Izložba Jasne Jelić Obradović u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“: VELIKA IGRA SIMBOLA

IMG_2338-Jaje koje oslikavam ikonama svetih, čest je moj motiv i inspiracija, koji mi otvara prostor da progovorim bojama – kaže umetnica iz Aranđelovca

 

U Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ u  Smederevskoj Palanci, u sklopu manifestacije „Noć muzeja“, priređena je izložba Jasne Jelić Obradović. Na radovima umetnice iz Aranđelovca dominira jaje kao simbol života i ono je njena, izgleda, trajna inspiracija.

Otvarajući ovu izložbu, vlasnik Memorijalne galerije Slađana Starčević je  citirala

Žaka Lemera, koji kaže da ni jedna umetnička formula, sama po  sebi nije za osudu ni za opravdanje, jer je njena vrednost u kvalitetu dela koja je podupiru.

IMG_2346-A slika Jasne Jelić Obradović je  najčešće vedra, puna optimističkih tonova i nedokučivih sadržaja podsvesti kojima se biće slikara otvara drugom – rekla je Slađana Starčević.-U globalnoj vizuri ovde se radi o jednoj velikoj igri simbola oko supsticijalne prirode slike koja nam se  otkriva kao vrhunski potencijal, koji budi u nama smisao za lepo, dobro i svečano,objedinjujući tako estetsku i etičku dimenziju likovnog jezika.

Jasna Jelić Obradović je pronašla prostor u kome najbolje može progovoriti bojama, da se izrazi kroz igru simbola, što čini njen naglašeno moderan likovni izraz. Kroz razmišljanje i eksperimentisanje uspeva da ispolji svu svoju kreativnost.

IMG_2340-Jaje je vezano za sam praznik Vaskrsa, ali njega sa ikonom uvek je  moguće izlagati, s obzirom da je ikona neki žanr koji može da ide sam i mimo velikog hrišćanskog praznika – objašnjava Jasna Jelić Obradović.- Ova postavka je nova, i da kažem, sveža, a do sada sam  na temu Vaskrsa izlagala samo jaja. Jedna od značajnijih izložbi bila je u Etnografskom muzeju u Beogradu pre dve godine. Ova izložba je obogaćena dodatnim crtežima (akril na furniru)  sa temom koja ima neka tri segmenta: ornament, preuzet sa naših fresaka, zatim ćirilično slovo i treći segment su varijante crteža sa vaskršnjim jajima. Oni su apstraktni, svedeni na simbol krsta ali s jednim savremenim pristupom.

Jasna Jelić Obradović  je diplomirala na odseku zidno slikarstvo Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Profesor je dizajna na Visokoj tehnološkoj školi u Aranđelovcu. Pored pedagoškog rada, bavi se ikonopisom, grafičkim dizajnom i dekoracijom enterijera. Iza sebe ima više samostalnih i kolektivnih izložbi, a bila je i učesnik likovnih kolonija  u Aranđelovcu, Mladenovcu, Smederevu, Studenici i Gornjem Milanovcu.

IMG_2344IMG_2339

                                                                                                                                             D.Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *