Nova filozofska knjiga: „ISKUSTVO MERE“

vladimir-Uoči ovogodišnjeg Međunarodnog sajma knjiga, u beogradskim knjižarama pojavila se nova filozofska knjiga. Reč je o zborniku radova filozofa iz naše zemlje, ali i predavača na filozofskim fakultetima u svetu

 

Jedan od dvojice priređivača, a istovremeno i autor stručnog rada objavljenog u ovom Zborniku je naš sugrađanin Vladimir Đurđević, sekretar Filozofskog društva Filozofska komuna iz Beograda.

– „Iskustvo mere“ je zbornik, posvećen dugogodišnjem profesoru nemačke klasične filozofije na Beogradskom univerzitetu, dr Zdravku Kučinaru. Knjiga sadrži 20 originalnih naučnih i stručnih radova, od čega jedan na nemačkom, i jedan na engleskom jeziku – kaže Đurđević.

Prema rečima priređivača, ova knjiga je nastala zahvaljujući učešću IGP „Eskić i Miljković“ iz Smederevske Palanke, koje se, pored „Filozofske komune“ iz Beograda, potpisuje kao saizdavač ove publikacije.

– Ideja da napravimo ovaj zbornik potekla je od mog prijatelja, Zorana Kinđića, profesora filozofije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Našem pozivu odazvali su se gotovo svi kojima smo ponudili saradnju. Za mene je posebna čast što se unutar stranica ove knjige našao i moj tekst, Eros i politika, pored tekstova jednog Slobodana Žunjića, Borislava Mikulića, Mladena Kozomare, Aleksandra Pavkovića, Slobodana Antonića, Zorana Kinđića – da pomenem imena samo nekih autora. Zbornik sadrži 450 strana teksta, velikog formata, a osim stručnih radova tu su i prilozi o delu Zdravka Kučlinara, kao i Kučinarove fotografije, sa zasedanja Korčulanske letnje škole, nastale u vreme kada su na Korčuli bili najpoznatiji svetski filozofi – Markuze, Habermas, Bloh, Goldman, Fink, Palmije, i drugi. Priređivanje ovakvog zbornika je veoma težak posao. Značajnu pomoć, kada je reč o tehničkim rešenjima i grafičkom dizajnu knjige, pružio je naš sugrađanin Nenad Stanojević Neks, čija su grafička rešenja pohvalili i autori knjige i izdavači, u Beogradu i Zagrebu – ističe Đurđević.

Tematski, ovo je veoma heterogena knjiga u kojoj su osim filozofskih tekstova prisutni i sociološki pristupi. Svi prilozi u ovom zborniku su originalni, što znači da se pojavljuju prvi put. Neposredno po izlasku iz štampe knjiga „Iskustvo mere“ već je ušla na spisak obavezne literature za studente treće godine filozofije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a preporučena je i za polaznike kursa o Hajdegeru na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Tibingenu (tekst na nemačkom jeziku).

Posle promocije u Beogradu, knjiga „Iskustvo mere“ biće predstavljena i u našem gradu, a ovoj promociji prisustvovaće i neki od autora priloga.

 

D. C.

 

Antrfile

Već ušla na spisak obavezne literature

 

Neposredno po izlasku iz štampe knjiga „Iskustvo mere“ već je ušla na spisak obavezne literature za studente treće godine filozofije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a preporučena je i za polaznike kursa o Hajdegeru na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Tibingenu (tekst na nemačkom jeziku).

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.