ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Небојша Јовановић припрема необичну поклон скулптуру за своју унуку: БЕЛИ АНЂЕО ЗА СНЕЖАНУ

IMG_0589-Посао успорава несташица материјала, омела га је добрим делом и прошлогодишња поплава, али се нада да ће своју замисао претворити у дело до Васкрса

 

Небојша Јовановић, самоуки скулптор из Смедеревске Паланке, задивљен лепотом Белог анђела из Милешеве, латио се ни мало лаког посла. Одлучио је још пре неколико година да по чувеној фрески направи скулптуру. Близу је да свој наум, који се показао као велики уметнички изазов, ускоро привреде крају. Кад је започињао овај подухват ни сањао није да ће га несташица материјала, а реч је о секундарним сировинама, до те мере успорити да ће стварање Белог анђела потрајати неколико година. На путу ка задатом циљу омела га је и прошлогодишња поплава када се и његово домаћинство нашло под водом.

Небојша не таји да сада далеко теже долази до материјала за рад. Фабрике не раде „пуном паром“ као некад, па је и одговарајућих сировина за његова дела све мање. На отпаду, нажалост, не може да купи оно што жели и што одговара његовим уметничким потребама. А њему треба много тога што би у неку руку задовољило његове стваралачке визије. Ипак, нада се да ће Белог анђела у металу завршити до Васкрса. Овом скулптуром, поред осталог,  жели да пошаље и поруку зараћеним странама у Украјини да дају шансу миру и престану са међусобним убијањем.

IMG_0590Скулптуру Белог анђела поклониће за  други рођендан унуки Снежани.

-Она је моје прво унуче и мој бели анђео – напомиње Небојша. – Дедина плавојка заслужила је скулптуру на поклон. Фреска  представља Христово васкрсење. Наш суграђанин Слободан Тодоровић поклонио ми је материјал за саркофак. Настајање ове скулптуре траје прилично дуго и бог тога што желим да искористим прилику и свом стваралачком опусу дам још нешто што је вредно. Само на крилима анђела радим више од три месеца и до  сада сам већ уградио 500 ексера, а до краја ће их бити најмање хиљаду.

Небојша Јовановић планира да кад заврши ову скулптуру седне на свој мотоцикл и оде до Пријепоља. Намеран је да посети Милешеву како би се и изблиза дивио лепоти Белог анђела.

 

Д. Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *