ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Синдикати против усвајања Закона о раду по брзом поступку: НЕК СЕ НАРОД ИЗЈАСНИ НА РЕФЕРЕНДУМУ

fffff-Синдикати нису, у току преговора, прихватили све измене Закона о раду, како су то објавили неки медији – каже за „Паланачке“ Божидар Тодоровић, потпредседник Самосталног синдиката Србије и актуелни председник Општинског већа Смедеревске Паланке и  Велике Плане и синдикалне организације„Гоше“. – Тачно је, међутим,  да су синдикати одустали од даљих преговора због тога што се  намећу решења која су за синдикате неприхватљива. Ми тражимо да грански колективни уговори за одређене делатности добију проширено дејство и да важе на територији целе Србије, а не само за послодавачке организације које га буду потписале. По нашим сазнањима оне  чине тек три до пет одсто предузећа. Кад бисмо потписали колективни уговор на нивоу једне делатности, он би важио само за јако мали број послодаваца и незнатан број радника.

Друга ствар око које се синдикати нису сложили током преговора, јесте да радник током радног дана ради више послова у различито време. Предлог је да запослени  може у току радног дана, по предлогу и потреби послодавца, да буде ангажован и до 12 часова.

-То практично значи да послодавац може раднику наредити да ради од седам па до 10 сати пре подне, затим  да му да паузу од три, четири сата, а онда да му саопшти да наставља даље од 15 сати па све док тај посао не заврши – додаје Тодоровић. -То је недопустиво и представља потпуни поремећај и живота и „природе“ посла. Трећа ствар коју не можемо да прихватимо, то је да запослени ради под условима „на одређено време“. Прихватамо да то буде, али уз одређена ограничења. Теоретски гледано могло би се десити да сви запослени у Србији добију отказ, а онда да се с њима потпишу уговори „на одређено  време“ на по три или шест месеци чиме  би се у целој земљи изгубио рад  на неодређено  време. Изгубила  би се нека врста социјалне и материјалне сигурности радника, односно могућност да ти људи планирају свој  живот. Јер, кад неко ради на одређено време, нема могућност да подигне кредит.

Синдикати ће, ако на то  буду приморани, затражити да се о новом Закону о раду изјасне сви грађани. Тодоровић напомиње да је довољно 100.000 потписа да би се из скупштинске процедуре повукао овај закон. То ће се десити, уколико се са синдикатима не усагласи спорни закон.

-Ми разумемо државу и потребу да се иде у реформе, схватамо и потребу послодаваца да своје пословање учине ефикаснијим, али се не миримо да радници раде, а да за то не буду адекватно награђени. Усвајање овог Закона по убрзаном поступку траже,  пре свих, Америчка привредна комора и Удружење страних инвеститора. Они заправо врше притисак на Владу Србије да усвоји овај закон  који је неповољан по раднике, али не и за послодавце. Разумели бисмо да су то велики инвеститори, али су то они који отварају по 50, 60 радних места. То за нас, са аспекта броја запослених, нису значајни инвеститори. Они су,можда, значајни за државу, јер долазе из великих и моћних земаља. Дакле, брзина је само из жеље да се Закон о раду усвоји по брзом  поступку, јер су свесни да синдикати неће пристати на такву врсту компромиса, што траже и преговарачки тим ресорног министарства и страни инвеститори.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *