ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Народни музеј обележава 51. годишњицу постојања и рада: ДУХ ДАРОВАНИХ СТВАРИ

-У поставци изложбе се налази скупина сјајних и складних уметничких дела – истакао директор Стеван Мартиновић

 

У Народном музеју у Смедеревској Паланци, поводом 51. годишњице постојања, отворена је изложба ликовних остварења неколицине дародаваца. У поставци „Дух дарованих ствари“ су дела Момчила Антоновића, Момира Јелића, Срђана Срећковића, Лазара Димитријевића, Милована Михајловића, Драгољуба, Драгомира Лазаревића, Душана Мишковића, Јелене Ћирковић, Михајла Петрова, Јелене Чумић, Олге Големовић – Галовић, Олге Јанчић, Момчила Миловановића и Ристе Стијовића. Аутор ове изложбе је Петар Декић, који из здравстевних разлога није могао да се обрати публици, па је то учинио директор Стеван Мартиновић, подсетивши да је прошле године приликом обележавања пола века Народног музеја скренута пажња  на неке резултате и вредности које је ова установа културе баштинила кроз деценије.

-Истовремено се покушало да се успоставе хоризонтални и вертикални вектори праваца даљег деловања, који сежу у далеку прошлост, прецизније у 1966. годину, а с друге стране да се неке продуже далеко у бесконачну будућност, а све у циљу да се настави утабаним стазама и траговима наших професионалних отаца, односно музејских кустоса, бивших колега и културних посленика који су кроз читав свој радни век остављали себе и своја дела Народном музеју у Смедеревској Паланци – казао је Мартиновић.- И поред тих људи који су радили и стварали овај музеј, кроз њега је прошао и велики број уметника, који су на разне начине били везани за Смедеревску Паланку и овде остављали своја дела. На тај начин се  формирала, допуњавала и афирмисала етнолошка, археолошка, ликовна збирка… Данас је тешко да кажемо који је то дар, односно поклон најбитнији и најбројнији, будући да су сви долазили у различитим периодима, од различитих особа, у вези са најразличитијим причама и догађајима.

Маритновић је нагласио да је Народни музеј узрастао уз феномен даривања. Почев од првих дана постојања када је тадашњи директор Радован Милошевић, између остало, Народном  музеју даривао своју нумизматичку збирку. У исто време обнављала су се нека стара пријатељства са Момчилом Антоновићем, Лазаром Димитријевићем, Срђаном Срећковићем, као и са породицом преминулог Момчила Миловановића. Од изузетне је важности – казао је Мартиновић – да се година даривања није завршила поклонима који су у свом странствовању много чешће говорили о неким другим историјама, местима и временима. Стога су слике добијене од Општинског одбора СПС, трајни сведоци снажне и дуготрајне уметничке активности на простору Смедеревске Паланке.

-Након више од годину дана резултати су сабрани на изложби „Дух дарованих ствари“ – додао је Мартиновић.- Иако нема за циљ да представи уметничку страну поклона, већ идеју трајања једне установе кроз мали део њених поклонима ствараних трезора, недвосмислено можемо рећи да је на поставци скупина сјајних и складних уметничких дела, која су након разних музејских и галеријских путовања пронашла своје вечно коначиште.

Д. Јанојлић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *