Crteži Dragane Dragutinović u Galeriji moderne umetnosti u Smederevskoj Palanci: ČUDNOVATA MATERIJALIZACIJA SNOVA

IMG_2362-Izloženi radovi su deo obimne zbirke „365 priča za laku noć“

 

„Pečati naivnosti“ – naziv je izložbe crteža Dragane Dragutinović u Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci. Pred likovnom publikom su radovi nastali u periodu 2013 -2015. godine  u ciklusima „Spavači“,  „Danse Macabre“ i „Gde odlaze svi ti ljudi“, kao deo obimne zbirke, antologije teških 365 priča za laku noć. Reč je o svojevrsnom beleženju rasta i razvoja bića kroz procese stvaranja individualnih mitova.

-Gradeći svoje priče za svaki dan u godini, Dragana Dragutinović nam donosi čudnovatu materijalizaciju snova, sećanja i doživljaja, koji svojom refleksijom putem vizualizacije ponovo odlaze u svet snova i fantastike – rekla je na otvaranju ove izložbe Slavenka Čišić Urošević, kustos istoričar umetnosti, uz napomenu da umetnica opravdano nije mogla prisustvovati ovom kulturnom događaju. – U njenim snovima sve je moguće, mešaju se stvarna i fantastična bića, ponavljaju se davno preživljene traume, strahovi, surovost i pretnje. Stvaranje slike, crteža i predmeta, njen je pokušaj oslobađanja od strašnih vizija, razumevanja i tumačenja svog intimnog sveta.

IMG_2364Posebno mesto u 365 priča zauzima žena, koja je često predstavljena kao biće zarobljeno u svom telu majke dojilje, majke zaštitnice, majke žrtve, žene izgubljenog identiteta, žene objekta. Njeni crteži kombinovanom tehnikom: grafit, akril, fotografija, folija, markeri, lak za nokte…, ogledalo su ne samo njenih snova, nego i njene životne filozofije.

Dragana Dragutinović je rođena u Pirotu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Jovana Sivačkog.Na istom fakultetu je doktorirala, a radi kao asistent u  Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u rodnom gradu. Do sada je imala osam samostalnih i više grupnih izložbi.Dobitnik je nagrade Fakulteta likovnih umetnosti  „Rista i Beta Vukanović“.

D. Janojlić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *