ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба у Народном музеју „Надежда Петровић – с обе стране објектива“: ОТКРИЋЕ У СТВАРАЛАШТВУ ВЕЛИКЕ СЛИКАРКЕ

IMG_0987-Изложба је „зачињена“ репродукцијама из Спомен-збирке Павла Бељанског

 

У Народном музеју у Смедеревској Паланци, као резултат вишегодишње сарадње са Спомен збирком Павла Бељанског у Новом  Саду, а поводом стогодишњице смрти наше велике сликарке, отворена је изложба „Надежда Петровић – с обе стране објектива“. Колико је било интересовање за овај догађај најбоље говори присуство великог броја љубитеља уметности који су с пажњом разгледали ову вредну и јако занимљиву поставку.

IMG_0986Директор поменуте установе културе Стеван Мартиновић, поздрављајући  публику, напоменуо је да  се  у Народном музеју увек угледају и упоређују с најбољима, а ауторка изложбе др Јасна Јованов подсетила је на плодну сарадњу и чињеницу да су Спомен збирка Павла Бељанског и она коју поседује Смедеревска Паланка веома сродне и јако вредне.

Ова изложба која већ неко време испуњава галеријске просторе широм Србије, представља својеврсно откриће у стваралаштву Надежде Петровић. Фокусирање фотографије у склопу опуса наше најзначајније сликарке модерне, где је она и модел и IMG_0985уметник, открива се до сада ретко приказиван аспект њеног стваралаштва. Истовремено се упознају њој блиске личности, окружење као и њен вишеслојни ангажман на различитим друштвено-историјским и уметничким пољима.

Изложене фотографије Надежде Петровић сведоче о њеној изузетној улози и значају у настајању и развоју српске фотографије, посебно о томе да је реч о првој српској уметници која се континуирано бавила овим  медијем. Изложба је употпуњена репродукцијама дела Надежде Петровић из Спомен-збирке Павла Бељанског, једне од најзначајнијих колекција српске уметности прве половине 20. века.

IMG_0979 IMG_0980 IMG_0982

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *