Novo rukovodstvo Opštinskog odbora Podružnice potomaka starih ratnika: POTVRĐEN MANDAT MILANU TODOROVIĆU

-Održavanje postojećih i podizanje novih spomen-obeležja biće jedan od prioritetnih zadataka u narednom periodu

 

Milan Todorović, učitelj u vodičkoj školi, izabran je za novog predsednika Opštinskog odbora Podružnice potomaka starih ratnika u Smederevskoj Palanci. To je učinjeno na skupu sazvanom na inicijativu prethodnog rukovodstva kome su  prisustvovali i predstavnici iz više seoskih sredina.

Ovom prilikom  birani su i ostali članovi vođstva ove Podružnice i dogovoreni značajniji koraci u  njenom funkcionisanju. Ovom dogovoru prisustvovali su i predstavnici istorodne organizacije iz Miloševca koja se, po ostvarenim aktivnostima, smatra boljom u Podunavskom okrugu.

U narednom periodu prioritetni  zadaci su omasovljenje organizacije i zauzimanje da se podigne makar i skromno spomen-obeležje poginulima u balkanskim i prvom svetskom ratu. Da je ovo potreba govori i činjenica da Smederevska Palanka, kao cenatar Donje Jasenice, nikad nije smogla snage da ratne žrtve udostoji odgovarajućim spomenikom.

Za razliku od gradske sredine, neka seoska naselja su to učinila po završetku  pomenutih ratova, postavljajući spomen-ploče uglavnom u crkvama, ali i na otvorenom prostoru. Takva spomen-obeležja su evidenirana u Azanji, Selevcu, Goloboku, Baničini, Bašinu, Pridvoriri, Kusatku, Cerovcu i Ratarima.

Stav novog rukovodstva je da se na prigodan način obeleže mesta velikog stradanja u Prvom svetskom ratu, kakav je slučaj zabeležen u Selevcu kada je 1915. godine  za samo nekoliko sati streljano preko 90 lica, među kojima je bilo i mladića od 18 godina, pa i žena. Istovremeno sa podizanjem spomen-obeležja, pažnja će biti posvećena i održavanju postojećih, kakvi su monumentalni spomenici u  Selevcu, na groblju u Baničini i u porti golobočke i baničanske crkve.

Želja je da se organizuju i posete velikim stratištima u  zemlji pa i van njenih granica. U sve ove aktivnosti,  ocenjeno je, treba uključivati i mlade kako bi se negovale tradicije i sećanja na one koji su život dali za slobodu Srbije. U tu svrhu potrebno je pokrenuti i  odgovarajuću izdavačku aktivnost i stalno „otkrivati“ zaboravljene i prećutane ratne žrtve. Ovo tim pre, što su u postojeće spomenike nekada upisivani samo oni poginuli ratnici čiji  su potomci za to imali para.

D.J.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.