Božidar Todorović o privatizaciji: UGROŽEN PRIVREDNI POTENCIJAL

fffffNačin  na koji je sprovedena privatizacija u Srbiji, dovela je do ozbiljnog ugrožavanja privrednog potencijala zemlje i masovnog gubitka radnih mesta – ocenjuje Božidar Todorović, potpredsednik Samostalnog sindikata metalaca. Tome su doprineli neadekvatni modeli promena vlasništva, nestručno osoblje u Agenciji za privatizaciju i slaba provera poslovnog i finansijskog boniteta kupca. Todorović iznosi da su neka preduzeća najčešće kupovana da bi se „oprao“ novac, zbog atraktivne lokacije, hipotekarnog kredita…

Sve  je to proizvelo velike probleme, koje naš sagovornik svrstava u tri grupe. Tako u prvu spadaju firme u kojima je restrukturiranje sprovedeno kroz socijalni program i otpuštanje, drugu čine preduzeća u kojima nisu izmirene obaveze iz kupoprodajnog ugovora, a treću oni subjekti u kojima je teško sprovodivo restrukturiranje.

Todorović navodi da postoje preduzeća u restrukturiranju koja potražuju značajna sredstva  iz inostranstva ili od domaćih firmi. Tako „Goša“ HK potražuje od Preduzeća „Ivan Milutinović“, po osnovu izvršne presude, pet miliona evra. Taj dug se u poslovnim knjigama vodi kao kapital, pa je tako teško naći kupca koji će preuzeti firmu koja nema proizvodne kapacitete, već samo potraživanje. Navedeni dug se ne može otpisati, jer bi „Goša“ bila oštećena i dovela bi se u pitanje legitimnost pravosnažne presude. Zato nije ni malo lako sprovesti restrukturiranje, pa se tako do juna tekuće godine ne može ispoštovati zakonska obaveza. Osim toga, 14. maja stupa na snagu odluka Ustavnog suda, kojom se član 30 Zakona o privatizaciji proglašava neustavnim, čime se pruža mogućnost poveriocima, koji imaju izvršne sudske odluke,  da plene imovinu radi naplate potraživanja.

Predsednik Todorović, ukazujući na probleme neprivatizovanih preduzeća, upozorava  da su kod nekih obaveze veće od kapitala, pa je logičniji stečaj nego privatizacija. Mnoga preduzeća imaju velike obaveze prema zaposlenima, a neka nemaju ni tehnološke, ni proizvodne kapacitete da bi opstala.

-U svakom slučaju treba proveriti da li je vlasnik na zakonit način stekao sredstva  kojima je kupio preduzeće – sugeriše Todorović Savezu samostalnih sindikata Srbije. – U slučaju da su sredstva stečena nelegalno, treba mu oduzeti firmu. Treba proveriti, takođe, da li je kupac obveznicama stare devizne štednje i dalje vlasnik te firme. Ako je investicija lažna, treba raskinuti privatizaciju. Što se preduzeća u restrukturiranju tiče, ona koja imaju  kapital veći od obaveza, treba ih privatizovati  kroz dokapitalizaciju. U preduzećima, koja imaju dugove veće od kapitala, treba sprovesti stečaj ili reorganizaciju. Dokapitalizaciju treba sprovesti u preduzećima koja imaju proizvod za tržište i to kroz novu tehnologiju. Strateško partnerstvo treba praktikovati  kroz preuzimanje firmi sa otpustom obaveza prema državi i kroz konzorcijume zaposlenih, gde sami radnici se kreditno zadužuju kod banaka i kupuju preduzeća sa umanjenim obavezama prema državi. Time radnici postaju vlasnici, dok država ima udeo u kapitalu, kojim kontroliše poslovne odluke i upravljanje preduzećem.

Todorović skreće pažnju i na mogućnost da radnički konzorcijum pronađe svog strateškog partnera, kao što je to učinio konzorcijum radnika „Ikarbusa“ sa „Mercedesom“.

 

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.