ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Годишњи концерт Балетског студија „Арабеск“: „КОПЕЛИЈА“ НА ПАЛАНАЧКОЈ СЦЕНИ

IMG_0112Балетски студио „Арабеск“ Бојане Кривокапић, следећи две деценије дугу традицију, одржао је годишњи концерт у  дворани Градског позоришта у Смедеревској Паланци. Њиме је практично и на веома леп начин обележен завршетак школске године у којој су мале балерине оствариле завидне резултате на такмичењима у земљи и иностранству. Ово је била изузетна прилика да покажу шта су све научиле.

Концерт је био конципиран тако да је изведен у два дела. У првом је приказана  прича о Копелији из истоименог балета и, за разлику од ранијих наступа, овог пута су деца исказала и своје глумачке способности. Она су приказала две уметности: глуму и игру. У другом делу концерта могло се видети све оно што је научено  у протеклих  година дана, дакле модеран и класичан балет.

IMG_0096Ове године је мале балерине обучавала Сања Цвркотић , наставник класичног балета у Балетској школи „Лујо  Давичо“ у Београду. Њена сарадња са Балетским  студијом „Арабеск“ траје од самог његовог оснивања. Намера од самог почетка је била да се ради са врхунским педагозима и да се балетска игра учи од најбољих. Овај балетски студио је  на почетку био један од ретких у овом делу Србије. Сад их има више, и како наглашава Бојана Кривокапић, та конкуренција је подстакла потребу да се више и још боље ради.

Током прошле и ове школске године „Арабеск“ је наступао на домаћим и међународним такмичењиима. Деца су се из Прага и Будимпеште вратила са медаљама и освојеним пехарима. Недавно су у Вршцу и Крагујевцу освојили по два прва, два друга и исто толико трећих места и то у конкуренцији више стотина учесника из десетак балетских школа и студија из целе земље.

IMG_0108Та такмичења су се показала као велики мотив да се „Арабеск“ и његове балерине припремају за наступе. Та пракса се наставља и већ постоји позив да током јула овај  балетски студио гостује у Врњачкој Бањи, а  током јесени наступиће на „Смедеревској  јесени“ и на два фестивала у иностранству.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *