PREDSEDNICA DSS-a NA PAROASTOSU VOŽDU KARAĐORĐU U RADOVANJSKOM LUGU

DSC00483Velika Plana, 26. jul 2015.

„U slavu Velikog Vožda“, manifestacija koja se tradicionalno održava u Velikoj Plani u spomen na vođu Prvog srpskog ustanka koji je pogubljen u Radovanjskom lugu 1817. godine, završena je danas, na 198. godišnjicu Voždove smrti, parastosom i prigodnim kulturno-umetničkim programom, kod mesta gde je Đorđe Petrović prvobitno bio sahranjen, ispred Crkve-spomenice, zadužbine Aleksandra Prvog Karađorđevića.  Ovoj svečanosti, na praznik Sabora Svetog Arhanđela Gavrila, osim rukovodstva velikoplanjanske opštine, udruženja „Kraljevina Srbija“ i  mnoštva građana, poštovalaca uspomene na velikog Vožda, prisustvovala je i Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije:

„Danas sam ovde na poziv opštine Velika Plana i opštinskog rukovodstva, a slučajno je predsednik ove opštine istovremeno i predsednik Izvršnog odbora DSS-a, gospodin Dejan Šulkić. DSS je, svakako, stranka koja čuva tradiciju, to je stranka koja je nastala pre 23 godine, tačno na današnji dan, nastojeći da promoviše vrednosti, i demokratskog i nacionalnog. Upravo današnje obeleževanje „Voždovih dana“ govori o tome da mi kao stranka želimo da naša Srbija čuva najlepše i najplemenitije tradicije našeg naroda, uspomenu na očeve moderne srpske države – izjavila je za naše novine Sanda Rašković Ivić, posle završetka Svete Liturgije u Radovanjskom lugu, ljubazno se odazvavši pozivu da odgovori i na pitanja koja nisu u direktnoj vezi sa povodom njenog današnjeg dolaska u Veliku Planu.

Palanačke: Da li je nacionalni interes o kome govorite ugrožen aktulenom politikom srpske Vlade?

Rašković Ivić: Evrofanatična politika potire, svojim htenjem ili bez svoga htenja, sve ono što je srpsko, sve ono što je tradicionalno, ono što je naš identitet. Ulazeći u jednu super-državu, kao što je Evropska unija, od nas se traži, i tražiće se još više – da se odreknemo vlastitog identiteta. Narod bez identiteta prestaje da bude narod, i postaje jedno testo, topovsko meso, postaje jedno veliko ništa. Srbima to nije potrebno, mi smo bili slobodarski narod, umeli smo da se brinemo i o sebi i o drugima, i bili smo kadri i stići i uteći, i na strašnom mestu postajati, i ja mislim da tako treba i da ostane.

Palanačke: Da li to znači da će se stranke i pokreti koji imaju nacionalni predznak u svojim programima ujediniti na narednim izborima?

Rašković-Ivić: Mi smo svojim Božićnim proglasom, od 8. januara ove godine, sa „Dverima“ i sa grupom intelektualaca – obelodanili da radimo na okupljanju svih rodoljubivih snaga u Srbiji. To su sve one snage koje su za slobodu Srbije, protiv kolonizacije naše zemlje, i političke i ekonomske, koja je sada na delu. To su sve one stranke koje su protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju. Nismo mi protiv Evrope. Mi smo stari evropski narod, ali mi smo protiv briselske administracije, protiv smo ulaska Srbije u NATO, za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, za nešto što se zove „ekonomski patriotizam“ – a to podrazumeva davanje prednosti našim, domaćim proizvođačima – za očuvanje sela i za veće oslanjanje na Rusiju.

DSC00462

Skup, kome je psrisustvovao i novi predsednik DSS-a u Smederevskoj Palanci, profesor Zlatan Bećić, sadržavao je i zanimljiv kulturno-umetnički program, nastup hora „Pravoslavni srpski pojci“ iz Beograda i splet narodnih igara u izvođenju KUD-a „Karađorđe“ iz Radovanja.

I posle svečanog završetka ovogodišnjih „Voždovih dana“, likovna kolonija, otvorena u skopu ovogodišnje manifestacije, trajaće do poslednje dana jula.

 

You may also like...

1 Response

  1. 26 jula, 2015

    […] najlepše i najplemenitije tradicije našeg naroda, uspomenu na očeve moderne srpske države – izjavila je za Palanačke novine Sanda Rašković Ivić, posle završetka Svete Liturgije u Radovanjskom lugu, ljubazno se […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.