ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

КултураОбразовање

Нова филозофска књига: „ИСКУСТВО МЕРЕ“

vladimir-Уочи овогодишњег Међународног сајма књига, у београдским књижарама појавила се нова филозофска књига. Реч је о зборнику радова филозофа из наше земље, али и предавача на филозофским факултетима у свету

 

Један од двојице приређивача, а истовремено и аутор стручног рада објављеног у овом Зборнику је наш суграђанин Владимир Ђурђевић, секретар Филозофског друштва Филозофска комуна из Београда.

– „Искуство мере“ је зборник, посвећен дугогодишњем професору немачке класичне филозофије на Београдском универзитету, др Здравку Кучинару. Књига садржи 20 оригиналних научних и стручних радова, од чега један на немачком, и један на енглеском језику – каже Ђурђевић.

Према речима приређивача, ова књига је настала захваљујући учешћу ИГП „Ескић и Миљковић“ из Смедеревске Паланке, које се, поред „Филозофске комуне“ из Београда, потписује као саиздавач ове публикације.

– Идеја да направимо овај зборник потекла је од мог пријатеља, Зорана Кинђића, професора филозофије на Факултету политичких наука у Београду. Нашем позиву одазвали су се готово сви којима смо понудили сарадњу. За мене је посебна част што се унутар страница ове књиге нашао и мој текст, Ерос и политика, поред текстова једног Слободана Жуњића, Борислава Микулића, Младена Козомаре, Александра Павковића, Слободана Антонића, Зорана Кинђића – да поменем имена само неких аутора. Зборник садржи 450 страна текста, великог формата, а осим стручних радова ту су и прилози о делу Здравка Кучлинара, као и Кучинарове фотографије, са заседања Корчуланске летње школе, настале у време када су на Корчули били најпознатији светски филозофи – Маркузе, Хабермас, Блох, Голдман, Финк, Палмије, и други. Приређивање оваквог зборника је веома тежак посао. Значајну помоћ, када је реч о техничким решењима и графичком дизајну књиге, пружио је наш суграђанин Ненад Станојевић Некс, чија су графичка решења похвалили и аутори књиге и издавачи, у Београду и Загребу – истиче Ђурђевић.

Тематски, ово је веома хетерогена књига у којој су осим филозофских текстова присутни и социолошки приступи. Сви прилози у овом зборнику су оригинални, што значи да се појављују први пут. Непосредно по изласку из штампе књига „Искуство мере“ већ је ушла на списак обавезне литературе за студенте треће године филозофије на Филозофском факултету у Београду, а препоручена је и за полазнике курса о Хајдегеру на Филозофском факултету у Загребу и Филозофском факултету у Тибингену (текст на немачком језику).

После промоције у Београду, књига „Искуство мере“ биће представљена и у нашем граду, а овој промоцији присуствоваће и неки од аутора прилога.

 

Д. Ц.

 

Антрфиле

Већ ушла на списак обавезне литературе

 

Непосредно по изласку из штампе књига „Искуство мере“ већ је ушла на списак обавезне литературе за студенте треће године филозофије на Филозофском факултету у Београду, а препоручена је и за полазнике курса о Хајдегеру на Филозофском факултету у Загребу и Филозофском факултету у Тибингену (текст на немачком језику).

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *