Novogodišnji intervju sa predsednikom Opštine

1Za novogodišnji intervju sa Radoslavom Milojičićem Kenom vladalo je veliko interesovanje. Pet elektronskih  medija, kao i predstavnici štampanih glasila sa područja Smederevske Palanke i Velike Plane, želeli su da zabeleže razgovor sa predsednikom palanačke opštine. Iz tog razloga, suočen sa brojnim obavezama, Radoslav Milojičić je odlučio da na pitanja novinara odgovara u jednom terminu. Tekst koji sledi predstavlja naš izbor iz sadržaja ove, novogodišnje konferencije za štampu.

Palanačke: Za razliku od prethodne, godina koja je na izmaku, kada je reč o lokalnoj samoupravi, nije bila politički turbulentna. Kako sa pozicije prvog čoveka naše opštine ocenjujete odlazeću 2013. godinu?

Milojičić: Ova godina bila je izuzetno teška. Teško je, uostalom, u celokupnom srpskom društvu. Teško je i u geopolitičkom, i u političkom, i u privrednom smislu.  Na naplatu su stigli mnogi računi, uključujući i neke koji datiraju još iz devedesetih godina. Takođe, Vlada, koja nije mogla da crpi finansijska sredstva iz nekih drugih izvora, ove godine počela je da crpi sredstva iz lokalnih samouprava, a to znači i iz džepova građana. Opštinski organi vlasti su tampon zona, između Vlade i građana, i zato su lokalne samouprave podnele najveći teret. Uprkos tome, nama je pošlo za rukom da tokom tekuće godine vratimo oko 200 miliona dinara, na ime zaostalih dugova. Budžet za 2014. je u nešto većem stepenu razvojni budžet,  nego što je to bio opštinski  budžet za tekuću godinu. Milijardu i dvesta četiri miliona dinara je budžet za 2014. godinu, što omogućuje više investicija nego u 2013. Postoje četiri stuba na kojima je bazirana lokalna vlast u našoj opštini: Najpre, to je očuvanje radnih mesta. Videli smo da je Vlada donela odluku kojom je zabranjeno zapošljavanje novih radnika u javnom sektoru. Takođe, pretpostavka je da će inflacija u narednoj godini biti tri do šest procenata, a treba imati u vidu i smanjenje plata onih koji mesečno primaju preko 100 i preko 60 hiljada dinara, a to su uglavnom visokoobrazovani ljudi, profesori, doktori, lekari. Ta odluka je, naravno, loša, ali to je odluka Vlade. I zato nam je prvi cilj očuvanje postojećih radnih mesta, a odmah iza toga je briga o socijalno najugroženijim  slojevima stanovništva. Moramo da se nađemo ljudima koji trpe pritisak od elektrodistribucije,  kojima se isključuje struja, koji nemaju posao, pa samim tim ni prihode koji bi im omogućili da uredno izmiruju dugove. Mi moramo da im pomognemo, koliko god možemo.

Palanačke: Šta su ostali ciljevi?

Milojičić: Treća stvar je otvaranje novih radnih mesta, a četvrti cilj je poboljšanje infrastrukture u našoj opštini. Mi smo i ove godine uradili oko osam kilometara putne infrastrukture, nastavili smo izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže. I sledeće godine radićemo na poboljšanju putne infrastrukture. Imaćemo na raspolaganju više sredstava nego ove godine.

Palanačke: Naredne godine, takođe, treba da budu završeni i neki značajni projekti koji su započeti ove godine. Pre svega, fabrika vode. Bilo je reči i o projektima iz oblasti poljoprivrede…

Milojičić: Pre svega treba napraviti konsenzus svih relevantnih političkih činilaca na području naše opštine o pravcima razvoja Smederevske Palanke. Moramo da prekinemo praksu da svaka vladajuća garnitura odmah odbacuje sve ono što je prethodna radila. Moramo da imamo jedan jedinstven pravac, kojim će se kretati naša lokalna samouprava. U narednom periodu najznačajniji je završetak radova na fabrici vode, odnosno novom sistemu za vodosnabdevanje. Podsetiću da je lokalna samouprava u prethodnom periodu rešila problem gasifikacije, na celokupnoj teritoriji Opštine Smederevska Palanka. U toku je rešavanje problema vodosnabdevanja. Problem koji treba da bude rešen je izgradnja kanalizacione mreže. Mi smo jedina lokalna samouprava u Srbiji koja ima kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju kanalizacione mreže. Značajan cilj, takođe, je oporavak turizma. Moramo da obezbedimo  i izlazak na auto-put. Još jedan značajan projekat je razvoj poljoprivrede.  Ti projekti moraju da budu sprovedeni, bez obzira na to ko obavlja funkciju predsednika Opštine, ili predsednika Skupštine opštine. Napravićemo jedan okrugli sto, na kome svi relevantni politički činioci treba da se saglase oko pomenutih tačaka, kao  okosnice budućeg razvoja naše opštine do 2020. godine, i da se u tom pravcu krećemo, nezavisno od toga ko je na vlasti.

Palanačke: Više puta do sada ste istakli da je za realizaciju svih projekata značajna politička stabilnost. Sa druge strane, često se u čaršiji čuju priče da i ovde slede promene u strukturi opštinske vlasti.

