ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Божидар Тодоровић о приватизацији: УГРОЖЕН ПРИВРЕДНИ ПОТЕНЦИЈАЛ

fffffНачин  на који је спроведена приватизација у Србији, довела је до озбиљног угрожавања привредног потенцијала земље и масовног губитка радних места – оцењује Божидар Тодоровић, потпредседник Самосталног синдиката металаца. Томе су допринели неадекватни модели промена власништва, нестручно особље у Агенцији за приватизацију и слаба провера пословног и финансијског бонитета купца. Тодоровић износи да су нека предузећа најчешће купована да би се „опрао“ новац, због атрактивне локације, хипотекарног кредита…

Све  је то произвело велике проблеме, које наш саговорник сврстава у три групе. Тако у прву спадају фирме у којима је реструктурирање спроведено кроз социјални програм и отпуштање, другу чине предузећа у којима нису измирене обавезе из купопродајног уговора, а трећу они субјекти у којима је тешко спроводиво реструктурирање.

Тодоровић наводи да постоје предузећа у реструктурирању која потражују значајна средства  из иностранства или од домаћих фирми. Тако „Гоша“ ХК потражује од Предузећа „Иван Милутиновић“, по основу извршне пресуде, пет милиона евра. Тај дуг се у пословним књигама води као капитал, па је тако тешко наћи купца који ће преузети фирму која нема производне капацитете, већ само потраживање. Наведени дуг се не може отписати, јер би „Гоша“ била оштећена и довела би се у питање легитимност правоснажне пресуде. Зато није ни мало лако спровести реструктурирање, па се тако до јуна текуће године не може испоштовати законска обавеза. Осим тога, 14. маја ступа на снагу одлука Уставног суда, којом се члан 30 Закона о приватизацији проглашава неуставним, чиме се пружа могућност повериоцима, који имају извршне судске одлуке,  да плене имовину ради наплате потраживања.

Председник Тодоровић, указујући на проблеме неприватизованих предузећа, упозорава  да су код неких обавезе веће од капитала, па је логичнији стечај него приватизација. Многа предузећа имају велике обавезе према запосленима, а нека немају ни технолошке, ни производне капацитете да би опстала.

-У сваком случају треба проверити да ли је власник на законит начин стекао средства  којима је купио предузеће – сугерише Тодоровић Савезу самосталних синдиката Србије. – У случају да су средства стечена нелегално, треба му одузети фирму. Треба проверити, такође, да ли је купац обвезницама старе девизне штедње и даље власник те фирме. Ако је инвестиција лажна, треба раскинути приватизацију. Што се предузећа у реструктурирању тиче, она која имају  капитал већи од обавеза, треба их приватизовати  кроз докапитализацију. У предузећима, која имају дугове веће од капитала, треба спровести стечај или реорганизацију. Докапитализацију треба спровести у предузећима која имају производ за тржиште и то кроз нову технологију. Стратешко партнерство треба практиковати  кроз преузимање фирми са отпустом обавеза према држави и кроз конзорцијуме запослених, где сами радници се кредитно задужују код банака и купују предузећа са умањеним обавезама према држави. Тиме радници постају власници, док држава има удео у капиталу, којим контролише пословне одлуке и управљање предузећем.

Тодоровић скреће пажњу и на могућност да раднички конзорцијум пронађе свог стратешког партнера, као што је то учинио конзорцијум радника „Икарбуса“ са „Мерцедесом“.

 

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *