ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба фотографија Сање Јововић у Галерији модерне уметности: УСЛИКАНИ СПАВАЧИ

IMG_1179Сања Јововић, дипломирани инжењер архитектуре, приредила је у Галерији модерне уметности  Народног музеја у Смедеревској  Паланци изложбу фотографија под називом „Dreaming is free“. Реч је о интерактивном пројекту који је настајао у јавном простору урбаног окружења различитих културних средина, као што су Тунис, Шпанија, Мађарска, Аустриуја и Србија, које је ауторка походила као туриста. Досадашња њена фотографска стратегија, како је то уочила  Габриела Васић, укључује и димензију путописца.

Ово је нови пројекат о спавачима Сање Јовановић. Наизглед фотодокументаристичка фотографска белешка, постаје визуелни пројекат интерактивног типа у којем ауторка пријатељима и познаницима нуди своје фотографије као материјал за текстуалну интерпретацију снова усликаних спавача. Препричавајући снове које нису доживели, приповедачи уносе димензију фантастике у овај Сањин истраживачки поступак. Њен пројекат задире и у домен медијске културе, где се појачан ефекат „фактичности“ уводи приказом црно-белих фотографија, које доприносе и утиску универзалности  у брисању оних статусних разлика у портретима спавача као што су старост, пол, образовање, друштвена или економска моћ.

-Изложбом фотографија Сања Јовановић нас уводи у свет, рекла бих, случајних спавача – истакла је Славенка Чишић-Урошевић.- Иако су ове фотографије настале у различитим деловима света, оне јасно дају до знања да сви ми у једном моменту имамо нешто заједничко што нас не издваја једне од других. У овом случају то је тренутак када нас савлада сан без обзира где се налазимо. Јер, преласком из свесног у стање сна нестају све наше разлике, бриге, планови, умор, проблеми, визуелни и чулни утицаји окружења у коме се налазимо. Несвесни света око себе, остајемо препуштени погледима, потпуно огољени, рањиви и незаштићени. На крају се будимо окрепљени тренуцима проведеним у неком измаштаном свету или потпуној празнини која доноси спокој.

IMG_1176Занимљиво је да сваку фотографију прати прича о сну људи са слике. Приче су – вели Сања – писали њени пријетаљи  који живе у Србији и широм света. Свако од њих је представио по једну своју визију фотографије. Све фотографије представјају исечке из живота снимљене на улицама, у парковима, трговима, у кафеима, музејима… И сви су  они искрени и нережирани.

Сања Јововић се фотографијом бави од 1994. године. Члан је Фото клуба „Шумице“ и Фото савеза Југославије.  Радила је хонорарно као фоторепортер, самостално и колективно излагала у иностранству,  а водила је и Фото радионице за децу. Члан је УЛУПУДС-а и има статус слободног уметника. Ово је њена девета самостална изложба.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *