Lepa inicijativa Ustanove Centar za kulturu

IMG_0899Ustanova Centar za kulturu  sa svojim organizacionim jedinicama: Gradskim pozorištem,Bioskopom i Kancelarijom za mlade neguje raznovrsne kulturne sadržaje. Ocenjuje se, međutim, da bi bilo korisno oživeti i Domove kulture u selima opštine. Zgrade nekadašnjih hramova seoske kulture, sa malim izuzecima, danas su u takvom stanju da pružaju ružnu sliku i o njima trenutno niko ne brine.

-Ja sam pokrenuo inicijativu da se reaktiviraju seoski Domovi kulture, a time i Kulturno-umetnička društva u selima naše opštine – iznosi Slobodan Tošić, direktor Ustanove Centar za kulturu u Palanci.- Treba, ipak, neko da vodi računa, pre svega, o Domovima kulture da ne propadaju kao zgrade i ustanove kulture. U 2014. godini očekujemo da ostvarimo saradnju sa seoskim mesnim zajednicama. Našu akciju, na žalost, usporavaju neobavljeni izbori saveta mesnih zajednica u seoskim sredinama.

Pokrenuta inicijativa iziskuje dosta truda, a kako je to imperativ njenog rada, Ustanova Kulturni centar će nastojati da bar u većim mesnim zajednicama oživi Domove kulture. Posle toga bi se prešlo na srednje i manje seoske sredine.

-Osamdesetih godina prošlog veka imali smo posebnu organizacionu jedinicu, koja je nosila naziv Seoski domovi kulture „Donja Jasenica“, a  imala je svoje referente u selima – podseća Tošić.- U tome imamo iskustva, a bilo je i prilično bogatih kulturno-zabavnih programa. Zato očekujemo da će pokrenuta inicijativa naići na pozitivan odjek u našim  selima. Ono što smo već preduzeli odnosi se na izradu blanko statuta za potrebe kulturno-umetničkih društava. Mi ćemo ga uskoro proslediti zainteresovanim seoskim sredinama, kako bi ustrojili normativu i izabrali organe i čelnike sa kojima se može sarađivati.

Ustanova Kulturni centar ima bogatu ponudu za seoska naselja, pre svega, pozorišne predstave velike i dečje scene, a istovremeno na raspolaganju je i orkestar sa solistima. U planu njegovih aktivnosti, pored ostalog, je i gostovanje u selima. Orkestar je već nastupao u nekim naseljima, gde je naišao na veoma dobar prijem.

-Postaviće se svakako pitanje zašto u ovoj oskudici zagovaramo otvaranje novih radnih mesta a time i nove izdatke opštinskom budžetu, odnosno lokalnoj samoupravi – napominje Tošić.- Naša inicijativa zasniva se na saznanju da u samim ustanovama kulture imamo zaposlene koji u grad dolaze iz seoskih naselja. Takvih ima i u javnim preduzećima i na nama je da izvršimo neku vrstu preraspodele poslova i na taj  način, ako ništa drugo, uštedimo bar na putnim troškovima.

Tošić se nada da se tako mogu oživeti programski sadržaji seoskih domova kulture. On podseća da je „Smotra sela“ nekada okupljala mnoge kulturne poslenike u  seoskim naseljima. Po neku smotru i danas neguju sela sa područja planjanske i žabarske opštine. Ta aktivnost, uprkos besparici, tamo nije ni prekidana, a što se domova kulture tiče, oni su i danas,kad  se o njihovoj aktivnosti  radi, na zavidnom nivou.

U ovom trenutku, kad je reč o selu, istureno odeljenje Biblioteke, ima samo Azanja. I kulturno-umetnička društva su uglavnom zamrla, izuzev onih u Kusatku i Selevcu, a nešto od kulturnih aktivnosti imaju i Vodice.

D.Janojlić

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *