ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

ПРЕДСЕДНИЦА ДСС-а НА ПАРОАСТОСУ ВОЖДУ КАРАЂОРЂУ У РАДОВАЊСКОМ ЛУГУ

DSC00483Велика Плана, 26. јул 2015.

„У славу Великог Вожда“, манифестација која се традиционално одржава у Великој Плани у спомен на вођу Првог српског устанка који је погубљен у Радовањском лугу 1817. године, завршена је данас, на 198. годишњицу Вождове смрти, парастосом и пригодним културно-уметничким програмом, код места где је Ђорђе Петровић првобитно био сахрањен, испред Цркве-споменице, задужбине Александра Првог Карађорђевића.  Овој свечаности, на празник Сабора Светог Арханђела Гаврила, осим руководства великоплањанске општине, удружења „Краљевина Србија“ и  мноштва грађана, поштовалаца успомене на великог Вожда, присуствовала је и Санда Рашковић Ивић, председница Демократске странке Србије:

„Данас сам овде на позив општине Велика Плана и општинског руководства, а случајно је председник ове општине истовремено и председник Извршног одбора ДСС-а, господин Дејан Шулкић. ДСС је, свакако, странка која чува традицију, то је странка која је настала пре 23 године, тачно на данашњи дан, настојећи да промовише вредности, и демократског и националног. Управо данашње обележевање „Вождових дана“ говори о томе да ми као странка желимо да наша Србија чува најлепше и најплеменитије традиције нашег народа, успомену на очеве модерне српске државе – изјавила је за наше новине Санда Рашковић Ивић, после завршетка Свете Литургије у Радовањском лугу, љубазно се одазвавши позиву да одговори и на питања која нису у директној вези са поводом њеног данашњег доласка у Велику Плану.

Паланачке: Да ли је национални интерес о коме говорите угрожен актуленом политиком српске Владе?

Рашковић Ивић: Еврофанатична политика потире, својим хтењем или без свога хтења, све оно што је српско, све оно што је традиционално, оно што је наш идентитет. Улазећи у једну супер-државу, као што је Европска унија, од нас се тражи, и тражиће се још више – да се одрекнемо властитог идентитета. Народ без идентитета престаје да буде народ, и постаје једно тесто, топовско месо, постаје једно велико ништа. Србима то није потребно, ми смо били слободарски народ, умели смо да се бринемо и о себи и о другима, и били смо кадри и стићи и утећи, и на страшном месту постајати, и ја мислим да тако треба и да остане.

Паланачке: Да ли то значи да ће се странке и покрети који имају национални предзнак у својим програмима ујединити на наредним изборима?

Рашковић-Ивић: Ми смо својим Божићним прогласом, од 8. јануара ове године, са „Дверима“ и са групом интелектуалаца – обелоданили да радимо на окупљању свих родољубивих снага у Србији. То су све оне снаге које су за слободу Србије, против колонизације наше земље, и политичке и економске, која је сада на делу. То су све оне странке које су против уласка Србије у Европску унију. Нисмо ми против Европе. Ми смо стари европски народ, али ми смо против бриселске администрације, против смо уласка Србије у НАТО, за очување Косова и Метохије у Србији, за нешто што се зове „економски патриотизам“ – а то подразумева давање предности нашим, домаћим произвођачима – за очување села и за веће ослањање на Русију.

DSC00462

Скуп, коме је псрисуствовао и нови председник ДСС-а у Смедеревској Паланци, професор Златан Бећић, садржавао је и занимљив културно-уметнички програм, наступ хора „Православни српски појци“ из Београда и сплет народних игара у извођењу КУД-а „Карађорђе“ из Радовања.

И после свечаног завршетка овогодишњих „Вождових дана“, ликовна колонија, отворена у скопу овогодишње манифестације, трајаће до последње дана јула.

 

One thought on “ПРЕДСЕДНИЦА ДСС-а НА ПАРОАСТОСУ ВОЖДУ КАРАЂОРЂУ У РАДОВАЊСКОМ ЛУГУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *