Izložba crteža Jelene Bojanić i Milice Prelić u Galeriji moderne umetnosti: NESPUTANA  UZNEMIRUJUĆA ENERGIJA

IMG_0086U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je zajednička izložba crteža Jelene Bojanić i Milice Prelić. Publici se ukazala lepa prilika da sagleda različita viđenja i različit pristup istoj temi.

O njihovom stvaralaštvu govorila je Slavenka Čišić Urošević, kustos istoričar umetnosti. Milica je – istakla je – svedena u boji, crtežu i pokretu. Suptilna, tanana linija puna je je simbolike. Figure  svedene na znak, statične su i zrače fluidnom energijom.

-Jelena snažnim potezom, jakim kontrastom, vibrirajućim pokretom, eksplozivnim ekspresivnim izrazom, svojim crtežima šalje nesputanu, uznemirujuću energiju – rekla je Slavenka Čišić Urošević.

Crteži ove dve umetnice – nastavila je – sučeljeni jedni naspram drugih, vode intenzivan i dinamičan dijalog.

-Ulaskom posmatrača među dve sasvim različite energije, dobija se treći učesnik  u komunikaciji, koji će svojom reakcijom možda dati odgovore na postavljena pitanja – dodala je Slavenka Čišić Urošević. – Da li će posmatrač u ovom „duelu“ biti žrtva ili neko ko će ublažiti međusobne tenzije, zavisi od njega samog i lične sposobnosti da uspostavi ravnotežu  između suptilnih sa jedne strane i agresivnih poruka s druge.

IMG_0084Zajedničkim izlaganjem ove dve umetnice došlo se do izložbe pune kontrasta i oprečnih emocija. Između radova, ipak, postoji neka zajednička nit koja ih povezuje. Obostrana zapitanost, međusobna komunikacija i pružanje mogućih odgovora, uz svu različitost u pristupu, stvaraju celovit prikaz ideja utkanih u crteže Milice Prelić i Jelene Bojanić.

Otvaranju izložbe prisustvovala je samo Jelena Bojanić, pošto druga autorka izložeih crteža Milica Prelić, kako je publici rečeno, iz objektivnih razloga nije mogla da dođe u Smederevsku Palanku.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.