ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба Александра Прибићевића у Галерији модерне уметности: ЗАПИСИ И СЕНКЕ  

IMG_0296У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба слика Александра Прибићевића из циклуса „Записи и сенке“. Тема  представља граничну линију на којој се унутрашње  људско биће сусреће са природним процесом неумољиве пролазности са једне, и својим духовним тежњама ка вечном,  с друге стране.

-На том месту на којем се вапи за спасењем, трагам за скривеним одговорима о Богу, људском  роду у целини, својим прецима и, најзад, о себи – каже аутор изложбе Александар Прибићевић.- Исликани  простор где се сусрећу материја и дух, где људско тело постепено нестаје, а душа на свом путу ка Оцу, остаје огољена; простор лишен времена у којем се форма испуњава шапатом молитви, бајалица, записа…

О остварењима овог младог уметника из Београда говорила је Славенка Чишић Урошевић, историчар уметности. Рекла је да Прибићевић  још трага за недокученим одговорима о постању света, Богу и скривеним тајнама људске душе. Идући из једног циклуса у други, дубоко залазећи у библијска предања, српску митологију и симболе,на себи својствен начин даје могуће одговоре на отворена питања.

-За разлику од ранијих циклуса слика,  веома експресивних, на моменте чак и потресних мотива,  овај који  је насловљен „Записи и сенке“, доноси нам фине, прочишћене и готово графички приказане форме – додала је Славенка Чишић Урошевић.- Стилизоване људске фигуре, сведене на знак-симбол, у јаком су контрасту у односу на чист и празан простор у коме се налазе, постављене увек  у присној међусобној комуникацији, наводе посматрача да се упусти у менталну размену порука и стечених утисака.

IMG_0298Славенка Чишић Урошевић исправно запажа да ништа на сликама Александра Прибићевића није случајно. Сваки покрет, положај фигура, боја, па и празан простор, имају своје духовно значење. Слике одишу интелектуалном снагом, и како сам аутор каже, воде ка граничној линији на којој се унутрашње људско биће сусреће са природним процесом неумољиве пролазности.

Прибићевић  је дипломирао на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора  Милана Блануше. Члан је УЛУС-а и  УЛУПУДС-а. Иза себе има 32 самосталне и преко 120 колективних изложби у земљи и иностранству. Добитник је више престижних награда, као што су „Међународно златно перо на београдском Бијеналу илустрације, прве награде на ВИ салону младих у Новом Пазару, награде за минијатуру у  Шапцу, Велике награде Земунског салона итд.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *