ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Косметски сликар у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“: СНАГА ЕКСПРЕСИЈА И АСОЦИЈАТИВНА АПСТРАКЦИЈА

-Овај уметник у свом доживљају виђеног носи осећај непроцењиве енергије слика и стварних призора

 

Ликовној публици Смедеревске Паланке представља се Филип Ристић, сликар са Косова и Метохије. У Меморијалној галерији „Душан Старчевић“, сат пре затварања гласачких места за избор председника Републике Србије, отворена је изложба његових радова. Публици, која је овог пута била у нешто мањем броју него иначе, изневши кључне податке из његове биографије, приближила је власница Галерије Слађана Старчевић.

Она је, послуживши се текстом из каталога историчарке уметности Јелене Павличић, нагласила да остварења Филипа Ристића, као његови интимни записи,  на изложби „Доживљај виђеног“ заокружују слику уметникове стварности која наративом, употпуњеним називом, позива на дијалог.

-У Филиповим  радовима, како оцењује Јелена Павличић, препознајемо и снагу експресија и домишљатост  асоцијативних апстракција. Ристић их је, као школовани сликар, посвојио из вековне  традиције, а однеговане управо  упознао у својој породици признатих уметника. Омни дакле њему нису страни те су, чини се,  и природно заступљени.

Поменута историчарка уметности истиче како заинтересованост за Ристићеве радове зато не долази са те ликовне стране. Јер, оно чиме Ристић придобија у свом доживљају виђеног је осећај непроцењиве синергије слика и стварних призора из места њиховог настанка.

-Сокаци Сиринићке жупе и шарпланинско богатство боја носе и сету и радост и стални осећај неухватљивости – примећује Јелена Павличић.- Та немогућност да се опише лепота и шароликост планине наденула јој је име, а Ристићу, можда не сасвим свесно, улила наду да је својим визуелним истаживањима може боље спознати и приближити другима.

Филип Ристић је 2011. године дипломирао сликарство на Факултету  уметности Универзитета у Приштини у класи професора Зорана Фуруновића код кога је сада на завршној години мастер студија.

Ово је његова друга самостална изложба на којој је паланачкој ликовној публици ставио на увид део радова са мастер студија. Иначе, учесник је више колективних изложби и пет ликовних колонија у Штрпцу, Великој Хочи и Грачаници.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *