ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

ИМА ЛИ КРАЈА ВРУЋИНАМА?

Balkan_2011071006_tmax2m_129Високе температуре током лета нису ништа неуобичајено у нашим крајевима.  У Смедеревској Паланци је 2007. постављен температурни рекорд у Србији , када је у нашем граду измерено безмало 45 степени у хладу. Оно што текуће лето чини особеним је трајање таласа врелине. Већ десет дана температуре су изнад тридесет трећег подеока Целзијусове скале, а последњих шест дана крећу су око 37 степени.

Уколико не буде падавина наредне седмице, а према метеоролошким моделима – мала је вероватноћа да ће се то догодити – овај јули биће један од најсушнијeг  летњих месеци у нашим крајевима, од када постоје метеоролошка посматрања. За 24 дана у Смедеревској Паланци забележено је само 0.4 милиметра воденог  талога.

Према најавама метеоролога, у наредних десет дана не треба очекивати битнију промену метеоролошких прилика. Према моделу GFS, краће освежење, са изузетно малим падавинама, могуће је у недељу, иако ни тада највиша дневна температура неће бити нижа од 29 степени целзијуса. Према изузетно прецизном  моделу, ECMWF, метеоролошке прилике биће још неповољније, односно у наредних десетак дана највише дневне температуре биће изнад 32 степена, а овај модел не предвиђа ни кап воденог талога у поменутом интервалу.

За утеху, и поред веома високих дневних температура, до сада није било појаве тропских ноћи, односно најнижа температура у тренутку изласка сунца није досегла 25 подеок целзијуса. Релативно свежа јутра са обзором на дневне врућине, такође су особеност врелог таласа који ових дана влада у ширем региону Балкана.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *