Izložba grafika Slavka Lukovića u Galeriji moderne umetnosti: EKSPRESIONISTIČKA CITANTNOST

downloadUžičanin, Slako Luković, masterand u klasi Žarka Smiljanića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Planci izložio je grafičke radove različitog formata.

Kako je to u uvodnom slovu istakla Slavenka Čišić Urošević, mladi autor je „tražeći da svoje predele prikaže vidom modernog pejzaža – zadatu temu postupno prevodio od donekle amorfnih oblika, preko geometrijskih površinskih rešenja do predela svedenih na znak ili liniju“.

Duhoviti, narodnim pesmama inspirisani naslovi grafika, vraćaju pejsaž u kontekst iz koga je potekao. U tom smislu, radove mladog autora, na kojima vidimo nesumnjiv 40x55 Dobro jutro Sumadijo, sitostampa 2013ekspesionistički uticaj, od Kirhnera do Kandinskog – možemo da posmatramo kao svojevrsne komentare, kao citantnost koja nadograđuje, suočavajući jednu slikarsku „formu“ sa drugačijim podnebljem, i drugačijim „osećajem života“.

Eksplozija boja, u tom smislu, govori ne samo o domaćim predelima, obasjanim našim „milion tona teškim suncem“, nego i o bremenitoj povesti, koju, ipak, nadvladava humor, duhovitost narodnih poslovica i umotvorina.

Autorov živ duh došao je do izražaja i prigodom otvaranja ove izložbe, doprinoseći opuštenoj, neusiljenoj atmosferi, kakva često prati  otovaranja izložbi i slične kulturne događaje.

 

V. Đ.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.