Izložba crteža Jelene Šalinić Terzić u Narodnom muzeju: „KORIDORI“ NADE

IMG_0213U Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci priređena je izložba crteža Jelene Šalinić Terzić, docenta na predmetu crtanje i slikanje Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Radovi iz ciklusa „Koridori“, kako u katalogu izložbe piše Marko Terzić, rezultat su  njenih nastojanja da kroz klasičnu formu crteža vizuelno otelotvori sveprisutno „isijavanje“ umetnosti kroz prostorne linije.

Izloženi su crteži njenog prepoznatljivog rukopisa, načinjeni grafitima, olovkom u boji, lakovima, kolažima…

-Sve to u celini jeste konceptualizovano u smeru da se u izlagačkom prostoru, bar u toku trajanja izložbe,  obezbedi širenje pozitivističkog stava da za umetnost i umetnike uvek ima nade, da su slobodno kretanje i komunikacija osnovni preduslovi svakog  kreativnog stvaralačkog procesa, odista mogući – ističe Marko Terzić. – Ovaj ciklus crteža je nastavak , ali i neka vrsta digresije, u odnosu na aktuelni  ciklus  „Goodbye  childhood“ .

Jelena Šalinić Terzić je član ULUS-a od 2001. godine. Rođena je u Kraljevu, a Fakultet likovnih umetnosti – odsek slikarstvo – završila je u Beogradu, gde je i magistrirala kod profesorke Anđelke Bojović. Izlagala je na 27 samostalnih i 130 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je osam nagrada za svoje likovno stvaralaštvo od kojih su najprestižnije: Prva nagrada za crtež na VIII beogradskom bijenalu  crteža i male plastike i Prve nagrade za crtež 30×30 Savremene galerije u Zrenjaninu 2007. i Prve nagrade za crtež iz Fonda „Vladimir Veličkovć“ 2010. godine.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.