ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Галерија модерне уметности угостила Галу Чаки: РАДОВИ ЈАКИХ ЕМОТИВНИХ НАБОЈА

IMG_0253Галерија модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци угостила је још једног младог уметника. У овом простору приређена је изложба цртежа Гале Чаки којима уметница, како то на отварању рече  Славенка Чишић Урошевић, покушава пронаћи одговоре на постављена питања о, за њу тајном, имагинарном свету којег, путем само њој знане комуникације, део по део, увек зачуђена открива.

Гала Чаки је веома амбициозна особа. Дипломирала је на Академији ликовних уметности у Новом Саду, где је завршила и мастер студије на департману ликовних уметности, група за сликање. На истој Академији завршила је и  мастер студије  на групи за цртање. Сада је на  докторским студијама на Факултету ликовних уметности у Београду. Члан је  Удружења ликовних уметника Војводине.

-Користећи се различитим ликовним медијима, она својим радовима пуних изузетно јаких емотивних набоја, уводи посматраче својих дела у сам центар збивања, у бучну међусобну комуникацију приказаних простора и назирућих ликова – истакла је Славенка Чишић Урошевић.- И ту се доспева у дилему: шта је  од приказане стварности на њеним  сликама и  цртежима, реалност а шта имагинација. Комплексност њеног стваралаштва  говори о једном дубоко промишљеном истраживању на пољу ликовне уметности. Дела саткана од снажних емоција, којима влада јак, засићен колорит и сигуран и јасан цртеж, уводе нас у игру форми, боје, линије и светлости. Емоције су и разлог што су се дела ове талентоване уметнице нашла у многим збиркама светских колекционара и у галеријама широм света.

Обраћајући се публици, Гала Чаки је навела да је ово само мали део њеног стваралаштва, а овога пута изложила је   минијатуре, мада поседује и  велике формате, које нажалост није била у могућности да покаже.

IMG_0252-Као што видите сваки простор је повезан са неким особама – казала је Гала Чаки. – Ја то често повезујем   са особама које физички више не егзистирају на овом свету. На тај начин приказујем љубав са особама које више не постоје. За мене је простор апстрактна, концептуална, логичка и математичка замисао којом  се описује положај ствари. Виђење омогућава  простор виђења. Гледањем се конституише простор слике, који обухвата и идентификује ликовно  дело и комплетни простор. Посебност простора ликовног дела омогућује да се она пренета у нову средину издвајају из њихове раније средине, јер простор ликовних дела није објективан, већ је настао стварањем  ликовног дела.  То је простор у ком се остварују духовне вредности, простор са оне стране  реалног простора. Стварност указује на садашњу присутност ствари, на оно делујуће саме ствари, на њено збивање. Уметност је та која омогућава да се нађемо у близини стварности самих ствари.

Гала Чаки је учествовала на више колективних изложби и ликовних колонија а радила је и на остваривању више пројеката у земљи и иностранству: у Берлину, Амстердаму, Лисабону, Омску, Новом Саду, Београду, Нишу, Крагујевцу…

Д. Ј.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *