ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба скулптура Маријане Поповић у Народном музеју

IMG_0991ВИЗУЕЛНИ РЕЧНИК МУЗИЧКИХ ЕЛЕМЕНАТА

 

У Народном музеју у Смедеревској Паланци отворена је изложба скулптура Маријане Поповић из Београда, члана УЛУС-а и Удружења вајара Србије. Говорећи о њеном  стваралаштву, Славенка Чишић Урошевић је изнела интересантан детаљ из њене биографије казавши да је она по обрaзовању музички,  а по деталтности  ликовни стваралац.

-Маријана овом изложбом скулптура и рељефа истражује могуће везе између ове две уметности – додала је Славенка Чишић Урошевић.- Поред заједничких елемената ова два медија, она на веома суптилан начин преводи звук у тродимензионални облик, па као што свака композиција  у себи садржи основну  нит – фразу која се провлачи од почетка до краја, тако  се и кроз ова дела уплиће основна идеја наглашена детаљима који  се повезују у складну целину.

Изостављањем боје, Маријана Поповић скреће пажњу на финоћу облика и разиграност површина, које својом мелодичношћу преносе чисте, лепе и суптилне емоције.

IMG_0994-Мој рад се фокусира на укрштању музике и визуелне уметности, али и на визуелну артикулацију музичког дела – истакла је Маријана Поповић.- Коришћењем методологија и процеса из обе дисциплине преводим „податке“ који се односе на музику, методологију стварања и „превођења“  музичких дела у скулптуре и  рељефе.

Поставка у Народном музеју у Смедеревској Паланци, под називом  „Trois Couleurs Blanc”, обухвата групе радова: скулптуре изведене у дрвету и рељефе, што чини збирни превод основних елемената музике – мелодију, ритам и хармонију.

-Белу боју одабрала сам,  јер ми омогућава једноставан, али веома ефикасан начин измештања фокуса са колорита и материјала на финоћу облика кроз које се, наглашавањем одређених површина и додавањем детаља, интерпретира одређена композиција у тродимензионалном простору.

У центру рада ове уметнице је њена жеља да истражи улогу визуелне естетике и разумевање информација које се добијају слушањем одређеног звука. Поигравањем  преводом одређене мелодије, Маријана Поповић покушава да дочара  како би изгледао  неконвенционални визуелни речник музичких елемената.

-Мој циљ је двострук: да пренесем нијансу или степен емоционалности, која окружује моја истраживања и, да у интеракцији истраживања са скулптурама и рељефима, гледалац открије образац, заправо  музичку фразу која представља основну идеју која се провлачи кроз програмско дело, а у случају  скулптурског рада на све скулптуре.

IMG_0989Маријана Поповић је укњижила више од 50 групних изложби и уметничких пројеката у Србији и другим земљама. Самостално је излагала у Крушевцу, Алексинцу, Параћину, Апатину, Београду, Мајданпеку,  Тополи… Добитник је више вредних  награда у земљи и иностранству.

 

 

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *