MILOJIČIĆ I BLAGOJEVIĆ NAJAVILI ZAVRŠETAK RADOVA I NORMALIZACIJU VODOSNABDEVANJA

2Smederevska Palanka, 27. jul 2015.

Opštinu Smederevska Palanka danas su posetili Marko Blagojević, šef kancelarije za obnovu poplavljenih područja, predstavnici UNDP-a i predstavnici Ambasade Japana. Tema sastanka sa predsednikom opštine, Radoslavom Milojičićem Kenom, predsednikom Skupštine opštine, Slavoljubom Đurićem i direktorom JKP „Vodovod“, Miodragom Mihajlovićem, bila je završetak radova na revitalizaciji bunara iz kojih se Smederevska Palanka snabdeva pijaćom vodom, a bilo je reči i o početku radova na dogradnji i revitalizaciji sistema za odbranu od poplava na Jasenici i Kubršnici.

Posle sastanka, Milojičić i Blagojević održali su konferenciju za štampu, a novinarima se najpre obratio predsednik opštine Smederevska Palanka:

–  Najpre, u ime svih građana Smederevske Palanke, moram da zahvalim gospodinu Marku Blagojeviću, jer je on najviše vremena utrošio da pomogne opštini Smederevska Palanka. Koristim priliku i da mu se izvinim  zbog toga što sam ga telefonom često uznemiravao dok je bio na odmoru. Zahvaljujem i Ambasadi Japana, UNDP-u i Delegaciji Evropske unije, jer od njih potiče prvi projekat koji je realizovan u našoj opštini, a to nije jedina pomoć koju su nam pružili. Smederevska Palanka, kao što je poznato, već više od dvadeset godina ima problem u vezi sa vodosnabdevanjem u letnjim mesecima. Nama je potrebno 150 sekundnih litara, a mi, nažalost, raspolažemo samo sa 110 litara pijaće vode u sekundi. Dobili smo deset miliona dinara za revitalizaciju 10 bunara na izvorištu u Smederevskoj Palanci i Trnovču od Japanske ambasade i UNDP-a, tako da će Smederevska Palanka već za tri ili četiri dana, kada radovi budu završeni, imati normalno vodosnabdevanje. Sigurno će vodosnabdevanje tokom dana biti potpuno normalizovano, a očekujemo i normalizaciju vodosnabdevanja tokom noći – istakao je Radoslav Milojičić Kena, i dodao da se uskoro očekuje završetak radova na fabrici vode u Trnovču, posle čega će problem vodosnabdevanja u Palanci biti trajno rešen.

Milojičić je dodao i da će lokalna samouprava narednih meseci finansirati revitalizaciju postojećih pumpi, kako bi se obezbedilo da pumpe koje se pokvare odmah budu zamenjene (da se ne bi čekalo na opravku).

– Nažalost, Smederevska Palanka je i ove, 2015. godine, suočena sa restrikcijama, ali nismo jedini grad koji se sa ovim problemom suočava. To, naravno, ne abolira ni ovo, ni prethodna rukovodstva. Ovim problemom smo morali  da se pozabavimo sistematski , a kada bude izgrađena fabrika vode, Smederevska Palanka više nikada  neće imati probleme u vodosnabdevanju – rekao je Milojičić. Predsednik opštine je najavio i skorašnju realizaciju projekta regulacije tokova Jasenice i Kubršnice:

– Još jedan projekat na kome moram da zahvalim gospodinu Blagojeviću, Evropskoj i Svetskoj banci je regulacija tokova Jasenice i Kubršnice. Radovi bi trebalo da počnu u oktobru mesecu – izjavio je predsednik opštine, rezimirajući da, kada svi pomenuti radovi budu obavljeni, Smederevska Palanka više neće oskudevati u pijaćoj vodi, dok će istovremeno biti zaštićena od poplava.

4

Marko Blagojević je potvrdio reči domaćina, da problemi čije je rešavanje u toku nisu od juče, i da je tek poslednjih godina započeto njihovo sistematsko rešavanje:

– Problem poplava u Smederevskoj Palanci nije od juče. Isto tako, i problem vodosnabdevanja u Smederevskoj Palanci nije od juče. To je problem koji je star nekoliko decenija. Konačno je nešto tim povodom počelo da se događa – rekao je Blagojević, i podsetio da je posle 12 godina „skinuta prašina“ sa projekta zaštite Smederevske Palanke od poplava. Blagojević je naglasio da je zaštita od poplava ono čime se Kancelarija za obnovu bavi u svom proširenom mandatu.

– Problem vodosnabdevanja je kulminirao u maju prošle godine. Tada je, na inicijativu Kancelarije, UNDP reagovao, kako bi se sistem vodosnabdevanja vratio u funkciju. Međutim, proleća ove godine, nove poplave su napravile novi problem. I zato je potrebno ovaj problem rešavati na dugoročan način. To je ono čime se sada bavimo. Na molbu Kancelarije UNDP je obezbedio sredstva za revitalizaciju devet bunara. Međutim, tih devet bunara nije dovoljno da bi se obezbedilo neometano snabdevanje vodom. Neophodno je bilo izgraditi još jedan, deseti bunar, i to je deo projekta koji će biti izveden. Revitalizacija ovih devet bunara je pri kraju, i treba da bude završena u narednih nekoliko dana, a nakon toga počinje izgradnja i desetog bunara, a time bi trebalo da bude stavljena tačka na problem vodosnabdevanja u Palanci.

Blagojević je podsetio da ovaj problem nije  aktuelan samo u našem gradu:

-Predsednik Milojičić je lepo primetio. Vidimo u kojoj meri to predstavlja problem za opštine i gradove širom Srbije. Nema dana, a da ne stigne vest o tome da je ometano ili prekinuto vodosnabdevanje u nekoj opštini u Srbiji, i to je ono sa čim ćemo morati da se uhvatimo u koštac, rekao je Blagojević i najavio druge slične projekte koje će Kancelarija u saradnji sa brojnim partnerima realizovati širom Srbije, u cilju rešavanja problema vodosnabdevanja.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.