IMA LI KRAJA VRUĆINAMA?

Balkan_2011071006_tmax2m_129Visoke temperature tokom leta nisu ništa neuobičajeno u našim krajevima.  U Smederevskoj Palanci je 2007. postavljen temperaturni rekord u Srbiji , kada je u našem gradu izmereno bezmalo 45 stepeni u hladu. Ono što tekuće leto čini osobenim je trajanje talasa vreline. Već deset dana temperature su iznad trideset trećeg podeoka Celzijusove skale, a poslednjih šest dana kreću su oko 37 stepeni.

Ukoliko ne bude padavina naredne sedmice, a prema meteorološkim modelima – mala je verovatnoća da će se to dogoditi – ovaj juli biće jedan od najsušnijeg  letnjih meseci u našim krajevima, od kada postoje meteorološka posmatranja. Za 24 dana u Smederevskoj Palanci zabeleženo je samo 0.4 milimetra vodenog  taloga.

Prema najavama meteorologa, u narednih deset dana ne treba očekivati bitniju promenu meteoroloških prilika. Prema modelu GFS, kraće osveženje, sa izuzetno malim padavinama, moguće je u nedelju, iako ni tada najviša dnevna temperatura neće biti niža od 29 stepeni celzijusa. Prema izuzetno preciznom  modelu, ECMWF, meteorološke prilike biće još nepovoljnije, odnosno u narednih desetak dana najviše dnevne temperature biće iznad 32 stepena, a ovaj model ne predviđa ni kap vodenog taloga u pomenutom intervalu.

Za utehu, i pored veoma visokih dnevnih temperatura, do sada nije bilo pojave tropskih noći, odnosno najniža temperatura u trenutku izlaska sunca nije dosegla 25 podeok celzijusa. Relativno sveža jutra sa obzorom na dnevne vrućine, takođe su osobenost vrelog talasa koji ovih dana vlada u širem regionu Balkana.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.