ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба Александра Поповића у Галерији модерне уметности: ТОКОВИ ЗАКРИВЉЕНОГ ПРОСТОРА  

DSCN0248Сагласно амбициозном овогодишњем пројекту, Галерија модерне уметности Народног музеја представила је још једног аутора, чија дела закорачују ка новим стилским формама.

Изложба слика Александра Поповића, магистра ликовних уметности  Београдског универзитета и члана УЛУС-а доноси радове на металним сверичним површинама. Конкавне и конвексне облине показују „закривљеност простора“, излазећи не само из дводимензионалног формата слике, већ сугеришући и пространства која надилазе три димензије простора из наше свакидашње перцепције.

Овом утиску доприноси ауторово суптилно иступање из облика металних површина на којима слика, удубљења и „таласи“ на конкавним и конвексним површинама, који потенцирају делове тела на сликама представљених животиња.

DSCN0246Сликајући углавном велике животиње (носорог, слон) у овој простором захтеваној закривљености, Поповић сугерише да је свака празнина заправо испуњена материјом, односно да су чак и простори за које претпостављамо да су празни, у ствари испуњени, ако их посматрамо из неког новог угла.

Изложбу је, у присуству аутора, отворила Славенка Чишић Урошевић, историчар уметности, нагласивши да радови Алексдандра Поповића на „несликарској позадини“, од делова неког радара, представљају разрешење унутрашње ентропије у његовом досадашњем сликарско-цртачком опусу.

Ови радови зато посежу са сиболиком подсвесног, препуштајући се нерасветљеној симболици неких сновиделних предела.

Госпођа Урошевић је такође нагласила да је представљени уметник до сада самостално излагао у Паризу, Београду и Нишу, увек у угледним галеријама и излагачким просторима, и да је за свој рад награђиван бројним домаћим и међународним признањима.

 

В.Ђ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *