Izložba dvojice mladih umetnika iz Niša u Memorijalnoj galeriji  «Dušan Starčević»: IZBEGAVANJE VELIKIH PRIČA

Prema ambicioznom programu, koji podrazumeva otvaranje nove izložbe svake druge nedelje – u Memorijalnoj galeriji «Dušan Starčević», 2. jula otvorena je izložba radova dvojice umenika mlađe generacije, Daniela Jakimovskog i Save Mišića.

Iako različiti, kada je reč o tehnici, radovi mladih umetnika iz Niša predstavljaju umetničko suočavanje sa predmetima i pojavama kao izvornim fenomenima, koji, u postmodernom duhu, nisu određeni obavezujućim sklopom prikaza. Mišićev sudar linija i prostora tako pruža asocijacije, koje posmatrači nadgrađuju, stvarajući, svako za sebe, mnoštvo slobodno obrazovanih struktura. Jakimovski  se poigrava citatima moderne umetnosti, omogućujući posmatraču da ih doživi izvan originalnih konteksta slike, i tako sagleda izvan «priča» njihovih primarnih konteksta.

Citantnost i nedovršenost predstavljaju izbegavanje velikih priča i obavezujućih sklopova, a grupno izloženi radovi Jakimovskog i Mišića upućuju na «estetiku fragmentarnosti», praksu postmodernizma.

Izložbu, u prisustvu Save Mišića, otvorila je Slađana Starčević, čitajući delove iz kataloških recenzija Katarine Đorđević i Srđana Markovića o delu dvojice niških umetnika čiji će radovi biti dostupni palanačkom likovnom publikumu naredne dve nedelje.

Daniel Jakimovski završio je slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Nišu, a potom i master studije kod profesora Katarine Đorđević, poznatog likovnog pedagoga. Do sada je učestvovao u brojnim kolektivim izložbama, a samostalno je izlagao u Pirotu, Boru i Futogu.

Sava Mišić je, posle Srednje umetničke škole, u Nišu završio slikarstvo, a potom i master studije, takođe kod Katarine Đorđević. Samostalno je izlagao u Novom Sadu, Somboru, Futogu i Velikoj Plani.

 

 

V. Đurđević

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.