ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“: БОЈАНОВ ДОЖИВЉАЈ СТВАРНОСТИ

img_2692-Столић се, поред сликарства, бави иконописањем, пирографијом, резбарењем и брушењем стакла

 

У Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ у Смедеревској Паланци отворена је изложба  Бојана Столића. Власница галерије Слађана Старчевић је, поздрављајући младог уметника и публику, истакла да у овом простору излажу махом млади аутори којима галерија представља „пробијање леда“ и одскочну даску у даљој стваралачкој каријери.

Столић је завршио Школу за дизајн у Београду. Велики утицај на његов ликовни пут имао је смедеревски вајар Селимир Јовановић Селе. Поред  сликарства с подједнаким успехом img_2688бави се иконописом, пирографијом, резбарењем и брушењем стакла.

У поставци су радови који су углавном настали од 2002. године до ових дана. Своје стваралачко умеће опробао је у различитим материјалима и техникама. За  све што је постигао, лично је захвалан поменутом смедеревском вајару.

-Посматрајући сликарски опус Бојана Столића, можемо приметити разноврсност у сваком смислу – пише у каталогу за ову изложбу Кристина Пирковић. – Промишљање на тему пејсажа, заступљено је исто као и промишљање о портрету. Смелим колоритом, којим обогаћује представе сликаних предела, преноси на посматрача сопствени доживљај стварности.

img_2689Бојан Столић је учесник две уметничке колоније: графичке у Смедереву и УЛ-АЗ у Азањи. Групно је излагао на Трећем бијеналу ликовних и примењених уметности у Смедереву и на Другом међународном бијеналу у уметничком  цртежу у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ у  Смедеревској Паланци.

Добитник је „Златног печата Башина“, као признања за допринос на пољу ликовне уметности.

Д. Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *