Nebojša Jovanović priprema neobičnu poklon skulpturu za svoju unuku: BELI ANĐEO ZA SNEŽANU

IMG_0589-Posao usporava nestašica materijala, omela ga je dobrim delom i prošlogodišnja poplava, ali se nada da će svoju zamisao pretvoriti u delo do Vaskrsa

 

Nebojša Jovanović, samouki skulptor iz Smederevske Palanke, zadivljen lepotom Belog anđela iz Mileševe, latio se ni malo lakog posla. Odlučio je još pre nekoliko godina da po čuvenoj freski napravi skulpturu. Blizu je da svoj naum, koji se pokazao kao veliki umetnički izazov, uskoro privrede kraju. Kad je započinjao ovaj poduhvat ni sanjao nije da će ga nestašica materijala, a reč je o sekundarnim sirovinama, do te mere usporiti da će stvaranje Belog anđela potrajati nekoliko godina. Na putu ka zadatom cilju omela ga je i prošlogodišnja poplava kada se i njegovo domaćinstvo našlo pod vodom.

Nebojša ne taji da sada daleko teže dolazi do materijala za rad. Fabrike ne rade „punom parom“ kao nekad, pa je i odgovarajućih sirovina za njegova dela sve manje. Na otpadu, nažalost, ne može da kupi ono što želi i što odgovara njegovim umetničkim potrebama. A njemu treba mnogo toga što bi u neku ruku zadovoljilo njegove stvaralačke vizije. Ipak, nada se da će Belog anđela u metalu završiti do Vaskrsa. Ovom skulpturom, pored ostalog,  želi da pošalje i poruku zaraćenim stranama u Ukrajini da daju šansu miru i prestanu sa međusobnim ubijanjem.

IMG_0590Skulpturu Belog anđela pokloniće za  drugi rođendan unuki Snežani.

-Ona je moje prvo unuče i moj beli anđeo – napominje Nebojša. – Dedina plavojka zaslužila je skulpturu na poklon. Freska  predstavlja Hristovo vaskrsenje. Naš sugrađanin Slobodan Todorović poklonio mi je materijal za sarkofak. Nastajanje ove skulpture traje prilično dugo i bog toga što želim da iskoristim priliku i svom stvaralačkom opusu dam još nešto što je vredno. Samo na krilima anđela radim više od tri meseca i do  sada sam već ugradio 500 eksera, a do kraja će ih biti najmanje hiljadu.

Nebojša Jovanović planira da kad završi ovu skulpturu sedne na svoj motocikl i ode do Prijepolja. Nameran je da poseti Mileševu kako bi se i izbliza divio lepoti Belog anđela.

 

D. Janojlić

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.