DUŠOM NA PLATNU

11822764_10206314108044402_2750723347949864442_nI ove godine u dvorištu porodice Ivanović u Bašinu, organizovana je tradicionalna likovna kolonija, Dušom na platnu. U dvorište Ivanovićevih navraćali su proteklih godina mnogi poznati i priznati likovni umetnici, a ove godine, Biljana Ivanović, predsednik udruženja koje organizije Koloniju, odlučila je da afirmiše, pre svega, mlade autore.

U dvorištu zatičemo Stefana Jovičića, mladog akademskog slikara iz Paraćina, koji nam kaže da u svojim slikama traga za mestom susreta filma i likovne umetnosti: – Film je jedan od mojih najvećih pokretača u umetnosti, i sve što sam stariji i zreliji, sve jasnije vidim neke stvari. Tako i otkrivam neke filmske reditelje koji me opčinjavaju, i inspirišu u mom slikarskom radu, kaže ovaj mladi umetnik. U Bašinu je još jedan dokazani filmofil, Anđela Joković, čiji je film „Otac“ dobio i neka međunarodna priznanja. Iako učenik trećeg razreda gimnazije, Anđela zrelo i sigurno odgovara na naše pitanje o vezi likovne umetnosti i pokretnih slika: – Svaka vrsta umetnosti ima svoje karakteristike i način izražavanja. Prizor koji pruža slika je mesto, „pozadina“ u koju se smešta određena radnja koju prati kamera. Na filmu se smenjuju prizori, dok slikarstvo fokusira prizor, pričajući o njemu svoju priču…

IMG_4034

Za sve koji prate rad Kolonije, posebno je zanimljivo prisustvo Kristine Pirković, koja se još kao devojčica družila sa slikarima, dok je danas poznati i priznati akademski slikar.

11817070_10206314098644167_1563265740294629926_nU Bašinu su i autori koji na ovu likovnu koloniju redovno dolaze, poput Milana Đurića iz Vojke, koji naglašava da kolonije, poput ove u Bašinu, imaju i edukativni karakter i da slikari, tokom večernjih razgovora, vode prave male slikarske rasprave. Ovaj umetnik je na ovogodišnjoj koloniji u prilici da svojim iksustvom i savetima poduči Jasminu Radovanović, mladu učiteljicu iz Smederevske Palanke, koja ističe da joj bavljenje slikarstvom pomaže u radu, naročito kada je reč o likovnoj pedagogiji.

U radu likovne kolonije „Dušom na platnu“ ove godine učestvuje četrnaestoro autora, a Biljana Ivanović, domaćin i dugogodišnji organizator, kaže da osim likovnog rada bašinska kolonija nudi i druge sadržaje, književne večeri, promicije knjiga. U petak i subotu biće organizovana promocija nove knjige pesama poznatog poete, Pere Solara, i poziva poklonike kulture da ovim događajima prisustvuju.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.