ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба двојице младих уметника из Ниша у Меморијалној галерији  «Душан Старчевић»: ИЗБЕГАВАЊЕ ВЕЛИКИХ ПРИЧА

Према амбициозном програму, који подразумева отварање нове изложбе сваке друге недеље – у Меморијалној галерији «Душан Старчевић», 2. јула отворена је изложба радова двојице уменика млађе генерације, Даниела Јакимовског и Саве Мишића.

Иако различити, када је реч о техници, радови младих уметника из Ниша представљају уметничко суочавање са предметима и појавама као изворним феноменима, који, у постмодерном духу, нису одређени обавезујућим склопом приказа. Мишићев судар линија и простора тако пружа асоцијације, које посматрачи надграђују, стварајући, свако за себе, мноштво слободно образованих структура. Јакимовски  се поиграва цитатима модерне уметности, омогућујући посматрачу да их доживи изван оригиналних контекста слике, и тако сагледа изван «прича» њихових примарних контекста.

Цитантност и недовршеност представљају избегавање великих прича и обавезујућих склопова, а групно изложени радови Јакимовског и Мишића упућују на «естетику фрагментарности», праксу постмодернизма.

Изложбу, у присуству Саве Мишића, отворила је Слађана Старчевић, читајући делове из каталошких рецензија Катарине Ђорђевић и Срђана Марковића о делу двојице нишких уметника чији ће радови бити доступни паланачком ликовном публикуму наредне две недеље.

Даниел Јакимовски завршио је сликарство на Факултету уметности у Нишу, а потом и мастер студије код професора Катарине Ђорђевић, познатог ликовног педагога. До сада је учествовао у бројним колективим изложбама, а самостално је излагао у Пироту, Бору и Футогу.

Сава Мишић је, после Средње уметничке школе, у Нишу завршио сликарство, а потом и мастер студије, такође код Катарине Ђорђевић. Самостално је излагао у Новом Саду, Сомбору, Футогу и Великој Плани.

 

 

В. Ђурђевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *