ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба цртежа Јелене Бојанић и Милице Прелић у Галерији модерне уметности: НЕСПУТАНА  УЗНЕМИРУЈУЋА ЕНЕРГИЈА

IMG_0086У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је заједничка изложба цртежа Јелене Бојанић и Милице Прелић. Публици се указала лепа прилика да сагледа различита виђења и различит приступ истој теми.

О њиховом стваралаштву говорила је Славенка Чишић Урошевић, кустос историчар уметности. Милица је – истакла је – сведена у боји, цртежу и покрету. Суптилна, танана линија пуна је је симболике. Фигуре  сведене на знак, статичне су и зраче флуидном енергијом.

-Јелена снажним потезом, јаким контрастом, вибрирајућим покретом, експлозивним експресивним изразом, својим цртежима шаље неспутану, узнемирујућу енергију – рекла је Славенка Чишић Урошевић.

Цртежи ове две уметнице – наставила је – сучељени једни наспрам других, воде интензиван и динамичан дијалог.

-Уласком посматрача међу две сасвим различите енергије, добија се трећи учесник  у комуникацији, који ће својом реакцијом можда дати одговоре на постављена питања – додала је Славенка Чишић Урошевић. – Да ли ће посматрач у овом „дуелу“ бити жртва или неко ко ће ублажити међусобне тензије, зависи од њега самог и личне способности да успостави равнотежу  између суптилних са једне стране и агресивних порука с друге.

IMG_0084Заједничким излагањем ове две уметнице дошло се до изложбе пуне контраста и опречних емоција. Између радова, ипак, постоји нека заједничка нит која их повезује. Обострана запитаност, међусобна комуникација и пружање могућих одговора, уз сву различитост у приступу, стварају целовит приказ идеја утканих у цртеже Милице Прелић и Јелене Бојанић.

Отварању изложбе присуствовала је само Јелена Бојанић, пошто друга ауторка изложеих цртежа Милица Прелић, како је публици речено, из објективних разлога није могла да дође у Смедеревску Паланку.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *