Izložba skulptura Marijane Popović u Narodnom muzeju

IMG_0991VIZUELNI REČNIK MUZIČKIH ELEMENATA

 

U Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba skulptura Marijane Popović iz Beograda, člana ULUS-a i Udruženja vajara Srbije. Govoreći o njenom  stvaralaštvu, Slavenka Čišić Urošević je iznela interesantan detalj iz njene biografije kazavši da je ona po obrazovanju muzički,  a po detaltnosti  likovni stvaralac.

-Marijana ovom izložbom skulptura i reljefa istražuje moguće veze između ove dve umetnosti – dodala je Slavenka Čišić Urošević.- Pored zajedničkih elemenata ova dva medija, ona na veoma suptilan način prevodi zvuk u trodimenzionalni oblik, pa kao što svaka kompozicija  u sebi sadrži osnovnu  nit – frazu koja se provlači od početka do kraja, tako  se i kroz ova dela upliće osnovna ideja naglašena detaljima koji  se povezuju u skladnu celinu.

Izostavljanjem boje, Marijana Popović skreće pažnju na finoću oblika i razigranost površina, koje svojom melodičnošću prenose čiste, lepe i suptilne emocije.

IMG_0994-Moj rad se fokusira na ukrštanju muzike i vizuelne umetnosti, ali i na vizuelnu artikulaciju muzičkog dela – istakla je Marijana Popović.- Korišćenjem metodologija i procesa iz obe discipline prevodim „podatke“ koji se odnose na muziku, metodologiju stvaranja i „prevođenja“  muzičkih dela u skulpture i  reljefe.

Postavka u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, pod nazivom  „Trois Couleurs Blanc”, obuhvata grupe radova: skulpture izvedene u drvetu i reljefe, što čini zbirni prevod osnovnih elemenata muzike – melodiju, ritam i harmoniju.

-Belu boju odabrala sam,  jer mi omogućava jednostavan, ali veoma efikasan način izmeštanja fokusa sa kolorita i materijala na finoću oblika kroz koje se, naglašavanjem određenih površina i dodavanjem detalja, interpretira određena kompozicija u trodimenzionalnom prostoru.

U centru rada ove umetnice je njena želja da istraži ulogu vizuelne estetike i razumevanje informacija koje se dobijaju slušanjem određenog zvuka. Poigravanjem  prevodom određene melodije, Marijana Popović pokušava da dočara  kako bi izgledao  nekonvencionalni vizuelni rečnik muzičkih elemenata.

-Moj cilj je dvostruk: da prenesem nijansu ili stepen emocionalnosti, koja okružuje moja istraživanja i, da u interakciji istraživanja sa skulpturama i reljefima, gledalac otkrije obrazac, zapravo  muzičku frazu koja predstavlja osnovnu ideju koja se provlači kroz programsko delo, a u slučaju  skulpturskog rada na sve skulpture.

IMG_0989Marijana Popović je uknjižila više od 50 grupnih izložbi i umetničkih projekata u Srbiji i drugim zemljama. Samostalno je izlagala u Kruševcu, Aleksincu, Paraćinu, Apatinu, Beogradu, Majdanpeku,  Topoli… Dobitnik je više vrednih  nagrada u zemlji i inostranstvu.

 

 

D. Janojlić

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.