ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба Јасне Јелић Обрадовић у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“: ВЕЛИКА ИГРА СИМБОЛА

IMG_2338-Јаје које осликавам иконама светих, чест је мој мотив и инспирација, који ми отвара простор да проговорим бојама – каже уметница из Аранђеловца

 

У Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ у  Смедеревској Паланци, у склопу манифестације „Ноћ музеја“, приређена је изложба Јасне Јелић Обрадовић. На радовима уметнице из Аранђеловца доминира јаје као симбол живота и оно је њена, изгледа, трајна инспирација.

Отварајући ову изложбу, власник Меморијалне галерије Слађана Старчевић је  цитирала

Жака Лемера, који каже да ни једна уметничка формула, сама по  себи није за осуду ни за оправдање, јер је њена вредност у квалитету дела која је подупиру.

IMG_2346-А слика Јасне Јелић Обрадовић је  најчешће ведра, пуна оптимистичких тонова и недокучивих садржаја подсвести којима се биће сликара отвара другом – рекла је Слађана Старчевић.-У глобалној визури овде се ради о једној великој игри симбола око супстицијалне природе слике која нам се  открива као врхунски потенцијал, који буди у нама смисао за лепо, добро и свечано,обједињујући тако естетску и етичку димензију ликовног језика.

Јасна Јелић Обрадовић је пронашла простор у коме најбоље може проговорити бојама, да се изрази кроз игру симбола, што чини њен наглашено модеран ликовни израз. Кроз размишљање и експериментисање успева да испољи сву своју креативност.

IMG_2340-Јаје је везано за сам празник Васкрса, али њега са иконом увек је  могуће излагати, с обзиром да је икона неки жанр који може да иде сам и мимо великог хришћанског празника – објашњава Јасна Јелић Обрадовић.- Ова поставка је нова, и да кажем, свежа, а до сада сам  на тему Васкрса излагала само јаја. Једна од значајнијих изложби била је у Етнографском музеју у Београду пре две године. Ова изложба је обогаћена додатним цртежима (акрил на фурниру)  са темом која има нека три сегмента: орнамент, преузет са наших фресака, затим ћирилично слово и трећи сегмент су варијанте цртежа са васкршњим јајима. Они су апстрактни, сведени на симбол крста али с једним савременим приступом.

Јасна Јелић Обрадовић  је дипломирала на одсеку зидно сликарство Факултета примењених уметности и дизајна у Београду. Професор је дизајна на Високој технолошкој школи у Аранђеловцу. Поред педагошког рада, бави се иконописом, графичким дизајном и декорацијом ентеријера. Иза себе има више самосталних и колективних изложби, а била је и учесник ликовних колонија  у Аранђеловцу, Младеновцу, Смедереву, Студеници и Горњем Милановцу.

IMG_2344IMG_2339

                                                                                                                                             Д.Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *