ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДРУГИ ПИШУ

Више од 50 одсто грађана сматра да Србија иде у лошем правцу: ПАДА ПОВЕРЕЊЕ У ВЛАДУ

23429134_bПоверење грађана Србије у Владу је опало за годину дана и власти сад верује 31 одсто, више од половине анкетираних грађана сматра да Србија иде у лошем правцу, сваки девети становник Србије каже да живи неподношљиво, показују резултати истраживања, које је представио Центар за слободне изборе и демократију (ЦЕСИД).

Наспрам 51 одсто грађана, који сматрају да Србија иде у лошем правцу, 28 одсто сматра да је на добром путу, речено је на Округлом столу: У сусрет реформи политичког система у Србији ЦЕСИД, Националне коалиције за децентрализацију (НКД) и Националног демократског института (НДИ) у Медија центру.

Извршни директор ЦЕСИД Бојан Клачар указао је да је таква слика јавног мњења слична протеклих три, четири године, али да је прошле године у исто време 47 одсто сматрало да Србији иде лоше, а 30 одсто је видело земљу на добром путу.

То говори да је сад блажи пад, међутим, у једном периоду током је 2011. и 2012. чак 71 одсто говорио је да земља иде у лошем правцу, а само 16 их је веровало да се иде у добром правцу.

Чак 31 одсто грађана Србије живи тешко подношљиво, налаз је истраживања.

Програмски директор Ђорђе Вуковић представио је резултате поверења у институције државе, уз оцену да је неповерење грађана константно, да је поверење порасло у периоду промене власти, али да се протоком времена поново вратило на „доњу амплитуду“ и да је за протекла два месеца забележен знатан пад поверења грађана у институције државе.

Протеклих годину дана бележи се пад поверења у Владу.

Влада Србије бележи пад поверења грађана на 31 одсто, са 35 у марту прошле године, а порасло је неповерење на 39 одсто, са 34, рекао је Вуковић.

Такође, поверење у институцију Председника Србије опало је за пет одсто, док је неповерење порасло за пет одсто.

Председник Србије, ужива поверење од 27 одсто, а било је 33 одсто пре три месеца, а 43 одсто неповерења, наспрам 38 неповерења грађана у марту 2015., навео је он, указујући да је битно негативан скор према председнику – 16 одсто.

Значајан је и пад поверења у Војску Србије, која је уживала највеће поверње грађана са 58 на 50 одсто.

Сваки пети испитаник има поверење у Скупштину Србије.

Истраживање је показало да су избори једини вид активизма грађана, да је 40 одсто спремно да учествује у решавању проблема, док 26 мисли да не могу да утичу, нити да имају контролу над својим животом, при чему је готово милион грађана у чланству странака, више него синдиката.

У Србији је 17 одсто људи веома заинтересовано за политику, док се 52 одсто изјаснило да их не занима.

 

ИСТРАЖИВАЊЕ , ЦЕСИД

(Преузето: Фонет)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *