Nova zbirka pesama Vlade Ilića: NEVIDLJIVE NEŽNOSTI

Scan-151205-0001U Smederevskoj Palanci, u izdalju Književnog kluba „21“, izašla je nova zbirka poezije Vlade Ilića. Ovo je njegova treća pesnička knjiga. Prethodne dve: „Tiha blještanja“ objavio je 1974., a  „Sneg“ 1980. godine. Dve godine kasnije zajedno sa Predragom Bajčićem objavio je zbirku „Vašarlije“. Autor je i romana  „Prva povest o gradu Nekudimu“ i knjige priča „Ptice koje retko izleću“. Sačinio je rodoslov maloplanjanskih Šarenkapića i dva dramska teksta „Pristajanje uz noć“ i „Grudva zemlje među zvezdama“.

-Pesme u zbirci „Nevidljive nežnosti“ nastajale su u vremenski dužem periodu i s toga kao  celina nemaju potrebnu homogenost – naglašava Vlada Ilić.- Većina njih već je objavljena u književnim časopisima, pesničkim zbornicima, festivalskim biltenima i na susretima pesnika. Kako su prošla prva čitanja, u ovoj zbirci dobile su novi dah, i trebalo bi da budu sled onih vrednosti začetih u mojim  ranijim knjigama.

Njegovi dramski tekstovi nagrađeni su 1978. godine na FEDRAS-u i štampane u časopisu „Stig“. Pozorišni komad za decu ovog autora „Bajka o snežnom leptiru“ izvođen je na sceni Gradskog pozorišta u Smederevskoj Palanci 1980. u pozorištu „Masuka“ u Velikoj Plani 1995. godine. Kao priređivač potpisao je zbornik poezije sa susreta pesnika Donje Jasenice  na Vidovači 1998. u Vodicama pod  naslovom „Žubor pesme na jutrenju“.

D. J.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.