Milojičić: Smatram da u ovom trenutku ne postoji druga politička koalicija koja bi donela stabilnost, u ekonomskom, privrednom, političkom,  ili bilo kom drugom smislu – osim koalicije Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije. Sa nama su u koaliciji i URS, SPO, LDP, SDPS i NS. Moram da podsetim da su DS i SPS osvojili ubedljivo najveći broj mandata na izborima 2012. godine. Odnosi u koaliciji su izuzetno dobri, a o tome, pored ostalog, svedoči i efikasan rad Skupštine opštine. Kada je reč o Demokratskoj stranci, mi smo sebi zatvorili vrata ka bilo kakvom prekomponovanju. Za nas ne postoji politička alternativa postojećoj koaliciji koja predvodi lokalnu samoupravu, zato što u nekakvoj drugačijoj koaliciji ne bi bili zadovoljeni interesi građana. Saradnja sa Srpskom naprednom strankom je za nas neprihvatljiva. Ono što se, spletom čudnih okolnosti, dogodilo pre godinu i po dana, bilo je loše, pre svega po građane, a potom i za lokalnu samoupravu. Naprosto, SNS na lokalnom nivou nema rukovodstvo dovoljno zrelo da može da se uhvati u koštac sa bilo kojim ozbiljnim problemom. I zato je, prema takvoj koaliciji, Demokratska stranka zatvorila vrata. Mi ne možemo da sarađujemo sa ljudima koji ne mogu da se snađu u dnevno-političkim okolnostima, i tako će biti dok sam ja na čelu Demokratske stranke u našem gradu, i dok je u Skupštini ova odbornička grupa. Ja mislim da Srpska napredna stranka ovu državu vodi ka novim republičkim izborima. Nama, kao stranci koja je na nivou Republike u opoziciji to odgovara, ali pitanje je da li je to u interesu građana Srbije. Društveni i politički život je pod stalnom tenzijom: da li će biti održana izborna skupština SNS-a, ko će biti uhapšen, da li će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori. Stalno se neko „disciplinuje“, SPS, DS, LDP… Mislim da u srpskom društvu vladaju haos i konfuzija, a to nikome ne može doneti dobro. Zbog ove, stalne tenzije, broj krivičnih dela porastao je za 30 procenata. Priča se o izborima, a niko ne brine da 70 posto građana Srbije danas nema para da plati račun za struju, i da će im sutra struja biti isključena. Svi živimo mnogo lošije nego pre godinu i po dana, kada su DS i SPS vodili Vladu Republike Srbije. Što se tiče lokalnog nivoa, Demokratska stranka će i ubuduće participirati u vlasti sa partnerima koji poseduju političku zrelost, mudrost i stabilnost da odlučuju u korist građana.

Palanačke: Mislite da će posle budućih lokalnih izbora koalicija koja je sada na vlasti u našoj opštini imati dovoljno snage da ponovo bude na okupu?

Milojičić: Ne znam kada će biti lokalni izbori. Trebalo bi da budu za dve i po godine. Rezultati u Goloboku, na izborima za savet mesne zajednice, na kojima su DS i SPS osvojili ubedljivu većinu glasova, pokazuju da građane ne možete da prevarite. Građani su ti koji ocenjuju, a ja mislim da smo u prethodnom vremenskom periodu ostvarili značajne rezultate.

Palanačke: Opozicija vas kritikuje zbog stanja u javnim preduzećima i ustanovama. Ljude interesuje da li će primati platu na vreme, da li će imati sigurno radno mesto.

Milojičić: Znate šta, što se tiče sigurnih radnih mesta, mi tu ne možemo da pružimo garancije, jer je Vlada donela odluku kojom se zabranjuje zapošljavanje u naredne dve godine. Takođe, Vlada je donela odluku  o tome koliko radnika lokalna samouprava mora da otpusti. Dok smo mi u lokalnoj samoupravi odlučivali o tome, nismo želeli da otpuštamo radnike. Vlada je, međutim, donela odluku o smanjenju broja zaposlenih. Mi smo podređeni republičkim organima, i te odluke moramo da poštujemo. Sa druge strane, kada je reč o onome za šta smo mi nadležni, sva preduzeća čiji je osnivač Skupština opštine će u 2013. primiti, minimum, 11 plata. Mnogi će primiti svih 12 plata. Naravno, situacija u javnim preduzećima je teška, kao i u državi. Mi se trudimo da se, koliko god je to moguće bavimo socijalnom politikom, i, kao što sam rekao, jedan od naših prioriteta je borba za očuvanje radnih mesta.

Palanačke: Kritikuju Vas da dosta sredstava izdvajate za razvoj sporta.

Milojičić: Nekada je manje važno šta je rečeno, a značajnije ko je to rekao. Ako je pitanje da li ću i ubuduće nastojati da, kao predsednik Opštine, pomažem  sportistima i sportskim klubovima, da podržavam omladinu i projekte u kulturi, odgovor je: da, hoću, u još većem obimu, naravno u granicama sredstava kojima raspolažemo.

Palanačke: Kako glasi Vaša novogodišnja poruka?

Milojičić: Građanima želim zdravlje i sreću u narednoj godini, i poručujem: moramo da se borimo!

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *