Godišnji koncert Baletskog studija „Arabesk“: „KOPELIJA“ NA PALANAČKOJ SCENI

IMG_0112Baletski studio „Arabesk“ Bojane Krivokapić, sledeći dve decenije dugu tradiciju, održao je godišnji koncert u  dvorani Gradskog pozorišta u Smederevskoj Palanci. Njime je praktično i na veoma lep način obeležen završetak školske godine u kojoj su male balerine ostvarile zavidne rezultate na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Ovo je bila izuzetna prilika da pokažu šta su sve naučile.

Koncert je bio koncipiran tako da je izveden u dva dela. U prvom je prikazana  priča o Kopeliji iz istoimenog baleta i, za razliku od ranijih nastupa, ovog puta su deca iskazala i svoje glumačke sposobnosti. Ona su prikazala dve umetnosti: glumu i igru. U drugom delu koncerta moglo se videti sve ono što je naučeno  u proteklih  godina dana, dakle moderan i klasičan balet.

IMG_0096Ove godine je male balerine obučavala Sanja Cvrkotić , nastavnik klasičnog baleta u Baletskoj školi „Lujo  Davičo“ u Beogradu. Njena saradnja sa Baletskim  studijom „Arabesk“ traje od samog njegovog osnivanja. Namera od samog početka je bila da se radi sa vrhunskim pedagozima i da se baletska igra uči od najboljih. Ovaj baletski studio je  na početku bio jedan od retkih u ovom delu Srbije. Sad ih ima više, i kako naglašava Bojana Krivokapić, ta konkurencija je podstakla potrebu da se više i još bolje radi.

Tokom prošle i ove školske godine „Arabesk“ je nastupao na domaćim i međunarodnim takmičenjiima. Deca su se iz Praga i Budimpešte vratila sa medaljama i osvojenim peharima. Nedavno su u Vršcu i Kragujevcu osvojili po dva prva, dva druga i isto toliko trećih mesta i to u konkurenciji više stotina učesnika iz desetak baletskih škola i studija iz cele zemlje.

IMG_0108Ta takmičenja su se pokazala kao veliki motiv da se „Arabesk“ i njegove balerine pripremaju za nastupe. Ta praksa se nastavlja i već postoji poziv da tokom jula ovaj  baletski studio gostuje u Vrnjačkoj Banji, a  tokom jeseni nastupiće na „Smederevskoj  jeseni“ i na dva festivala u inostranstvu.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.