ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба графика Славка Луковића у Галерији модерне уметности: ЕКСПРЕСИОНИСТИЧКА ЦИТАНТНОСТ

downloadУжичанин, Слако Луковић, мастеранд у класи Жарка Смиљанића на Факултету ликовних уметности у Београду, у Галерији модерне уметности Народног музеја у Планци изложио је графичке радове различитог формата.

Како је то у уводном слову истакла Славенка Чишић Урошевић, млади аутор је „тражећи да своје пределе прикаже видом модерног пејзажа – задату тему поступно преводио од донекле аморфних облика, преко геометријских површинских решења до предела сведених на знак или линију“.

Духовити, народним песмама инспирисани наслови графика, враћају пејсаж у контекст из кога је потекао. У том смислу, радове младог аутора, на којима видимо несумњив 40x55 Dobro jutro Sumadijo, sitostampa 2013експесионистички утицај, од Кирхнера до Кандинског – можемо да посматрамо као својеврсне коментаре, као цитантност која надограђује, суочавајући једну сликарску „форму“ са другачијим поднебљем, и другачијим „осећајем живота“.

Експлозија боја, у том смислу, говори не само о домаћим пределима, обасјаним нашим „милион тона тешким сунцем“, него и о бременитој повести, коју, ипак, надвладава хумор, духовитост народних пословица и умотворина.

Ауторов жив дух дошао је до изражаја и пригодом отварања ове изложбе, доприносећи опуштеној, неусиљеној атмосфери, каква често прати  отоварања изложби и сличне културне догађаје.

 

В. Ђ.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *