Jesenja izložba Društva likovnih stvaralaca „Vuksan“: SEĆANJE NA BRANISLAVA VASILIĆA

DSC_0053U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je tradicionalna jesenja izložba Društva likovnih stvaralaca „Vuksan“. Svoje radove  izložili su Darko Marković Baćko, Dragoljub Marinković, Biljana Miljković, Brankica Džigerović, Vesna Stanković,  Pavle Pavlović, Zoran Palić, Olivera Mirić, Mirjana Nikolić, Dragan Dimitrijević, Zoran Pantić, Branislav Radovanović Raf, Mirjana Radovanović, Snežana Palić, Zoran Todor, Zoran Šekularac, Jasmina Miletić i Zoran Stanković. U ovoj postavci zastupljen je i nedavno preminuli Branislav Vasilić.

DSC_0078O Vasiliću  je govorio Branislav Radovanović Raf, a u katalogu je objavljen i kraći zapis o njemu Dragana Dimitrijevića. Ovaj likovni stvaralac je bio član Društva likovnih stvaralaca „Vuksan“ od 1997. godine. Redovno je izlagao s članovina Društva na prolećnim i  jesenjim izložbama u Galeriji moderne umetnosti, ali i na strani. Veći deo radnog veka proveo je u inostranstvu, a kao penzioner živeo je u Smederevskoj Palanci.

Bavio se muzikom i scenografijom,  a izlagao je i u Berlinskoj operi. U njegovom slikarstvu dominiraju pejsaži i mrtve prirode.

-Pejsaž je smiren,  slikan tamnijim tonovima, donosio je osećaj melanholije – zapaža član „Vuksana“ Dragan Dimitrijević.- Pored specifičnog kolorita i primerenih kompozicija, ishodište možda treba tražiti i u njegovom scenografskom iskustvu. Na njegovim slikama ima i mitskih likova.

DSC_0058Društvo likovnih stvaralaca „Vuksan“ osnovano je 1991. godine, njegovi članovi veoma su aktivni u likovnom životu Smederevske Palanke, ali su još uvek bez svog „krova nad glavom“.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.