ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Књижевни клуб „21“ обележио Светски дан књиге: ВЕЧЕ ФРАНЦУСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

IMG_0743-Потекла иницијатива да се на овај начин представе и друге књижевности

 

Књижевни клуб „21“ у Смедеревској Паланци на леп начин обележио је овогодишњи Светски дан књиге. Домаћин овог књижевног сусрета, паланачка песникиња Данијела Васиљевић, бираним речима представила је гошћу, професорку француског језика Анђелу Пилер и друге учеснике у програму посвећеном француској књижевности.

На самом почетку професорка Биљана Петровић, подсећајући од кад се у свету обележава Дан књиге, изразила је жаљење што домаћа средства информисања нису посветила већу пажњу светском празнику литературе. Изнела је, такође, да су на сам Дан књиге културни и јавни делатници Београда на један сат преузели улогу библиотекара, дружећи се и разговарајући са случајним пролазницима и намерницима.

-Драго ми је да се у нашем граду, баш у овом простору (Позоришни клуб) нешто лепо дешава – рекла је професорка Биљана Петровић. -Ми се за то лепо боримо младошћу, идејама,   књигама и залагањем да ширимо културне и друге видике.

IMG_0744У програму су учествовала и два ђака професорке Анђеле Пилер:  Емилија Милошевић и Катарина Обрадовић, ученице четвртог разреда Основе школе „Роса Трифуновић“, које су певале на француском језику и испричале како практично уз игру уче тај светски  језик. Њима су се придружиле и ученице Основне школе „Херој Радмила Шишковић“ Анђела Златковић и Милена Васиљевић рецитујући француску поезију на изворном језику.

Професорка Анђела Пилер је испричала како се заинтересовала за француски језик, истакавши да су је привукла слова која су била украшена лепим цртежима. За тај језик је рекла да је најгламурознији и да га одликују концизност и једноставност.

Професорка Радмила Кованџић је  истакла да је сваки језик леп на свој начин и у светским језицима треба препознавати лепоту.

-Кад, рецимо, говоримо о немачком језику, не треба да  се сећамо Хитлера и фашизма, већ великог песника Гетеа – казала је професорка Кованџић. -У нашем граду смо у прошлости имали незаборавне сусрете са књижевним ствараоцима из земље и  света. Они су увек код  нас увек имали бројну и пажљиву публику.

Са обележавања Светског дана књиге у нашем граду потекла је идеја да се на овај начин представе, осим француске, и друге књижевности.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *