Izložba fotografija članova Foto-radionice Kancelarije za mlade: VARIJACIJE BELOG I PO NEKI TRUN

IMG_0775-I ova trinaesta izložba donosi prepoznatljiv, svež dah mladih stvaralaca

 

U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba fotografija članova Foto radionice Kancelarije za mlade koja deluje pri Ustanovi Kulturni centar. Ovo  je trinaesto njihovo predstavljanje u poslednjih šest godina. Izložbu „Varijacije belog i po neki trun“ otvorila je Slavenka Čišić Urošević, naglasivši na početku da je saradnja sa mladima okupljenim u foto sekciji Kancelarije za mlade već prerasla u lepu tradiciju.

-Posmatrajući svet oko sebe kroz objektiv kamere ovi mladi ljudi na svoj način, ovoga puta fotografijom, postavljaju pitanja i traže odgovore na to gde su i kuda idu – istakla je Slavenka Čišić Urošević.

Posle nadahnute besede o fotografiji, učenika Palanačke gimnazije Lazara Kuzmanovića, publici i izlagačima obratio se i autor tog teksta Dragan Vujanović podsećajući da je umetnička fotografija jedna od stalnih aktivnosti Kancelarije za IMG_0777mlade, koja neprekidno traje već šest godina. U nastavku je ocenio da ova izložba donosi prepoznatljiv, svež stvaralački dah autora mahom učenika srednjih škola od kojih su neki tek nedavno postali punoletni.

-Izložbe fotografije članova Kancelarije za mlade su ostavile trag u kulturi ove sredine – dodao je Vujanović.- Utiskivanjem ove teme u javni prostor neminovno je, makar malo, narušena teskoba uobičajnog poimanja stvari, jer je fotografija mnogo više od pukog „beleženja trenutka“. Njena optika je samo prvi sloj u postupku razotkrivanja. I na ovoj izložbi uočljiv je priličan broj „krajnje ozbiljnih“ prizora koji su pretvoreni u „neobične“, stvaralački uzbudljive: sijalica, blatnjav točak, čaša na stolu…

Veliki doprinos stvaranju umetničke fotografije daje Galerija moderne umetnosti, pokazujući sluh za saradnju i shvatajući i ovu misiju Kancelarije za mlade. Za nju je strateški važno da se umetničke fotografije stave na uvid publici baš u ovoj Galeriji, što je jasan znak pažnje, koja se ukazuje mladim autorima, pa i znak vrednovanja mlade generacije u širem smislu.

IMG_0774Fotografije su ovoga puta izložili: David Danilović, Katarina Milosavljević, Petra Jović, Mina Dimitrijević, Ilija Kostadinović, Miloš Mladenović, Anja Vejnović, Stevan Vukobratović, Kristina Popović, Anđela Joković, Danica Čampar, Marija Rosić, Aleksandar Baltić, Ivana Ćirović, Višnja Pantić, Milica Mitrović, Milica Jovičić i Marko Nikodijević.

D. J.

.-

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.