Književni klub „21“ obeležio Svetski dan knjige: VEČE FRANCUSKE KNJIŽEVNOSTI

IMG_0743-Potekla inicijativa da se na ovaj način predstave i druge književnosti

 

Književni klub „21“ u Smederevskoj Palanci na lep način obeležio je ovogodišnji Svetski dan knjige. Domaćin ovog književnog susreta, palanačka pesnikinja Danijela Vasiljević, biranim rečima predstavila je gošću, profesorku francuskog jezika Anđelu Piler i druge učesnike u programu posvećenom francuskoj književnosti.

Na samom početku profesorka Biljana Petrović, podsećajući od kad se u svetu obeležava Dan knjige, izrazila je žaljenje što domaća sredstva informisanja nisu posvetila veću pažnju svetskom prazniku literature. Iznela je, takođe, da su na sam Dan knjige kulturni i javni delatnici Beograda na jedan sat preuzeli ulogu bibliotekara, družeći se i razgovarajući sa slučajnim prolaznicima i namernicima.

-Drago mi je da se u našem gradu, baš u ovom prostoru (Pozorišni klub) nešto lepo dešava – rekla je profesorka Biljana Petrović. -Mi se za to lepo borimo mladošću, idejama,   knjigama i zalaganjem da širimo kulturne i druge vidike.

IMG_0744U programu su učestvovala i dva đaka profesorke Anđele Piler:  Emilija Milošević i Katarina Obradović, učenice četvrtog razreda Osnove škole „Rosa Trifunović“, koje su pevale na francuskom jeziku i ispričale kako praktično uz igru uče taj svetski  jezik. Njima su se pridružile i učenice Osnovne škole „Heroj Radmila Šišković“ Anđela Zlatković i Milena Vasiljević recitujući francusku poeziju na izvornom jeziku.

Profesorka Anđela Piler je ispričala kako se zainteresovala za francuski jezik, istakavši da su je privukla slova koja su bila ukrašena lepim crtežima. Za taj jezik je rekla da je najglamurozniji i da ga odlikuju konciznost i jednostavnost.

Profesorka Radmila Kovandžić je  istakla da je svaki jezik lep na svoj način i u svetskim jezicima treba prepoznavati lepotu.

-Kad, recimo, govorimo o nemačkom jeziku, ne treba da  se sećamo Hitlera i fašizma, već velikog pesnika Getea – kazala je profesorka Kovandžić. -U našem gradu smo u prošlosti imali nezaboravne susrete sa književnim stvaraocima iz zemlje i  sveta. Oni su uvek kod  nas uvek imali brojnu i pažljivu publiku.

Sa obeležavanja Svetskog dana knjige u našem gradu potekla je ideja da se na ovaj način predstave, osim francuske, i druge književnosti.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.