ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

НОВА ИЗЛОЖБА У ГАЛЕРИЈИ МОДЕРНЕ УМЕТНОСТИ: ЉУДИ У НАМА

DSC00501У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци, 27. јула отворена је изложба слика под називом „Људи у нама“, чији су аутори Љиљана Стевановић и Мирослав Мунижаба.

Љиљана Стевановић, пореклом из нашег града, уметношћу се бави  15 година, а за то време већ је приредила 11 самосталних и учествовала на преко стотину колективних изложби. Мирослав Мунижаба такође је аутор бројних самосталних изложби, а за свој рад награђиван је више пута, у земљи и иностранству.

Пригодом отварања изложбе, о уметничкој коегзистенцији, из које су настали изложени радови говорила је  Славенка Чишић Урошевић,  посебно указујући на момент игре, који на овим сликама долази до изражаја:

– Ускладивши своје енергије, заједничким радом, интервенцијама на монотипијама као основном полазишту, изградили су ликовна дела лирског профила. Наизменичним додавањем канапа, боје, различитих материјала, кроз очигледно бурну игру, ови колажи, асамблажи, монотипије стилизованих фигурација, између асоцијације и апстракције, пружају нам једну поетску причу снова и маште – рекла је између осталог Славенка Чишић Урошевић.

munizaba 1

О делима Љиљане Стевановић и Мирослава Мунижабе потом је говорио новинар и књижевник Слободан Тодоровић Токи, а његова помало херметична беседа такође је фокусирала стваралачку коегзистенцију ауотора, као својеврстан уметнички догађај.

Изложени радови, под заједничким насловом „Људи у нама“, изражајним средствима позног експресионизма и апстрактног сликарства, у комбинацији са новим, маштовитим техникама – указују на људско постојање, „бачено“ у свет, који само човековим погледом може да буде уређен у хармонични склоп. Поглед према свету зато истовремено указује на бригу, као темељну црту људског постојања, својеврсно суочавање са коначношћу, представљајући нам тако „унутрашње“, брижно биће у нама, корен људске егзистенције, непоновљиве и различите  од целокупног „не-људског“ постојања, природе и ствари.

Сви посетиоци свечаног отварања, уз лепо опремљени каталог, на уласку у галерију добили су на дар и по један оригиналан рад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *