ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Нова збирка песама Владе Илића: НЕВИДЉИВЕ НЕЖНОСТИ

Scan-151205-0001У Смедеревској Паланци, у издаљу Књижевног клуба „21“, изашла је нова збирка поезије Владе Илића. Ово је његова трећа песничка књига. Претходне две: „Тиха бљештања“ објавио је 1974., а  „Снег“ 1980. године. Две године касније заједно са Предрагом Бајчићем објавио је збирку „Вашарлије“. Аутор је и романа  „Прва повест о граду Некудиму“ и књиге прича „Птице које ретко излећу“. Сачинио је родослов малоплањанских Шаренкапића и два драмска текста „Пристајање уз ноћ“ и „Грудва земље међу звездама“.

-Песме у збирци „Невидљиве нежности“ настајале су у временски дужем периоду и с тога као  целина немају потребну хомогеност – наглашава Влада Илић.- Већина њих већ је објављена у књижевним часописима, песничким зборницима, фестивалским билтенима и на сусретима песника. Како су прошла прва читања, у овој збирци добиле су нови дах, и требало би да буду след оних вредности зачетих у мојим  ранијим књигама.

Његови драмски текстови награђени су 1978. године на ФЕДРАС-у и штампане у часопису „Стиг“. Позоришни комад за децу овог аутора „Бајка о снежном лептиру“ извођен је на сцени Градског позоришта у Смедеревској Паланци 1980. у позоришту „Масука“ у Великој Плани 1995. године. Као приређивач потписао је зборник поезије са сусрета песника Доње Јасенице  на Видовачи 1998. у Водицама под  насловом „Жубор песме на јутрењу“.

Д. Ј.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *