ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Лепа иницијатива Установе Центар за културу

IMG_0899Установа Центар за културу  са својим организационим јединицама: Градским позориштем,Биоскопом и Канцеларијом за младе негује разноврсне културне садржаје. Оцењује се, међутим, да би било корисно оживети и Домове културе у селима општине. Зграде некадашњих храмова сеоске културе, са малим изузецима, данас су у таквом стању да пружају ружну слику и о њима тренутно нико не брине.

-Ја сам покренуо иницијативу да се реактивирају сеоски Домови културе, а тиме и Културно-уметничка друштва у селима наше општине – износи Слободан Тошић, директор Установе Центар за културу у Паланци.- Треба, ипак, неко да води рачуна, пре свега, о Домовима културе да не пропадају као зграде и установе културе. У 2014. години очекујемо да остваримо сарадњу са сеоским месним заједницама. Нашу акцију, на жалост, успоравају необављени избори савета месних заједница у сеоским срединама.

Покренута иницијатива изискује доста труда, а како је то императив њеног рада, Установа Културни центар ће настојати да бар у већим месним заједницама оживи Домове културе. После тога би се прешло на средње и мање сеоске средине.

-Осамдесетих година прошлог века имали смо посебну организациону јединицу, која је носила назив Сеоски домови културе „Доња Јасеница“, а  имала је своје референте у селима – подсећа Тошић.- У томе имамо искуства, а било је и прилично богатих културно-забавних програма. Зато очекујемо да ће покренута иницијатива наићи на позитиван одјек у нашим  селима. Оно што смо већ предузели односи се на израду бланко статута за потребе културно-уметничких друштава. Ми ћемо га ускоро проследити заинтересованим сеоским срединама, како би устројили нормативу и изабрали органе и челнике са којима се може сарађивати.

Установа Културни центар има богату понуду за сеоска насеља, пре свега, позоришне представе велике и дечје сцене, а истовремено на располагању је и оркестар са солистима. У плану његових активности, поред осталог, је и гостовање у селима. Оркестар је већ наступао у неким насељима, где је наишао на веома добар пријем.

-Поставиће се свакако питање зашто у овој оскудици заговарамо отварање нових радних места а тиме и нове издатке општинском буџету, односно локалној самоуправи – напомиње Тошић.- Наша иницијатива заснива се на сазнању да у самим установама културе имамо запослене који у град долазе из сеоских насеља. Таквих има и у јавним предузећима и на нама је да извршимо неку врсту прерасподеле послова и на тај  начин, ако ништа друго, уштедимо бар на путним трошковима.

Тошић се нада да се тако могу оживети програмски садржаји сеоских домова културе. Он подсећа да је „Смотра села“ некада окупљала многе културне посленике у  сеоским насељима. По неку смотру и данас негују села са подручја плањанске и жабарске општине. Та активност, упркос беспарици, тамо није ни прекидана, а што се домова културе тиче, они су и данас,кад  се о њиховој активности  ради, на завидном нивоу.

У овом тренутку, кад је реч о селу, истурено одељење Библиотеке, има само Азања. И културно-уметничка друштва су углавном замрла, изузев оних у Кусатку и Селевцу, а нешто од културних активности имају и Водице.

Д.Јанојлић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *