ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

НИН обелоданио првих 30 кандидата  за најбољи роман године: У ТРЦИ И КЊИГА НАШЕГ САРАДНИКА

IMG_0925-300x225-Роман „Окоштавање разума“ Слободана Тодоровића-Токија издала аранђеловачка „Стварност“

 

НИН је обелоданио 30 од 127 књига које конкуришу за Награду најбољи роман године. У трци је и дело нашег сарадника Слободана Тодоровића-Токија које је под насловом „Окоштавање разума“ објавила аранђеловачка „Стварност“.

За престижну књижевну награду, поред осталих, конкуришу  романи Милисава Савића, Драгана Великића, Вука Драшковића и Светислава Басаре. Ко ће победити на конкурсу НИН-а знаће се  средином јануара идуће године. Најбољи роман који је изашао ове године на српском језику, прогласиће жири у саставу: Михајло Пантић, Јасмина Врбовац, Тамара Крстић, Зоран Пауновић и Божо Копривица.

„Окоштавање разума“ је други роман Слободана Тодоровића-Токија. О овом његовом делу рецензент Др Бранко Златковић је написао:

„С обзиром на приповедну-поетску стилизацију документаристичко-хроничарских исечака из паланачког живота, роман Слободана Тодоровића на својеврстан начин припада традицији поетског (нео)реализма.“

Метафорична насловна синтагма  романа, који се нашао у конкуренцији за НИН-ову награду,  сугерише приповедно обликовање апсурдне слике света. Ситуирана у учмалу, маловарошку средину, радња Тодоровићевог романа одвија се у доба социјалистичког реализма, односно током седамдесетих и осамдесетих година прошлог века.

Слободан Тодоровић је пре ове објавио четири књиге: „Паланачке тајне“, „Паланачке закачке“ и „Паланачке приче“. Овој „паланачкој трилогији“ придружио је 2011. и свој први роман „Видово вириште“.

Д. Ј.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *