Izložba fotografija Sanje Jovović u Galeriji moderne umetnosti: USLIKANI SPAVAČI

IMG_1179Sanja Jovović, diplomirani inženjer arhitekture, priredila je u Galeriji moderne umetnosti  Narodnog muzeja u Smederevskoj  Palanci izložbu fotografija pod nazivom „Dreaming is free“. Reč je o interaktivnom projektu koji je nastajao u javnom prostoru urbanog okruženja različitih kulturnih sredina, kao što su Tunis, Španija, Mađarska, Austriuja i Srbija, koje je autorka pohodila kao turista. Dosadašnja njena fotografska strategija, kako je to uočila  Gabriela Vasić, uključuje i dimenziju putopisca.

Ovo je novi projekat o spavačima Sanje Jovanović. Naizgled fotodokumentaristička fotografska beleška, postaje vizuelni projekat interaktivnog tipa u kojem autorka prijateljima i poznanicima nudi svoje fotografije kao materijal za tekstualnu interpretaciju snova uslikanih spavača. Prepričavajući snove koje nisu doživeli, pripovedači unose dimenziju fantastike u ovaj Sanjin istraživački postupak. Njen projekat zadire i u domen medijske kulture, gde se pojačan efekat „faktičnosti“ uvodi prikazom crno-belih fotografija, koje doprinose i utisku univerzalnosti  u brisanju onih statusnih razlika u portretima spavača kao što su starost, pol, obrazovanje, društvena ili ekonomska moć.

-Izložbom fotografija Sanja Jovanović nas uvodi u svet, rekla bih, slučajnih spavača – istakla je Slavenka Čišić-Urošević.- Iako su ove fotografije nastale u različitim delovima sveta, one jasno daju do znanja da svi mi u jednom momentu imamo nešto zajedničko što nas ne izdvaja jedne od drugih. U ovom slučaju to je trenutak kada nas savlada san bez obzira gde se nalazimo. Jer, prelaskom iz svesnog u stanje sna nestaju sve naše razlike, brige, planovi, umor, problemi, vizuelni i čulni uticaji okruženja u kome se nalazimo. Nesvesni sveta oko sebe, ostajemo prepušteni pogledima, potpuno ogoljeni, ranjivi i nezaštićeni. Na kraju se budimo okrepljeni trenucima provedenim u nekom izmaštanom svetu ili potpunoj praznini koja donosi spokoj.

IMG_1176Zanimljivo je da svaku fotografiju prati priča o snu ljudi sa slike. Priče su – veli Sanja – pisali njeni prijetalji  koji žive u Srbiji i širom sveta. Svako od njih je predstavio po jednu svoju viziju fotografije. Sve fotografije predstavjaju isečke iz života snimljene na ulicama, u parkovima, trgovima, u kafeima, muzejima… I svi su  oni iskreni i nerežirani.

Sanja Jovović se fotografijom bavi od 1994. godine. Član je Foto kluba „Šumice“ i Foto saveza Jugoslavije.  Radila je honorarno kao fotoreporter, samostalno i kolektivno izlagala u inostranstvu,  a vodila je i Foto radionice za decu. Član je ULUPUDS-a i ima status slobodnog umetnika. Ovo je njena deveta samostalna izložba.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.