ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Мраморчанин написао монографију Основне школе „Кнегиња Милица“ у Доњем Рибнику: ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЛИЧНОСТИ

Scan-160222-0003-Милија Стевановић је написао и обимну хронику „Мраморац у Доњој Јасеници“

 

Мраморчанин Милија Стевановић, просветни радник у пензији, написао је монографију Основне школе „Кнегиња Милица“ у Доњем Рибнику. Живи и ствара у Старом Трстенику, али  истражује и скупља грађу о свом родном селу. О Мраморцу је сачинио и објавио обимну хронику. Насловио ју је „Мраморац у Доњој Јасеници“, а приводи крају рукопис „Трагови и кућишта мојих предака“.

Пре преласка у Основну школу „Кнегиња Милица“ у Доњем Рибнику, једно време је предавао математику и физику у ОШ „Никола Тесла“ у Голобоку. Пре тога је радио у „Гоши“, где је зарадио довољно пара да може уписати студије у Крагујевцу. Бавећи се просветним радом, упоредо је сакупљао податке да би, поводом  пола века постојања Основне школе у Доњем Рибнику и 178 година од отварања школе у Горњем Рибнику, на преко 400 страна написао монографију образовне установе чији је био наставник и директор.

Ову књигу коју је у едицији „Хронике села“ – посебна издања, објавила КПЗ Србије, чине занимљиви текстови  о развоју школства у поменутом трстеничком селу, 25 табела у којима се могу пратити и упоређивати подаци, 15 фотографија објеката, 95 групних и 62 појединачне фотографије, које илуструју монографију и чине је занимљивом.

Scan-160222-0001-Специфичност и квалитет ове књиге је у томе што се њен аутор одлучио да у пуној мери покаже њене ученике, носиоце Вукове дипломе, и 285 лица разних занимања – вели Момчило Р. Тодосијевић, члан Уређивачког одбора едиције „Хронике села“.- Тако сазнајемо да је из школе „Кнегиња Милица“ изашло много даровитих и вредних ђака, од којих су 24 постали научни радници, 10 успешни привредници, девет су се доказивали у политичком деловању, пет је стекло највиша војна звања итд. Зато је ова монографија својеврсна енциклопедија личности.

Мр Милисав Арсић, учествујући својевремено у промоцији ове монографије, посебно се осврнуо на личност и дело њеног писца када је, поред осталог, казао и ово:

-Милију Стевановића знам као доброг просветног радника, који је упорно и зналачки градио свој животни пут, пре свега, својом стручношћу, самоиницијативношћу и толерантним односом према колегама због чега је јако уважаван и поштован. Он је то постигао док је био директор и наставник. Садржај ове монографије надахњиваће будуће генерације, а ми ћемо се поносити оним што су ове генерације урадиле.

Стевановић је био члан Редакције листа „Дубрава“. Срцем и душом је везан за родни Мраморац, а сећањем за ближе и даље претке. Више од три деценије, настављајући породичну традицију, бавио се пчеларством. За рад у пчеларској организацији Трстеника, када је несебично ширио љубав према пчеларству код младих, добио је признање „Заслужни пчелар“.

Д. Јанојлић

One thought on “Мраморчанин написао монографију Основне школе „Кнегиња Милица“ у Доњем Рибнику: ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЛИЧНОСТИ

 • Ljubiša Punoševac

  Bio je moj nastavnik informatike u toj osnovnoj školi.
  Kod njega sam prvo naučio da programiram i zavoleo kompjutere i informatiku.
  I dan danas sam mu zahvalan posle 30 godina. Malo je nastavnika koji mogu da zainteresuju decu u toj dobi za bilo šta a pored toga još i da prenesu znanje.
  Neka mu je večna slava.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *