Nova izložba u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“: TRI GRACIJE

DSC00370Izložbom slika tri mlade umetnice, Aleksandre Matić, Jovane Lisić i Tee Sokolovski, Memorijalna galerija „Dušan Starčević“ nastavlja sa ambicioznim programom, koji palanačkoj likovnoj publici predstavlja dela mlađe generacije slikara, iz naše zemlje i okruženja.

Tri umetnice, čija je zajednička izložba otvorena u nedelju, 21. juna, povezuje sklonost ka eksperimentisanju grafičkim tehnikama. Tea Sokolovski nam tako predstavlja crteže lica na kojima čitamo različita, polimorfna emotivna stanja – iskoračujući iz kolokvijalnog bipolarnog sagledavanja ljudskih osećaja. Njeni potrteti mladih žena ukazuju istovremeno i na tugu i na zabrinutost, na erotsko merenje sveta i tragičko osećanje života, na njima se u mnoštvu varijacija susreću Eros i Tanatos.

Nasuprot tome, Jovana Lisić na svojim radovima izbegava da prikaže lice, stavljajući u prvi plan tela. Ovaj zadah puti, koji dopire sa njenih slika svedoči da je telesnost, koju je još Niče zvao „Velikim umom“, istinski subjektivitet; ne samo da je svako od nas udelovljen u nekom telu, ne samo da je telo načelo individualizacije, kao što su verovali stari Grci, nego je telo sam naš personalitet, naša skrivena nutrina. Jovana se služi neobičnom tehnikom, koristeći marker za označavanje kompakt diskova, razređen vodom, dodajući crtežima silikonsku masu, ali i ljudsku kosu, kao deo istinske autentične telesnosti.

DSC00371Aleksandra Matić slika fragmente – delove akta, neobične prilike u snovidelnoj izmaglici, mozgolike oblike, koji kao da simboliuzuju neki podsvesni sadržaj, neko skriveno značenje.

Znalački postavljena izložba, koja dopušta da se pomenuti prikazi postupno pretapaju, pokazuje kako je kod mladih umetnica na delu svojevrsna dekonstrukcija Moderne. Klasični slikarski izraz „razbijen“ je na fragmente, koji protivreče harmoničnim vizijama nekog univerzalnog poretka stvari. Lica nedokučivih emocija, tela koja otkrivaju svoju intimu, snovidelni predeli – razvejavaju unionu „sliku sveta“, podstičući nas da u njegovom iskustvovanju ili promišljanju iznova pođemo „odozdo“, s one strane metafizičke dovršenosti.

Ovaj pristup estetici, otkriva drugačiju uzvišenost, od one koju imaju u vidu klasični estetičari, pa autorke čiji su radovi izloženi u Memorijalnoj galeriji, u tom smislu, možemo da posmatramo kao tri gracije našeg vremena, nepoverljivog prema velikim pričama i harmoničnim, logosnim usvrhovljenostima.

 

Vladimir Đurđević

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.