„Palanačke“ sa direktorom OB „Stefan Visoki“

 

DSC04989Sredinom odlazeće godine, na čelo Opšte bolnice „Stefan Visoki“, postavljen je Periša Jovanović, poznati hirurg i dugogodišnji načelnik Hirurškog odeljenja. Na prvoj konferenciji za novinare, Jovanović je, tada, najavio odlučne mere, a pre svega „metlu i četku“, čišćenje i sređivanje, najpre  bolničkog parka, a potom i objekata bolnice. Za samo nekoliko meseci, bolnički park je sređen, otvorena je crkva posvećena Despotu Stefanu, opravljena i obnovljena bolnička fontana… U zgradi bolnice je, između ostalog, prema najsavremenijim standardima, uređena hirurška intenzivna nega, nabavljen je ultrazvučni skalpel i druga nova oprema. Imajući u vidu ovako uspešan start, na čelu centralne zdravstvene ustanove za Smederevsku Palanku i Veliku Planu, sa direktorom Opšte bolnice, Perišom Jovanovićem, razgovarali smo o planovima za budućnost, pre svega o onome što treba da bude realizovano naredne, 2014. godine.

Palanačke: Dolazeći na ovaj razgovor saznali smo da su u bolnici u toku određeni radovi. O čemu je reč?

Dr Jovanović: Pacijenti ne vide mnoge naše aktivnosti. U toku je, na primer, rekonstrukcija opšte hirurške operacione sale, kao i predprostora za pranje ruku, za salu hirurgije i za salu urologije. Hirurška sala je bila prilično zapuštena, zbog dotrajalih, polupanih pločica i iskrivljene aluminijumske lamperije na plafonu. Zbog toga, rad u hirurškoj sali nije bio bezbedan. Pomenuti plafon nije bilo moguće dobro dezinfikovati, a u hirurškim salama sve mora da se dezinfikuje, predmeti, podovi, zidovi, pa i plafon. Opšta hirurška operaciona sala je najfrekventnija operaciona sala u bolnici, jer se u njoj gotovo svakoga dana u toku godine obavljaju intervencije. Prema tome, ovu salu smo morali da sredimo. Taj deo naših aktivnosti, pacijenti trenutno ne vide, a ja bih voleo da budu zdravi, i da nikada ne vide obnovljenu salu. Ipak, kako su hirurške intervencije često neophodne, značajno je da pomenuti prostor bude adekvatno uređen i bezbedan za pacijenta. Pre izvesnog vremena uređena je i hiruška intenzivna nega, tako da tu neće biti potrebna nova ulaganje sledećih dvadesetak godina, a i okrečili smo hirurško odeljenje. Ovih dana završavamo tender za krečenje centralnog hola, koji je neprimereno prljav, kao i za krečenje pedijatrijskog odeljenja. Prema mom mišljenju, prioriteti su hirurške grane, pedijatrija, porodilište. Tu su obnova i rekonstrukcija najneophodniji.

Palanačke: Da li je planirana i rekonstrukcija mokrog čvora? Bolesnici se žale na toalete u bolnici.

Dr Jovanović: Već tokom januara planiramo da rekonstruišemo hirurški mokri čvor. Gotovo svi mokri čvorovi u bolnici su u lošem stanju. Meni je to dobro poznato, i smatram da to mora hitno da se radi, a radićemo u skladu sa materijalnim  mogućnostima. Nije mi jasno iz kog razloga tokom prethodnih godina gotovo da nije obraćana pažnja na ovaj problem. Sada je na čelu ove kuće čovek koji je kliničar, koji neposredno prati  tok lečenja ljudi, od njihovog prijema u bolnicu, pa sve do krajnjeg ishoda lečenja. Odlično poznajem potrebe pacijenata, i jasno mi je da su čisti i sređeni mokri čvorovi izuzetno značajni. Činjenica je da pacijenti tokom boravka u našoj bolnici nemaju adekvatne uslove, kada je reč o toaletima. Da smo prethodnih godina uređivali samo jedan toalet godišnje, do sada bi ovaj problem bio u potpunosti rešen. Niko ne može da me ubedi da nije bilo dovoljno novca za ovu svrhu, jer to jednostavno nije tačno. Reč je o tome da je ovaj problem prepoznat kao prioritetan. Ako pacijent nema gde da se okupa, ili da kako treba opere ruke, onda se otvara mogućnost za širenje intrahospitalnih infekcija. Dakle, sređivanje mokrih čvorova je jedna od najznačajnijih stvari, uz stalni tehnološki napredak i razvijanje novih metoda lečenja.

Palanačke: Da li je tokom naredne godine planirano uvođenje neke nove metode lečenja?

Dr Jovanović: Poslednjih meseci radimo na unapređivanju saradnje sa ortopedijom Vojno-medicinske akademije. Uveren sam da će rezultat biti dugoročna saradnja, koja će biti intenzivirana već od sredine januara naredne godine. U planu je i unapređivanje endoskopskih metoda lečenja, a tim povodom našu ustanovu je nedavno posetio dr Luka Anđelić, pionir laparoskopske hirurgije u Srbiji. Doktor Anđelić će dolaziti i ubuduće, radi edukacije našeg kadra, pre svega mladih lekara koji rade na ginekološkom odeljenju. Dakle, paralelno može da se odvija i uređenje prostora, i uvođenje novih metoda lečenja, i usvajanje modernih medicinskih tehnologija.

Palanačke: Dugo se najavljuje otvaranje službe urgentne medicine. Da li će ova služba biti otvorena tokom naredne godine?

Dr Jovanović: Nadam se da će ovaj posao biti završen do kraja februara naredne godine. U ovoj službi biće nekoliko kreveta za opservaciju, i prostor u kome će biti smešteni svi urgentni bolesnici. Biće pozivani specijalisti različitih grana da ih pregledaju, neke intervencije obavljaće se na licu mesta, a ukoliko se utvrdi da je pacijentima potrebno hospitalno lečenje, oni će biti upućeni na odgovarajuće odeljenje. Naravno, i do sada su svi urgentni pacijenti bili zbrinjavani, parcijalno, po odeljenjima, na osnovu patologije. Postojanjem urgentne  prijemne službe, odeljenja bolnice će biti rasterećena od nepotrebih prijema, pa će lekari specijalisti moći da posvete više pažnje hospitalizovanim pacijentima. Sa druge strane, mladi lekari, koji će tek dobiti specijalizaciju, proći će ovaj put, i naučiće koja stanja zahtevaju upućivanje na odgovarajuća odeljenja, obavljaće lakše intervencije i na taj način rasteretiti lekare specijaliste.

Palanačke: Kao direktor najznačajnije zdravstvene ustanove za Smederevsku Palanku i Veliku Planu, kakvu novogodišnju poruku upućujete žiteljima ova dva grada?

Dr Jovanović: Kao zdravstveni radnik, građanima pre svega želim – dobro zdravlje. Podsećam sugrađane da zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu: da ozdravi. Prema tome, vodite računa o sopstvenom zdravlju, ne propuštajte priliku da se javite lekaru, idite redovno na zakazane kontrole. Vodite zdrav život. Dakle, zdrava hrana, bavljenje sportom, popravljanje duševnog i duhovnog stanja.

 

 

You may also like...

1 Response

  1. PA JOVANOVICU ZIV MI BIO……IZ TVOJIH USTA………..BRAVO………

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.