ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба фотографија чланова Фото-радионице Канцеларије за младе: ВАРИЈАЦИЈЕ БЕЛОГ И ПО НЕКИ ТРУН

IMG_0775-И ова тринаеста изложба доноси препознатљив, свеж дах младих стваралаца

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба фотографија чланова Фото радионице Канцеларије за младе која делује при Установи Културни центар. Ово  је тринаесто њихово представљање у последњих шест година. Изложбу „Варијације белог и по неки трун“ отворила је Славенка Чишић Урошевић, нагласивши на почетку да је сарадња са младима окупљеним у фото секцији Канцеларије за младе већ прерасла у лепу традицију.

-Посматрајући свет око себе кроз објектив камере ови млади људи на свој начин, овога пута фотографијом, постављају питања и траже одговоре на то где су и куда иду – истакла је Славенка Чишић Урошевић.

После надахнуте беседе о фотографији, ученика Паланачке гимназије Лазара Кузмановића, публици и излагачима обратио се и аутор тог текста Драган Вујановић подсећајући да је уметничка фотографија једна од сталних активности Канцеларије за IMG_0777младе, која непрекидно траје већ шест година. У наставку је оценио да ова изложба доноси препознатљив, свеж стваралачки дах аутора махом ученика средњих школа од којих су неки тек недавно постали пунолетни.

-Изложбе фотографије чланова Канцеларије за младе су оставиле траг у култури ове средине – додао је Вујановић.- Утискивањем ове теме у јавни простор неминовно је, макар мало, нарушена тескоба уобичајног поимања ствари, јер је фотографија много више од пуког „бележења тренутка“. Њена оптика је само први слој у поступку разоткривања. И на овој изложби уочљив је приличан број „крајње озбиљних“ призора који су претворени у „необичне“, стваралачки узбудљиве: сијалица, блатњав точак, чаша на столу…

Велики допринос стварању уметничке фотографије даје Галерија модерне уметности, показујући слух за сарадњу и схватајући и ову мисију Канцеларије за младе. За њу је стратешки важно да се уметничке фотографије ставе на увид публици баш у овој Галерији, што је јасан знак пажње, која се указује младим ауторима, па и знак вредновања младе генерације у ширем смислу.

IMG_0774Фотографије су овога пута изложили: Давид Даниловић, Катарина Милосављевић, Петра Јовић, Мина Димитријевић, Илија Костадиновић, Милош Младеновић, Ања Вејновић, Стеван Вукобратовић, Кристина Поповић, Анђела Јоковић, Даница Чампар, Марија Росић, Александар Балтић, Ивана Ћировић, Вишња Пантић, Милица Митровић, Милица Јовичић и Марко Никодијевић.

Д. Ј.

.-

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *