ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

Новогодишњи интервју са председником Општине

1За новогодишњи интервју са Радославом Милојичићем Кеном владало је велико интересовање. Пет електронских  медија, као и представници штампаних гласила са подручја Смедеревске Паланке и Велике Плане, желели су да забележе разговор са председником паланачке општине. Из тог разлога, суочен са бројним обавезама, Радослав Милојичић је одлучио да на питања новинара одговара у једном термину. Текст који следи представља наш избор из садржаја ове, новогодишње конференције за штампу.

Паланачке: За разлику од претходне, година која је на измаку, када је реч о локалној самоуправи, није била политички турбулентна. Како са позиције првог човека наше општине оцењујете одлазећу 2013. годину?

Милојичић: Ова година била је изузетно тешка. Тешко је, уосталом, у целокупном српском друштву. Тешко је и у геополитичком, и у политичком, и у привредном смислу.  На наплату су стигли многи рачуни, укључујући и неке који датирају још из деведесетих година. Такође, Влада, која није могла да црпи финансијска средства из неких других извора, ове године почела је да црпи средства из локалних самоуправа, а то значи и из џепова грађана. Општински органи власти су тампон зона, између Владе и грађана, и зато су локалне самоуправе поднеле највећи терет. Упркос томе, нама је пошло за руком да током текуће године вратимо око 200 милиона динара, на име заосталих дугова. Буџет за 2014. је у нешто већем степену развојни буџет,  него што је то био општински  буџет за текућу годину. Милијарду и двеста четири милиона динара је буџет за 2014. годину, што омогућује више инвестиција него у 2013. Постоје четири стуба на којима је базирана локална власт у нашој општини: Најпре, то је очување радних места. Видели смо да је Влада донела одлуку којом је забрањено запошљавање нових радника у јавном сектору. Такође, претпоставка је да ће инфлација у наредној години бити три до шест процената, а треба имати у виду и смањење плата оних који месечно примају преко 100 и преко 60 хиљада динара, а то су углавном високообразовани људи, професори, доктори, лекари. Та одлука је, наравно, лоша, али то је одлука Владе. И зато нам је први циљ очување постојећих радних места, а одмах иза тога је брига о социјално најугроженијим  слојевима становништва. Морамо да се нађемо људима који трпе притисак од електродистрибуције,  којима се искључује струја, који немају посао, па самим тим ни приходе који би им омогућили да уредно измирују дугове. Ми морамо да им помогнемо, колико год можемо.

Паланачке: Шта су остали циљеви?

Милојичић: Трећа ствар је отварање нових радних места, а четврти циљ је побољшање инфраструктуре у нашој општини. Ми смо и ове године урадили око осам километара путне инфраструктуре, наставили смо изградњу водоводне и канализационе мреже. И следеће године радићемо на побољшању путне инфраструктуре. Имаћемо на располагању више средстава него ове године.

Паланачке: Наредне године, такође, треба да буду завршени и неки значајни пројекти који су започети ове године. Пре свега, фабрика воде. Било је речи и о пројектима из области пољопривреде…

Милојичић: Пре свега треба направити консензус свих релевантних политичких чинилаца на подручју наше општине о правцима развоја Смедеревске Паланке. Морамо да прекинемо праксу да свака владајућа гарнитура одмах одбацује све оно што је претходна радила. Морамо да имамо један јединствен правац, којим ће се кретати наша локална самоуправа. У наредном периоду најзначајнији је завршетак радова на фабрици воде, односно новом систему за водоснабдевање. Подсетићу да је локална самоуправа у претходном периоду решила проблем гасификације, на целокупној територији Општине Смедеревска Паланка. У току је решавање проблема водоснабдевања. Проблем који треба да буде решен је изградња канализационе мреже. Ми смо једина локална самоуправа у Србији која има комплетну пројектну документацију за изградњу канализационе мреже. Значајан циљ, такође, је опоравак туризма. Морамо да обезбедимо  и излазак на ауто-пут. Још један значајан пројекат је развој пољопривреде.  Ти пројекти морају да буду спроведени, без обзира на то ко обавља функцију председника Општине, или председника Скупштине општине. Направићемо један округли сто, на коме сви релевантни политички чиниоци треба да се сагласе око поменутих тачака, као  окоснице будућег развоја наше општине до 2020. године, и да се у том правцу крећемо, независно од тога ко је на власти.

Паланачке: Више пута до сада сте истакли да је за реализацију свих пројеката значајна политичка стабилност. Са друге стране, често се у чаршији чују приче да и овде следе промене у структури општинске власти.

Милојичић: Сматрам да у овом тренутку не постоји друга политичка коалиција која би донела стабилност, у економском, привредном, политичком,  или било ком другом смислу – осим коалиције Демократске странке и Социјалистичке партије Србије. Са нама су у коалицији и УРС, СПО, ЛДП, СДПС и НС. Морам да подсетим да су ДС и СПС освојили убедљиво највећи број мандата на изборима 2012. године. Односи у коалицији су изузетно добри, а о томе, поред осталог, сведочи и ефикасан рад Скупштине општине. Када је реч о Демократској странци, ми смо себи затворили врата ка било каквом прекомпоновању. За нас не постоји политичка алтернатива постојећој коалицији која предводи локалну самоуправу, зато што у некаквој другачијој коалицији не би били задовољени интереси грађана. Сарадња са Српском напредном странком је за нас неприхватљива. Оно што се, сплетом чудних околности, догодило пре годину и по дана, било је лоше, пре свега по грађане, а потом и за локaлну самоуправу. Напросто, СНС на локалном нивоу нема руководство довољно зрело да може да се ухвати у коштац са било којим озбиљним проблемом. И зато је, према таквој коалицији, Демократска странка затворила врата. Ми не можемо да сарађујемо са људима који не могу да се снађу у дневно-политичким околностима, и тако ће бити док сам ја на челу Демократске странке у нашем граду, и док је у Скупштини ова одборничка група. Ја мислим да Српска напредна странка ову државу води ка новим републичким изборима. Нама, као странци која је на нивоу Републике у опозицији то одговара, али питање је да ли је то у интересу грађана Србије. Друштвени и политички живот је под сталном тензијом: да ли ће бити одржана изборна скупштина СНС-а, ко ће бити ухапшен, да ли ће бити расписани ванредни парламентарни избори. Стално се неко „дисциплинује“, СПС, ДС, ЛДП… Мислим да у српском друштву владају хаос и конфузија, а то никоме не може донети добро. Због ове, сталне тензије, број кривичних дела порастао је за 30 процената. Прича се о изборима, а нико не брине да 70 посто грађана Србије данас нема пара да плати рачун за струју, и да ће им сутра струја бити искључена. Сви живимо много лошије него пре годину и по дана, када су ДС и СПС водили Владу Републике Србије. Што се тиче локалног нивоа, Демократска странка ће и убудуће партиципирати у власти са партнерима који поседују политичку зрелост, мудрост и стабилност да одлучују у корист грађана.

Паланачке: Мислите да ће после будућих локалних избора коалиција која је сада на власти у нашој општини имати довољно снаге да поново буде на окупу?

Милојичић: Не знам када ће бити локални избори. Требало би да буду за две и по године. Резултати у Голобоку, на изборима за савет месне заједнице, на којима су ДС и СПС освојили убедљиву већину гласова, показују да грађане не можете да преварите. Грађани су ти који оцењују, а ја мислим да смо у претходном временском периоду остварили значајне резултате.

Паланачке: Опозиција вас критикује због стања у јавним предузећима и установама. Људе интересује да ли ће примати плату на време, да ли ће имати сигурно радно место.

Милојичић: Знате шта, што се тиче сигурних радних места, ми ту не можемо да пружимо гаранције, јер је Влада донела одлуку којом се забрањује запошљавање у наредне две године. Такође, Влада је донела одлуку  о томе колико радника локална самоуправа мора да отпусти. Док смо ми у локалној самоуправи одлучивали о томе, нисмо желели да отпуштамо раднике. Влада је, међутим, донела одлуку о смањењу броја запослених. Ми смо подређени републичким органима, и те одлуке морамо да поштујемо. Са друге стране, када је реч о ономе за шта смо ми надлежни, сва предузећа чији је оснивач Скупштина општине ће у 2013. примити, минимум, 11 плата. Многи ће примити свих 12 плата. Наравно, ситуација у јавним предузећима је тешка, као и у држави. Ми се трудимо да се, колико год је то могуће бавимо социјалном политиком, и, као што сам рекао, један од наших приоритета је борба за очување радних места.

Паланачке: Критикују Вас да доста средстава издвајате за развој спорта.

Милојичић: Некада је мање важно шта је речено, а значајније ко је то рекао. Ако је питање да ли ћу и убудуће настојати да, као председник Општине, помажем  спортистима и спортским клубовима, да подржавам омладину и пројекте у култури, одговор је: да, хоћу, у још већем обиму, наравно у границама средстава којима располажемо.

Паланачке: Како гласи Ваша новогодишња порука?

Милојичић: Грађанима желим здравље и срећу у наредној години, и поручујем: морамо да се боримо!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *