Jubilej pesničke manifestacije „Ćirilica ogledalo srpske duše“: TEMELJ SRPSKE VERE I DUHOVNOSTI

-Nagrađeni i pohvaljeni autori najboljih pesničkih izkaza, pristiglih na konkurs u poslednjih deset godina

 

Pesnička manifestacija „Ćirilica ogledalo srpske duše“ u Velikom Popovcu obeležila je vredan jubilej – deset godina od osnivanja. Tim povodom  objavljen je zbornik nagrađenih i pohvaljenih pesničkih iskaza u proteklom periodu. Žiri u sastavu Tatjana Živković, Violeta Milivojević i Rade M. Obradović odlučio je da prva nagrada Zlatni pečat ćirilice pripadne autoru pesme „Visoki Dečani – Don Kihot“ Dragoslavu Stevanoviću iz Niša, druga nagrada Srebrni pečat Mileni Jacanović iz Požarevca za pesmu „Molitva Vitovnici“ i treće mesto  Bronzani pečat ćirilice Dragani Ćurković Tošić iz Čačka za pesmu „Nebeski ratnik“.

Žiri je, takođe, odlučio da specijalno pohvali još pet pesama, odnosno autora.  To su Tanja Đurđević iz Velikog Gradišta (pesma „Šinjel“), Borisav Bora Blagojević iz Ćuprije (pesma „Koreni postojanja“), Milovan Mića Petrović iz Smederevske Palanke (pesma „Oaza duhovne Vitovnice“), Miomir M. Lakićević iz Jagodine (pesma „Manastir sveta Vitovnica“) i Teodora Škoro iz Surčina za pesmu „Zloslutnice“.

-Nagrađeni pesnici su na najbolji način, po sadržaju i formi, osobenim poetskim izrazom i stilom dočarali ljubav i pripadnost svojoj otadžbini, pravoslavlju, istoriji i narodu – kaže se u obrazloženju tročlanog žirija.  – U njihovim pesmama preovladavaju stihovi o našim najvećim svetinjama, poput manastira Visoki Dečani i Vitovnice  kao pravoslavnim ishodištima i temeljima srpske vere i duhovnosti.  Patnje i stradanja srpkog naroda u velikim ratovima su takođe dominantan motiv kod nagrađenih i pohvaljenih pesnika koji nastoje da svojim poetskim izrazom doprinesu trajnosti sećanja  na korene postojanja i velike žrtve koje su naši preci podneli u interesu velikih ciljeva kao što su sloboda, dostojanstvo i rodoljublje.

Violeta Milivojević, bibliotekar Narodne biblioteke „Đura Jakšić“ u Petrovcu na Mlavi, u nadahnutom tekstu u jubilarnom zborniku, predočava da su pesnici pozivani da se inspirišu  rodoljubljem, večnim plamenom ognjišta, ljubavlju prema zavičaju, majci, stogodišnjici Velikog rata…

-Zalaganjem dobrih ljudi kao i svih onih koji su u pesničkim susretima „Ćirilica ogledalo srpske duše“ prepoznali i vrednost i značaj, snagu i lepotu pisane reči, i tako učinili da oni traju – naglašava Violeta Milivojević.- Znamo, nije im bilo lako da opstanu. Prolazila je kroz brojna iskušenja, bili na granici da isčeznu, da ih sledeći put ne bude.

Pokrovitelji ove pesničke manifestacije, čiji je osnivač pesnik Rade M. Obradović, su Skupština opštine Petrovac na Mlavi, Mesna zajednica i Crkvena opština Velikog Popovca, Vukova zadužbina – ogranak za Braničevski okrug i Narodna biblioteka „Đura Jakšić“.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.