Kosmetski slikar u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“: SNAGA EKSPRESIJA I ASOCIJATIVNA APSTRAKCIJA

-Ovaj umetnik u svom doživljaju viđenog nosi osećaj neprocenjive energije slika i stvarnih prizora

 

Likovnoj publici Smederevske Palanke predstavlja se Filip Ristić, slikar sa Kosova i Metohije. U Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“, sat pre zatvaranja glasačkih mesta za izbor predsednika Republike Srbije, otvorena je izložba njegovih radova. Publici, koja je ovog puta bila u nešto manjem broju nego inače, iznevši ključne podatke iz njegove biografije, približila je vlasnica Galerije Slađana Starčević.

Ona je, posluživši se tekstom iz kataloga istoričarke umetnosti Jelene Pavličić, naglasila da ostvarenja Filipa Ristića, kao njegovi intimni zapisi,  na izložbi „Doživljaj viđenog“ zaokružuju sliku umetnikove stvarnosti koja narativom, upotpunjenim nazivom, poziva na dijalog.

-U Filipovim  radovima, kako ocenjuje Jelena Pavličić, prepoznajemo i snagu ekspresija i domišljatost  asocijativnih apstrakcija. Ristić ih je, kao školovani slikar, posvojio iz vekovne  tradicije, a odnegovane upravo  upoznao u svojoj porodici priznatih umetnika. Omni dakle njemu nisu strani te su, čini se,  i prirodno zastupljeni.

Pomenuta istoričarka umetnosti ističe kako zainteresovanost za Ristićeve radove zato ne dolazi sa te likovne strane. Jer, ono čime Ristić pridobija u svom doživljaju viđenog je osećaj neprocenjive sinergije slika i stvarnih prizora iz mesta njihovog nastanka.

-Sokaci Sirinićke župe i šarplaninsko bogatstvo boja nose i setu i radost i stalni osećaj neuhvatljivosti – primećuje Jelena Pavličić.- Ta nemogućnost da se opiše lepota i šarolikost planine nadenula joj je ime, a Ristiću, možda ne sasvim svesno, ulila nadu da je svojim vizuelnim istaživanjima može bolje spoznati i približiti drugima.

Filip Ristić je 2011. godine diplomirao slikarstvo na Fakultetu  umetnosti Univerziteta u Prištini u klasi profesora Zorana Furunovića kod koga je sada na završnoj godini master studija.

Ovo je njegova druga samostalna izložba na kojoj je palanačkoj likovnoj publici stavio na uvid deo radova sa master studija. Inače, učesnik je više kolektivnih izložbi i pet likovnih kolonija u Štrpcu, Velikoj Hoči i Gračanici.

D. Janojlić

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.