ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

ДУШОМ НА ПЛАТНУ

11822764_10206314108044402_2750723347949864442_nИ ове године у дворишту порoдице Ивановић у Башину, организована је традиционална ликовна колонија, Душом на платну. У двориште Ивановићевих навраћали су протеклих година многи познати и признати ликовни уметници, а ове године, Биљана Ивановић, председник удружења које организије Колонију, одлучила је да афирмише, пре свега, младе ауторе.

У дворишту затичемо Стефана Јовичића, младог академског сликара из Параћина, који нам каже да у својим сликама трага за местом сусрета филма и ликовне уметности: – Филм је један од мојих највећих покретача у уметности, и све што сам старији и зрелији, све јасније видим неке ствари. Тако и откривам неке филмске редитеље који ме опчињавају, и инспиришу у мом сликарском раду, каже овај млади уметник. У Башину је још један доказани филмофил, Анђела Јоковић, чији је филм „Отац“ добио и нека међународна признања. Иако ученик трећег разреда гимназије, Анђела зрело и сигурно одговара на наше питање о вези ликовне уметности и покретних слика: – Свака врста уметности има своје карактеристике и начин изражавања. Призор који пружа слика је место, „позадина“ у коју се смешта одређена радња коју прати камера. На филму се смењују призори, док сликарство фокусира призор, причајући о њему своју причу…

IMG_4034

За све који прате рад Колоније, посебно је занимљиво присуство Кристине Пирковић, која се још као девојчица дружила са сликарима, док је данас познати и признати академски сликар.

11817070_10206314098644167_1563265740294629926_nУ Башину су и аутори који на ову ликовну колонију редовно долазе, попут Милана Ђурића из Војке, који наглашава да колоније, попут ове у Башину, имају и едукативни карактер и да сликари, током вечерњих разговора, воде праве мале сликарске расправе. Овај уметник је на овогодишњој колонији у прилици да својим иксуством и саветима подучи Јасмину Радовановић, младу учитељицу из Смедеревске Паланке, која истиче да јој бављење сликарством помаже у раду, нарочито када је реч о ликовној педагогији.

У раду ликовне колоније „Душом на платну“ ове године учествује четрнаесторо аутора, а Биљана Ивановић, домаћин и дугогодишњи организатор, каже да осим ликовног рада башинска колонија нуди и друге садржаје, књижевне вечери, промиције књига. У петак и суботу биће организована промоција нове књиге песама познатог поете, Пере Солара, и позива поклонике културе да овим догађајима присуствују.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *