Izložba slika i grafika Milice Antonijević u Smederevskoj Palanci: VODA KAO TEMA

IMG_0076Likovnoj publici Smederevske Palanke pružila se lepa prilika da uživa u umetničkim ostvarenjima Milice Antonijević, docenta na predmetima crtanje i slikanje na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Izložba njenih radova otvorena je u Galeriji moderne umetnosti ovdašnjeg Narodnog muzeja i već na startu izazvala je veliko interesovanje.

Voda se kao tema provlači u svim  vidovima likovnog izraza ove umetnice i moglo bi se reći da je jednako zastupljena kako u slikarstvu tako i u grafici i crtežu. Kustos Galerije moderne umetnosti Slavenka  Čišić Urošević, otvarajući ovu izložbu pod naslovom „U i oko vode“, istakla je da je Milica Antonijević, tražeći odgovore na večito pitanje ko smo, šta smo i odakle smo, na sebi svojstven način  pružila mogućnost spoznaje izgubljenih sećanja.

-Stilizovanim prikazima biološkog mikro sveta i silueta ronilaca, umetnica na simboličan način ukazuje na vezu  primarne materije i savremenog čoveka – naglasila je Slavenka Čišić Urošević.- Pažljivo uobličena kompoziciona rešenja slika sa vešto uklopljenim  simboličkim predstavama  podvodne flore i faune,  uobičajeni su za Miličinu strukturalnu građu umetničkog dela. Delenjem slike na  segmente koji i pojedinačno mogu da čine zasebne celine, postignuta je izuzetna dinamika, nasuprot koje nas speficični tonovi plave, smeđe i crvene boje uvode u mistične predele podvodnog sveta.

IMG_0077Milica Antonijević je rođena u Kraljevu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Na istom  fakultetu je i magistrirala , a član ULUS-a je postala 1998. godine. Priredila je više samostalnih izložbi i dobila brojne nagrade. Vredi pomenuti nagradu iz fonda „Branko Šotra“. Nju je stekla kao najuspešniji diplomirani student FLUD u Beogradu. Dobitnik je i Grand Prix za grafiku na Drugom novembarskom salonu u Kraljevu. U nagradni skor ulazi i otkupna nagrada Ministarstva kulture Srbije. Tu su i mnoge druge, ali ne i manje važne  narade.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.