ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба у Народном музеју у Смедеревској Паланци: БИЗЕРТА У СРЦУ СРБИЈЕ

IMG_2048-До краја године биће приређена још једна изложба сличне садржине

 

У Народном музеју у Смедеревској Паланци отворена је изложба „Бизерта у срцу Србије“. Приредили су је ова установа културе и Савез Удружења ратних добровољаца 1912 – 1918., њихових потомака и поштовалаца. Поставку углавном  чине фотографије, које су настале током ратних година, а данас су историјска сведочанства првога реда.

-Нама је посебна част што, у годинама када наш Музеј изложбом „Мач и перо -Живко Павловић“, кроз лик и дело генерала и академика из Башина, упознаје Србију са славном  историјом Доње Јасенице, имамо и прилику да  се, посматрајући изложене експонате, упознамо са ратним периодом 1915 – 1917., односно са оним што је српска војска у најтеже време доживљавала и преживљавала у северној Африци – казао је директор Стеван IMG_2045Мартиновић.- Ово је једна јако илустративна изложба, која не само да говори о мукама и страдању српске војске, ратних добровољаца и цивила, већ има и друге садржаје едукативног и културног садржаја. Изложене фотографије речито говоре о припремама за пробој Солунског фронта, о  ратном позоришту, разним течајевима па чак и о ангажовању војске на изради сувенира.

Мартиновић је изразио задовољство што се развија сарадња са вођством Подружнице Удружења ратних добровољаца, њихових потомака и поштовалаца у Смедеревској Паланци, истакавши да се њихове и активности Народног музеја подударају на једном ширем плану. Свему томе значајно доприноси и иста свест о потреби истицања историјских и свих других догађаја па ће сарадња у IMG_2049наредном периоду бити плодоносна и на обострано задовољство.

Председник поменуте Подружнице Жељко Поштић је изразио захвалност Народном музеју на досадашњој сарадњи и најавио још једну значајну изложбу до краја текуће године. Подсетио је, такође, да је ова изложба 2014.  била у Дому војске Србије у  Београду одакле је кренула на пут по Србији.

Д. Ј.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *