Sindikati protiv usvajanja Zakona o radu po brzom postupku: NEK SE NAROD IZJASNI NA REFERENDUMU

fffff-Sindikati nisu, u toku pregovora, prihvatili sve izmene Zakona o radu, kako su to objavili neki mediji – kaže za „Palanačke“ Božidar Todorović, potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije i aktuelni predsednik Opštinskog veća Smederevske Palanke i  Velike Plane i sindikalne organizacije„Goše“. – Tačno je, međutim,  da su sindikati odustali od daljih pregovora zbog toga što se  nameću rešenja koja su za sindikate neprihvatljiva. Mi tražimo da granski kolektivni ugovori za određene delatnosti dobiju prošireno dejstvo i da važe na teritoriji cele Srbije, a ne samo za poslodavačke organizacije koje ga budu potpisale. Po našim saznanjima one  čine tek tri do pet odsto preduzeća. Kad bismo potpisali kolektivni ugovor na nivou jedne delatnosti, on bi važio samo za jako mali broj poslodavaca i neznatan broj radnika.

Druga stvar oko koje se sindikati nisu složili tokom pregovora, jeste da radnik tokom radnog dana radi više poslova u različito vreme. Predlog je da zaposleni  može u toku radnog dana, po predlogu i potrebi poslodavca, da bude angažovan i do 12 časova.

-To praktično znači da poslodavac može radniku narediti da radi od sedam pa do 10 sati pre podne, zatim  da mu da pauzu od tri, četiri sata, a onda da mu saopšti da nastavlja dalje od 15 sati pa sve dok taj posao ne završi – dodaje Todorović. -To je nedopustivo i predstavlja potpuni poremećaj i života i „prirode“ posla. Treća stvar koju ne možemo da prihvatimo, to je da zaposleni radi pod uslovima „na određeno vreme“. Prihvatamo da to bude, ali uz određena ograničenja. Teoretski gledano moglo bi se desiti da svi zaposleni u Srbiji dobiju otkaz, a onda da se s njima potpišu ugovori „na određeno  vreme“ na po tri ili šest meseci čime  bi se u celoj zemlji izgubio rad  na neodređeno  vreme. Izgubila  bi se neka vrsta socijalne i materijalne sigurnosti radnika, odnosno mogućnost da ti ljudi planiraju svoj  život. Jer, kad neko radi na određeno vreme, nema mogućnost da podigne kredit.

Sindikati će, ako na to  budu primorani, zatražiti da se o novom Zakonu o radu izjasne svi građani. Todorović napominje da je dovoljno 100.000 potpisa da bi se iz skupštinske procedure povukao ovaj zakon. To će se desiti, ukoliko se sa sindikatima ne usaglasi sporni zakon.

-Mi razumemo državu i potrebu da se ide u reforme, shvatamo i potrebu poslodavaca da svoje poslovanje učine efikasnijim, ali se ne mirimo da radnici rade, a da za to ne budu adekvatno nagrađeni. Usvajanje ovog Zakona po ubrzanom postupku traže,  pre svih, Američka privredna komora i Udruženje stranih investitora. Oni zapravo vrše pritisak na Vladu Srbije da usvoji ovaj zakon  koji je nepovoljan po radnike, ali ne i za poslodavce. Razumeli bismo da su to veliki investitori, ali su to oni koji otvaraju po 50, 60 radnih mesta. To za nas, sa aspekta broja zaposlenih, nisu značajni investitori. Oni su,možda, značajni za državu, jer dolaze iz velikih i moćnih zemalja. Dakle, brzina je samo iz želje da se Zakon o radu usvoji po brzom  postupku, jer su svesni da sindikati neće pristati na takvu vrstu kompromisa, što traže i pregovarački tim resornog ministarstva i strani investitori.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *