ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба слика и графика Милице Антонијевић у Смедеревској Паланци: ВОДА КАО ТЕМА

IMG_0076Ликовној публици Смедеревске Паланке пружила се лепа прилика да ужива у уметничким остварењима Милице Антонијевић, доцента на предметима цртање и сликање на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Изложба њених радова отворена је у Галерији модерне уметности овдашњег Народног музеја и већ на старту изазвала је велико интересовање.

Вода се као тема провлачи у свим  видовима ликовног израза ове уметнице и могло би се рећи да је једнако заступљена како у сликарству тако и у графици и цртежу. Кустос Галерије модерне уметности Славенка  Чишић Урошевић, отварајући ову изложбу под насловом „У и око воде“, истакла је да је Милица Антонијевић, тражећи одговоре на вечито питање ко смо, шта смо и одакле смо, на себи својствен начин  пружила могућност спознаје изгубљених сећања.

-Стилизованим приказима биолошког микро света и силуета ронилаца, уметница на симболичан начин указује на везу  примарне материје и савременог човека – нагласила је Славенка Чишић Урошевић.- Пажљиво уобличена композициона решења слика са вешто уклопљеним  симболичким представама  подводне флоре и фауне,  уобичајени су за Миличину структуралну грађу уметничког дела. Делењем слике на  сегменте који и појединачно могу да чине засебне целине, постигнута је изузетна динамика, насупрот које нас спефицични тонови плаве, смеђе и црвене боје уводе у мистичне пределе подводног света.

IMG_0077Милица Антонијевић је рођена у Краљеву. Дипломирала је на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду. На истом  факултету је и магистрирала , а члан УЛУС-а је постала 1998. године. Приредила је више самосталних изложби и добила бројне награде. Вреди поменути награду из фонда „Бранко Шотра“. Њу је стекла као најуспешнији дипломирани студент ФЛУД у Београду. Добитник је и Гранд Приx за графику на Другом новембарском салону у Краљеву. У наградни скор улази и откупна награда Министарства културе Србије. Ту су и многе друге, али не и мање важне  нараде.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *