ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба цртежа Новобеограђанке Тамаре Ждерић: ВРЦАВА ИГРА ЛИНИЈАМА

IMG_0714-Приказани радови су настали као одраз неутољиве глади за новим сазнањима и трагања за невидљивим световима

 

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба цртежа Тамаре Ждерић. Ову новобеоградску уметницу ликовној публици Смедеревске Паланке представио је и о њеном стваралаштву говорио  Стеван Мартиновић, директор поменуте установе културе.

Изнео је да је она сада студент друге године мастер студија на Факултету ликовних уметности у Београду. Добитник је награде 17. Бијенала студентског цртежа Србије и награде  „Стеван Кнежевић“ за цртеж од треће године основних  студија до друге године мастер студија. Учествовала је на више изложби и три престижне радионице у Паризу и Београду.

IMG_0712Тамара Ждерић о свом стваралаштву каже:

-Свет који се налази  око мене је опипљив, ухватљив, а одједном и изненада, тако  велики и необујмљив, непрегледан и препун различитих могућности. У мени се јавила снажна потреба да тај свет доживим и преведем га у цртеж. Тако сам,  цртајући,  разјашњавала сама себи видљиве појмове и налазила им место у простору. Био је то почетак једне врцаве, радосне игре линијама. Инстиктивно сам изабрала туш и перо као средство изражавања мојих осећања, расположења и воље, речју мог унутрашњег бића. Ови цртежи су настали као одраз неутољиве глади за новим сазнањима и трагања за новим, невидљивим световима.

Галерија модерне уметности Народног музеја наставља праксу указивања гостопримства младим уметницима који су, како на отварању изложбе Тамаре Ждерић рече  Стеван Мартиновић,  будућност ликовног израза Србије.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *