Galerija moderne umetnosti ugostila Galu Čaki: RADOVI JAKIH EMOTIVNIH NABOJA

IMG_0253Galerija moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci ugostila je još jednog mladog umetnika. U ovom prostoru priređena je izložba crteža Gale Čaki kojima umetnica, kako to na otvaranju reče  Slavenka Čišić Urošević, pokušava pronaći odgovore na postavljena pitanja o, za nju tajnom, imaginarnom svetu kojeg, putem samo njoj znane komunikacije, deo po deo, uvek začuđena otkriva.

Gala Čaki je veoma ambiciozna osoba. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu, gde je završila i master studije na departmanu likovnih umetnosti, grupa za slikanje. Na istoj Akademiji završila je i  master studije  na grupi za crtanje. Sada je na  doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je  Udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

-Koristeći se različitim likovnim medijima, ona svojim radovima punih izuzetno jakih emotivnih naboja, uvodi posmatrače svojih dela u sam centar zbivanja, u bučnu međusobnu komunikaciju prikazanih prostora i nazirućih likova – istakla je Slavenka Čišić Urošević.- I tu se dospeva u dilemu: šta je  od prikazane stvarnosti na njenim  slikama i  crtežima, realnost a šta imaginacija. Kompleksnost njenog stvaralaštva  govori o jednom duboko promišljenom istraživanju na polju likovne umetnosti. Dela satkana od snažnih emocija, kojima vlada jak, zasićen kolorit i siguran i jasan crtež, uvode nas u igru formi, boje, linije i svetlosti. Emocije su i razlog što su se dela ove talentovane umetnice našla u mnogim zbirkama svetskih kolekcionara i u galerijama širom sveta.

Obraćajući se publici, Gala Čaki je navela da je ovo samo mali deo njenog stvaralaštva, a ovoga puta izložila je   minijature, mada poseduje i  velike formate, koje nažalost nije bila u mogućnosti da pokaže.

IMG_0252-Kao što vidite svaki prostor je povezan sa nekim osobama – kazala je Gala Čaki. – Ja to često povezujem   sa osobama koje fizički više ne egzistiraju na ovom svetu. Na taj način prikazujem ljubav sa osobama koje više ne postoje. Za mene je prostor apstraktna, konceptualna, logička i matematička zamisao kojom  se opisuje položaj stvari. Viđenje omogućava  prostor viđenja. Gledanjem se konstituiše prostor slike, koji obuhvata i identifikuje likovno  delo i kompletni prostor. Posebnost prostora likovnog dela omogućuje da se ona preneta u novu sredinu izdvajaju iz njihove ranije sredine, jer prostor likovnih dela nije objektivan, već je nastao stvaranjem  likovnog dela.  To je prostor u kom se ostvaruju duhovne vrednosti, prostor sa one strane  realnog prostora. Stvarnost ukazuje na sadašnju prisutnost stvari, na ono delujuće same stvari, na njeno zbivanje. Umetnost je ta koja omogućava da se nađemo u blizini stvarnosti samih stvari.

Gala Čaki je učestvovala na više kolektivnih izložbi i likovnih kolonija a radila je i na ostvarivanju više projekata u zemlji i inostranstvu: u Berlinu, Amsterdamu, Lisabonu, Omsku, Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu…

D. J.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.