Nikola Vladisavljević o godišnjoj izdavačkoj produkciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije: KNJIGE PAMĆENICE I ZAVIČAJKE

dddKulturno-prosvetna zajednica Srbije, u Biblioteci  „Hronike sela“, objavila je u prošloj godini 17  knjiga. Kao hronike sela štampano je devet, a isto toliko i kao posebna izdanja. Sve njih kao glavni i odgovorni urednik potpisao je novinar i publicista Nikola Vladisavljević.

Inicijativu za pokretanje  ove Biblioteke dao je sredinom osamdesetih godina prošlog veka akademik Radomir Lukić. Time je praktično  nastavljeno davno prekinuto proučavanje sela koje su započeli Jovan Cvijić i njegovi sledbenici: Jovan Erdeljanović, Borivoje Drobnjaković, Mihailo  Miladinović  i nešto kasnije Sreten Vukosavljević, Milan Vlajinac i dr.

-Tada je obrazovan Izdavački odbor sa zadatkom da okupi autore hronika – podseća Vladisavljević.-  Predvodio ih je akademik Radomir Lukić, a autori su radili po  projektnom  zadatku Odbora za proučavanje sela SANU. Do sada je objavljeno više od 460 hronika i knjiga tzv. posebnog izdanja. Sve knjige, međutim, nisu urađene isključivo po tim obrascima, već svaka ima svoje osobenosti. Knjige izašle poslednjih pet, šest godina, po obimu, kvalitetu i sadržaju, znatno su iznad nivoa ranije objavljenih hronika.

Knjiga  Tatomira Kojadinovića „Rača kod Priboja“ je koncizno i pregledno urađena i zaslužuje da se, po oceni njenog recenzenta dr Slavice T. Bukvić, kvalifikuje kao knjiga pamćenica i zavičajka. Hronika „Mala Sagubina“ Dragoslava Vasića je pisana u dužem vremenskom razdoblju, recenzirana od prof. Petra Markovića, a zbog pomanjkanja para štampana tek prošle godine. Knjiga „Zarožje pod Povlenom“   Obrada Dodića, donosi opise ljudi, učešće meštana u oslobodilačkim ratovima, narodne običaje i legende, a posebna vrednost su rodoslovi.

„Ravna reka“ je knjiga Stojadina Tomića i predstavlja vredno publicističko delo. Svih 18 poglavlja čine skladnu celinu daleko širu nego što se Uputstvom traži. Milorad Radojčić, autor je hronike „Donja Bukovica kod Valjeva“, koja temeljno obrađuje istoriju tog sela. „Trstenički kraj“, delo Momčila R. Todosijevića,  predstavlja jednu od ponajboljih knjiga. Todosijević je profesor koji se više od dve decenije bavi istraživanjem i proučavanjem sela trsteničkog kraja. „Obilić u 19. i 20. veku“ – knjiga  Dragoslava S. Ćetkovića – plod je višegodišnjeg rada i sadrži obilje podaka vezanih za „predvorje srca Kosmeta“. Gorica Karić napisala je zanimljivu hroniku „Odžaci u 19. veku“. Ova hronika ne opisuje samo demografske karakteristike tog mesta, već i odnose među ljudima, što knjizi daje posebnu vrednost.

Nikola Vladisavljević se ukratko osvrće i na objavljene monografije tzv. Posebnih izdanja. Veli da se u njima objavljuju publicistički prikazani delovi hronika pojedinih sela. Iznosi podatak da je do sada objavljeno 90 takvih knjiga, od toga broja osam u porošloj godini.

Knjiga „Razvojni put plemena Kosijeri“ dr Ilije L. Radovića predstava vrednu studiju, a satkana je od obilja građe. Vredno pomena je da je autor sačinio rodoslov  bratstva Radovića, najvećeg u Kosijerima i to kroz devet kolena. „Bratstvo Jakšić“, koju je potpisalo više autora, vredna je studija o bratstvu Jakšić. Boriša Matić je napisao knjigu „Račani kroz vekove 3“ koja prevazilazi okvire hronike sela i predstavlja vredno istoriografsko delo. Aranđel C. Jeličić je, kao Posebna izdanja, objavio čak tri knjige: „Kriva reka i vek njene škole“, „Kopaonik planina bogova“ i „137 godina socijalne zaštite u Brusu“.

Nikola Vladisavljević je autor publicističkog dela „Odlikovanja i odlikovani u Donjoj Jasenici“, koja predstavlja zbornik, odnosno leksikon ličnosti, odlikovanja i priznanja, a napisana je na jednostavan i svima razumljiv način. Među posebnim izdanjima našla se i zbirka pesama Miluna Miloradovića „Rodoslov u pesmi“, a on je i autor nešto ranije objavljene hronike „Miliva kod Despotovca“.

-Ova edicija je prerasla u pokret sa stotinu autora i jedinstvena je u zemljama okruženja, pa i u Evropi – naglašava Vladisavljević.- Knjige ove edicije imaju čvrst oslonac u narodnom  pamćenju i istorijskim i drugim činjenicama. Mi nastavljamo i u ovoj godini. Za dva i po meseca objavljene su hronika „Gračanica u Staroj Srbiji“ Borivoja Manića, „Lugavčina kod Smedereva“ Dragoljuba Petrovića i „Lomnica kod Despotovca“ Dobrivoja Đorđevića. U najavi je objavljivanje knjiga „Hum selo kod Niša“ Aranđela Stevanovića, „Hronika Prijepoljaca u Beogradu“ prof. dr Milića Matovića , „Gojimovac“ Srbislava Jocića, „Kladovo na Dunavu“ Hadži Ace Kožokića i „Staro groblje u Palanci 2“ Gordane Vladisavljević.

D. Janojlić

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.