ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Јубилеј песничке манифестације „Ћирилица огледало српске душе“: ТЕМЕЉ СРПСКЕ ВЕРЕ И ДУХОВНОСТИ

-Награђени и похваљени аутори најбољих песничких изказа, пристиглих на конкурс у последњих десет година

 

Песничка манифестација „Ћирилица огледало српске душе“ у Великом Поповцу обележила је вредан јубилеј – десет година од оснивања. Тим поводом  објављен је зборник награђених и похваљених песничких исказа у протеклом периоду. Жири у саставу Татјана Живковић, Виолета Миливојевић и Раде М. Обрадовић одлучио је да прва награда Златни печат ћирилице припадне аутору песме „Високи Дечани – Дон Кихот“ Драгославу Стевановићу из Ниша, друга награда Сребрни печат Милени Јацановић из Пожаревца за песму „Молитва Витовници“ и треће место  Бронзани печат ћирилице Драгани Ћурковић Тошић из Чачка за песму „Небески ратник“.

Жири је, такође, одлучио да специјално похвали још пет песама, односно аутора.  То су Тања Ђурђевић из Великог Градишта (песма „Шињел“), Борисав Бора Благојевић из Ћуприје (песма „Корени постојања“), Милован Мића Петровић из Смедеревске Паланке (песма „Оаза духовне Витовнице“), Миомир М. Лакићевић из Јагодине (песма „Манастир света Витовница“) и Теодора Шкоро из Сурчина за песму „Злослутнице“.

-Награђени песници су на најбољи начин, по садржају и форми, особеним поетским изразом и стилом дочарали љубав и припадност својој отаџбини, православљу, историји и народу – каже се у образложењу трочланог жирија.  – У њиховим песмама преовладавају стихови о нашим највећим светињама, попут манастира Високи Дечани и Витовнице  као православним исходиштима и темељима српске вере и духовности.  Патње и страдања српког народа у великим ратовима су такође доминантан мотив код награђених и похваљених песника који настоје да својим поетским изразом допринесу трајности сећања  на корене постојања и велике жртве које су наши преци поднели у интересу великих циљева као што су слобода, достојанство и родољубље.

Виолета Миливојевић, библиотекар Народне библиотеке „Ђура Јакшић“ у Петровцу на Млави, у надахнутом тексту у јубиларном зборнику, предочава да су песници позивани да се инспиришу  родољубљем, вечним пламеном огњишта, љубављу према завичају, мајци, стогодишњици Великог рата…

-Залагањем добрих људи као и свих оних који су у песничким сусретима „Ћирилица огледало српске душе“ препознали и вредност и значај, снагу и лепоту писане речи, и тако учинили да они трају – наглашава Виолета Миливојевић.- Знамо, није им било лако да опстану. Пролазила је кроз бројна искушења, били на граници да исчезну, да их следећи пут не буде.

Покровитељи ове песничке манифестације, чији је оснивач песник Раде М. Обрадовић, су Скупштина општине Петровац на Млави, Месна заједница и Црквена општина Великог Поповца, Вукова задужбина – огранак за Браничевски округ и Народна библиотека „Ђура Јакшић“.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *