланци: ЧУДНОВАТА МАТЕРИЈАЛИЗАЦИЈА СНОВА

IMG_2362-Изложени радови су део обимне збирке „365 прича за лаку ноћ“

 

„Печати наивности“ – назив је изложбе цртежа Драгане Драгутиновић у Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци. Пред ликовном публиком су радови настали у периоду 2013 -2015. године  у циклусима „Спавачи“,  „Danse Macabre“ и „Где одлазе сви ти људи“, као део обимне збирке, антологије тешких 365 прича за лаку ноћ. Реч је о својеврсном бележењу раста и развоја бића кроз процесе стварања индивидуалних митова.

-Градећи своје приче за сваки дан у години, Драгана Драгутиновић нам доноси чудновату материјализацију снова, сећања и доживљаја, који својом рефлексијом путем визуализације поново одлазе у свет снова и фантастике – рекла је на отварању ове изложбе Славенка Чишић Урошевић, кустос историчар уметности, уз напомену да уметница оправдано није могла присуствовати овом културном догађају. – У њеним сновима све је могуће, мешају се стварна и фантастична бића, понављају се давно преживљене трауме, страхови, суровост и претње. Стварање слике, цртежа и предмета, њен је покушај ослобађања од страшних визија, разумевања и тумачења свог интимног света.

IMG_2364Посебно место у 365 прича заузима жена, која је често представљена као биће заробљено у свом телу мајке дојиље, мајке заштитнице, мајке жртве, жене изгубљеног идентитета, жене објекта. Њени цртежи комбинованом техником: графит, акрил, фотографија, фолија, маркери, лак за нокте…, огледало су не само њених снова, него и њене животне филозофије.

Драгана Драгутиновић је рођена у Пироту. Дипломирала је на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Јована Сивачког.На истом факултету је докторирала, а ради као асистент у  Високој школи струковних студија за образовање васпитача у родном граду. До сада је имала осам самосталних и више групних изложби.Добитник је награде Факултета ликовних уметности  „Риста и Бета Вукановић“.

Д. Јанојлић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *