ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

ИЗЛОЖБА РАДОВА МИЛИЈАНЕ ЛАЗОВИЋ У МЕМОРИЈАЛНОЈ ГАЛЕРИЈИ „ДУШАН СТAРЧЕВИЋ“: ГОВОР ТЕЛА

Crtež-Rasplet-100x70Упркос врућини, отварање нове изложбе у меморијалној галерији „Душан Старчевић“, на Колинији било је изузетно посећено. Доследно концепту, по коме ова галерија широј публици представља већ афирмисане младе ауторе, не само из Србије, пета овогодишња изложба посвећена је делима Милијане Лазовић, академског сликара и члана стручне комисије за финансирање или суфинансирање пројеката у Култури. Млада ауторка завршила је основне студије у класи Борислава Шупута на Академији у Новом Саду, а мастер студије код Вишње Петровић. Награђивана је за свој рад, а најзначајније признање добила је за најбоље изведену скулптуру од мермера у склопу клесарске радионице у Аранђеловцу, и тиме добила прилику да 2011. у парку Буковичке бање постави своје дело.

Изложба слика и цртежа  Милијане Лазовић посвећена је телесности, која није посматрана као објекат, већ као субјекат уметничке игре. Тела су на овим радовима ослобођена подређености неком вишем, метафизичком смислу, па њихов положај у простору и необични углови посматрања сугеришу да тело представља истински субјективитет. Тела у том смислу нису само манифестације индивидуализације, већ сама индивидуалност, а простор који их окружује нема надређујућу улогу, већ је обликован телесношћу, одређен положајем тела, као и рефлексијом посматрача.

Изложбу је отворила Душица Старчевић, која је указала на основне естетичке квалитете изложених радова и нагласила да ће почетком августа ликовна публика у Паланци бити у прилици да види „ванредну“ поставку у овој галерији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *