IZLOŽBA RADOVA MILIJANE LAZOVIĆ U MEMORIJALNOJ GALERIJI „DUŠAN STARČEVIĆ“: GOVOR TELA

Crtež-Rasplet-100x70Uprkos vrućini, otvaranje nove izložbe u memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“, na Koliniji bilo je izuzetno posećeno. Dosledno konceptu, po kome ova galerija široj publici predstavlja već afirmisane mlade autore, ne samo iz Srbije, peta ovogodišnja izložba posvećena je delima Milijane Lazović, akademskog slikara i člana stručne komisije za finansiranje ili sufinansiranje projekata u Kulturi. Mlada autorka završila je osnovne studije u klasi Borislava Šuputa na Akademiji u Novom Sadu, a master studije kod Višnje Petrović. Nagrađivana je za svoj rad, a najznačajnije priznanje dobila je za najbolje izvedenu skulpturu od mermera u sklopu klesarske radionice u Aranđelovcu, i time dobila priliku da 2011. u parku Bukovičke banje postavi svoje delo.

Izložba slika i crteža  Milijane Lazović posvećena je telesnosti, koja nije posmatrana kao objekat, već kao subjekat umetničke igre. Tela su na ovim radovima oslobođena podređenosti nekom višem, metafizičkom smislu, pa njihov položaj u prostoru i neobični uglovi posmatranja sugerišu da telo predstavlja istinski subjektivitet. Tela u tom smislu nisu samo manifestacije individualizacije, već sama individualnost, a prostor koji ih okružuje nema nadređujuću ulogu, već je oblikovan telesnošću, određen položajem tela, kao i refleksijom posmatrača.

Izložbu je otvorila Dušica Starčević, koja je ukazala na osnovne estetičke kvalitete izloženih radova i naglasila da će početkom avgusta likovna publika u Palanci biti u prilici da vidi „vanrednu“ postavku u ovoj galeriji.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.