Izložba crteža Novobeograđanke Tamare Žderić: VRCAVA IGRA LINIJAMA

IMG_0714-Prikazani radovi su nastali kao odraz neutoljive gladi za novim saznanjima i traganja za nevidljivim svetovima

 

 

U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba crteža Tamare Žderić. Ovu novobeogradsku umetnicu likovnoj publici Smederevske Palanke predstavio je i o njenom stvaralaštvu govorio  Stevan Martinović, direktor pomenute ustanove kulture.

Izneo je da je ona sada student druge godine master studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je nagrade 17. Bijenala studentskog crteža Srbije i nagrade  „Stevan Knežević“ za crtež od treće godine osnovnih  studija do druge godine master studija. Učestvovala je na više izložbi i tri prestižne radionice u Parizu i Beogradu.

IMG_0712Tamara Žderić o svom stvaralaštvu kaže:

-Svet koji se nalazi  oko mene je opipljiv, uhvatljiv, a odjednom i iznenada, tako  veliki i neobujmljiv, nepregledan i prepun različitih mogućnosti. U meni se javila snažna potreba da taj svet doživim i prevedem ga u crtež. Tako sam,  crtajući,  razjašnjavala sama sebi vidljive pojmove i nalazila im mesto u prostoru. Bio je to početak jedne vrcave, radosne igre linijama. Instiktivno sam izabrala tuš i pero kao sredstvo izražavanja mojih osećanja, raspoloženja i volje, rečju mog unutrašnjeg bića. Ovi crteži su nastali kao odraz neutoljive gladi za novim saznanjima i traganja za novim, nevidljivim svetovima.

Galerija moderne umetnosti Narodnog muzeja nastavlja praksu ukazivanja gostoprimstva mladim umetnicima koji su, kako na otvaranju izložbe Tamare Žderić reče  Stevan Martinović,  budućnost likovnog izraza Srbije.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.