Izložba u Narodnom muzeju „Nadežda Petrović – s obe strane objektiva“: OTKRIĆE U STVARALAŠTVU VELIKE SLIKARKE

IMG_0987-Izložba je „začinjena“ reprodukcijama iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

 

U Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, kao rezultat višegodišnje saradnje sa Spomen zbirkom Pavla Beljanskog u Novom  Sadu, a povodom stogodišnjice smrti naše velike slikarke, otvorena je izložba „Nadežda Petrović – s obe strane objektiva“. Koliko je bilo interesovanje za ovaj događaj najbolje govori prisustvo velikog broja ljubitelja umetnosti koji su s pažnjom razgledali ovu vrednu i jako zanimljivu postavku.

IMG_0986Direktor pomenute ustanove kulture Stevan Martinović, pozdravljajući  publiku, napomenuo je da  se  u Narodnom muzeju uvek ugledaju i upoređuju s najboljima, a autorka izložbe dr Jasna Jovanov podsetila je na plodnu saradnju i činjenicu da su Spomen zbirka Pavla Beljanskog i ona koju poseduje Smederevska Palanka veoma srodne i jako vredne.

Ova izložba koja već neko vreme ispunjava galerijske prostore širom Srbije, predstavlja svojevrsno otkriće u stvaralaštvu Nadežde Petrović. Fokusiranje fotografije u sklopu opusa naše najznačajnije slikarke moderne, gde je ona i model i IMG_0985umetnik, otkriva se do sada retko prikazivan aspekt njenog stvaralaštva. Istovremeno se upoznaju njoj bliske ličnosti, okruženje kao i njen višeslojni angažman na različitim društveno-istorijskim i umetničkim poljima.

Izložene fotografije Nadežde Petrović svedoče o njenoj izuzetnoj ulozi i značaju u nastajanju i razvoju srpske fotografije, posebno o tome da je reč o prvoj srpskoj umetnici koja se kontinuirano bavila ovim  medijem. Izložba je upotpunjena reprodukcijama dela Nadežde Petrović iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, jedne od najznačajnijih kolekcija srpske umetnosti prve polovine 20. veka.

IMG_0979IMG_0980IMG_0982

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.