NIN obelodanio prvih 30 kandidata  za najbolji roman godine: U TRCI I KNJIGA NAŠEG SARADNIKA

IMG_0925-300x225-Roman „Okoštavanje razuma“ Slobodana Todorovića-Tokija izdala aranđelovačka „Stvarnost“

 

NIN je obelodanio 30 od 127 knjiga koje konkurišu za Nagradu najbolji roman godine. U trci je i delo našeg saradnika Slobodana Todorovića-Tokija koje je pod naslovom „Okoštavanje razuma“ objavila aranđelovačka „Stvarnost“.

Za prestižnu književnu nagradu, pored ostalih, konkurišu  romani Milisava Savića, Dragana Velikića, Vuka Draškovića i Svetislava Basare. Ko će pobediti na konkursu NIN-a znaće se  sredinom januara iduće godine. Najbolji roman koji je izašao ove godine na srpskom jeziku, proglasiće žiri u sastavu: Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbovac, Tamara Krstić, Zoran Paunović i Božo Koprivica.

„Okoštavanje razuma“ je drugi roman Slobodana Todorovića-Tokija. O ovom njegovom delu recenzent Dr Branko Zlatković je napisao:

„S obzirom na pripovednu-poetsku stilizaciju dokumentarističko-hroničarskih isečaka iz palanačkog života, roman Slobodana Todorovića na svojevrstan način pripada tradiciji poetskog (neo)realizma.“

Metaforična naslovna sintagma  romana, koji se našao u konkurenciji za NIN-ovu nagradu,  sugeriše pripovedno oblikovanje apsurdne slike sveta. Situirana u učmalu, malovarošku sredinu, radnja Todorovićevog romana odvija se u doba socijalističkog realizma, odnosno tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Slobodan Todorović je pre ove objavio četiri knjige: „Palanačke tajne“, „Palanačke zakačke“ i „Palanačke priče“. Ovoj „palanačkoj trilogiji“ pridružio je 2011. i svoj prvi roman „Vidovo virište“.

D. J.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.