Više od 50 odsto građana smatra da Srbija ide u lošem pravcu: PADA POVERENJE U VLADU

23429134_bPoverenje građana Srbije u Vladu je opalo za godinu dana i vlasti sad veruje 31 odsto, više od polovine anketiranih građana smatra da Srbija ide u lošem pravcu, svaki deveti stanovnik Srbije kaže da živi nepodnošljivo, pokazuju rezultati istraživanja, koje je predstavio Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

Naspram 51 odsto građana, koji smatraju da Srbija ide u lošem pravcu, 28 odsto smatra da je na dobrom putu, rečeno je na Okruglom stolu: U susret reformi političkog sistema u Srbiji CESID, Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) i Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) u Medija centru.

Izvršni direktor CESID Bojan Klačar ukazao je da je takva slika javnog mnjenja slična proteklih tri, četiri godine, ali da je prošle godine u isto vreme 47 odsto smatralo da Srbiji ide loše, a 30 odsto je videlo zemlju na dobrom putu.

To govori da je sad blaži pad, međutim, u jednom periodu tokom je 2011. i 2012. čak 71 odsto govorio je da zemlja ide u lošem pravcu, a samo 16 ih je verovalo da se ide u dobrom pravcu.

Čak 31 odsto građana Srbije živi teško podnošljivo, nalaz je istraživanja.

Programski direktor Đorđe Vuković predstavio je rezultate poverenja u institucije države, uz ocenu da je nepoverenje građana konstantno, da je poverenje poraslo u periodu promene vlasti, ali da se protokom vremena ponovo vratilo na „donju amplitudu“ i da je za protekla dva meseca zabeležen znatan pad poverenja građana u institucije države.

Proteklih godinu dana beleži se pad poverenja u Vladu.

Vlada Srbije beleži pad poverenja građana na 31 odsto, sa 35 u martu prošle godine, a poraslo je nepoverenje na 39 odsto, sa 34, rekao je Vuković.

Takođe, poverenje u instituciju Predsednika Srbije opalo je za pet odsto, dok je nepoverenje poraslo za pet odsto.

Predsednik Srbije, uživa poverenje od 27 odsto, a bilo je 33 odsto pre tri meseca, a 43 odsto nepoverenja, naspram 38 nepoverenja građana u martu 2015., naveo je on, ukazujući da je bitno negativan skor prema predsedniku – 16 odsto.

Značajan je i pad poverenja u Vojsku Srbije, koja je uživala najveće povernje građana sa 58 na 50 odsto.

Svaki peti ispitanik ima poverenje u Skupštinu Srbije.

Istraživanje je pokazalo da su izbori jedini vid aktivizma građana, da je 40 odsto spremno da učestvuje u rešavanju problema, dok 26 misli da ne mogu da utiču, niti da imaju kontrolu nad svojim životom, pri čemu je gotovo milion građana u članstvu stranaka, više nego sindikata.

U Srbiji je 17 odsto ljudi veoma zainteresovano za politiku, dok se 52 odsto izjasnilo da ih ne zanima.

 

ISTRAŽIVANJE , CESID

(Preuzeto: Fonet)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.