ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба Тијане Николић – Петровић у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“: ЦРТАЧКА ОДА ДРВЕТУ  

IMG_1528-Својим радовима ова уметница указује на универзално, непролазно и колективно, дајући лични сликовни израз традиције, фолклора и народних обичаја

 

У Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ у Смедеревској Паланци, избором цртежа из циклуса „Опстанак“, представља се Тијана Николић-Петровић. Млада уметница из Ниша својим радовима уводи ликовну публику у ризницу древних бајки, мотива и веровања.  У свом цртачко-истраживачком подухвату спаја, преплиће и прожима два света – појавни и свет уобразиље. Литерарни доживљај северно-европских, келтских, старословенских, као и  српских мотива и бајки, чини полазну основу цртежа који илуструју и дочаравају оновремене светове чудесног и магичног.

IMG_1527Скрећући пажњу публици на ово запажање академске сликарке Марион Дедић, власница галерије Слађана Старчевић је подвукла да су култ дрвета и његова симболика неизоставни део бајки и митолошких прича широм света. Од давнина, дрвету су се приписивала бројна симболичка својства и веровања. Симбол плодности и живота, снаге и мудрости, место из којег се рађа душа, њен чувар и станиште, жртвеник, спона између светова, само су нека од значења.

-Простором где се налазило свето или демонско стабло, струјале су и витлале моћне силе – предочава  Марион Дедић.- Магијска и духовна привлачност  дрвета чинила је  да оно буде место окупљања, где се састају људи, али и виле, вештице и остала натприродна  бића, место на којем су се доносиле важне одлуке, завети, вршили обреди и приносиле жртве.

Тијана Николић – Петровић, инспирацију дрветом као митским мотивом и љубав према природи, обликује кроз цртеже – симболичним представама дрволиких горостаса. Различите вредности линијских токова уметница ниже цртачким техникама и материјалима као што су: туш, графитна оловка, мастило у боји, четкице малих димензија и калиграфско перо с тананим  врхом. Линеарним ткањем паралелних и испреплетаних, таласастих и меких, оштрих и кратких линија, ауторка обликује фантастичне, готово антропоморфне и зооморфне приказе дрвета.

Она успева у настојању да дрво представи као биће, стварајући цртачку оду дрвету као симболу природе. Својим радовима, указује на универзално, непролазно и колективно, дајући лични сликовни израз традиције, фолклора и народних обичаја.

„Окупљање“ је, како Тијана Николић – Петровић рече на отварању изложбе, најзначајнији циклус у њеном досадашњем стваралаштву. Иако живи у граду, село и његова флора било је и остало извор њених уметничких надахнућа. Пре ове, имала је још две самосталне изложбе: у нишкој галерији „Арт“ и у деспотовачком Центру за културу.

IMG_1529На крају официјелног програма отварања изложбе, Невена Миљковић казивала је стихове  Жака Превера посвећених теми, која заокупља и пажњу младе уметнице из Ниша, која је 2010. године дипломирала на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, где је годину дана касније стекла и звање мастер примењени уметник.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *