ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба цртежа Јелене Шалинић Терзић у Народном музеју: „КОРИДОРИ“ НАДЕ

IMG_0213У Народном музеју у Смедеревској Паланци приређена је изложба цртежа Јелене Шалинић Терзић, доцента на предмету цртање и сликање Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Радови из циклуса „Коридори“, како у каталогу изложбе пише Марко Терзић, резултат су  њених настојања да кроз класичну форму цртежа визуелно отелотвори свеприсутно „исијавање“ уметности кроз просторне линије.

Изложени су цртежи њеног препознатљивог рукописа, начињени графитима, оловком у боји, лаковима, колажима…

-Све то у целини јесте концептуализовано у смеру да се у излагачком простору, бар у току трајања изложбе,  обезбеди ширење позитивистичког става да за уметност и уметнике увек има наде, да су слободно кретање и комуникација основни предуслови сваког  креативног стваралачког процеса, одиста могући – истиче Марко Терзић. – Овај циклус цртежа је наставак , али и нека врста дигресије, у односу на актуелни  циклус  „Гоодбyе  цхилдхоод“ .

Јелена Шалинић Терзић је члан УЛУС-а од 2001. године. Рођена је у Краљеву, а Факултет ликовних уметности – одсек сликарство – завршила је у Београду, где је и магистрирала код професорке Анђелке Бојовић. Излагала је на 27 самосталних и 130 колективних изложби у земљи и иностранству. Добитник је осам награда за своје ликовно стваралаштво од којих су најпрестижније: Прва награда за цртеж на ВИИИ београдском бијеналу  цртежа и мале пластике и Прве награде за цртеж 30×30 Савремене галерије у Зрењанину 2007. и Прве награде за цртеж из Фонда „Владимир Величковћ“ 2010. године.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *