ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Јесења изложба Друштва ликовних стваралаца „Вуксан“: СЕЋАЊЕ НА БРАНИСЛАВА ВАСИЛИЋА

DSC_0053У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је традиционална јесења изложба Друштва ликовних стваралаца „Вуксан“. Своје радове  изложили су Дарко Марковић Баћко, Драгољуб Маринковић, Биљана Миљковић, Бранкица Џигеровић, Весна Станковић,  Павле Павловић, Зоран Палић, Оливера Мирић, Мирјана Николић, Драган Димитријевић, Зоран Пантић, Бранислав Радовановић Раф, Мирјана Радовановић, Снежана Палић, Зоран Тодор, Зоран Шекуларац, Јасмина Милетић и Зоран Станковић. У овој поставци заступљен је и недавно преминули Бранислав Василић.

DSC_0078О Василићу  је говорио Бранислав Радовановић Раф, а у каталогу је објављен и краћи запис о њему Драгана Димитријевића. Овај ликовни стваралац је био члан Друштва ликовних стваралаца „Вуксан“ од 1997. године. Редовно је излагао с члановина Друштва на пролећним и  јесењим изложбама у Галерији модерне уметности, али и на страни. Већи део радног века провео је у иностранству, а као пензионер живео је у Смедеревској Паланци.

Бавио се музиком и сценографијом,  а излагао је и у Берлинској опери. У његовом сликарству доминирају пејсажи и мртве природе.

-Пејсаж је смирен,  сликан тамнијим тоновима, доносио је осећај меланхолије – запажа члан „Вуксана“ Драган Димитријевић.- Поред специфичног колорита и примерених композиција, исходиште можда треба тражити и у његовом сценографском искуству. На његовим сликама има и митских ликова.

DSC_0058Друштво ликовних стваралаца „Вуксан“ основано је 1991. године, његови чланови веома су активни у ликовном животу Смедеревске Паланке, али су још увек без свог „крова над главом“.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *