ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Новогодишњи концерт Балетског студија „Арабеск“ на сцени Градског позоришта: АПЛАУЗ ЗА БОЈАНИНЕ ПРИНЦЕЗЕ

10505082_337254449758333_1879033367434624303_oУ Градском позоришту у Смедеревској Паланци одржан је новогодишњи концерт Балетског студија „Арабеск“ Бојане Кривокапић. Публика је уживала у игри малих и великих балерина од којих су неке први пут стале на „даске које живот значе“. Веома богат програм предновогодишњег наступа, као   и увек, бриљантно је водила Биљана Поповић.

На почетку изведена је „Новогодишња прича“, а у  наставку програма „Принцезе“ па  „Зимски валцер“, као леп увод у оно што је потом уследило – „Божићни валцер“, уз труд водитељке да кроз најаву саопшти и прегршт занимљивих података. Тако су посетиоци овог концерта могли сазнати да се 1934. године  на топ листи чувене радијске емисије  водитеља Еди Кантора, као прва нашла песма „Деда Мраз долази у град“, коју је компоновао Џон Фридрих Коц. За само 24 часа продато је преко 30.000 плоча са овом нумером.

Сценом се потом  развила „Полка“, коју су смениле „Ледене фигуре“, па кореографија „Пахуље“. И овај концерт није се могао замислити без балета „Копелија“, који је настао 1870. године, доневши светску славу свом творцу  француском композитору Лео Делибу. Следиле су тачке: „Игра са лутком“, и „Дијагонала“.

Џулијус Стајн, такође Американац, радећи  музику за холивудске филмове,  инспирацију за своју композицију „Lets snow“,  пронашао је једног сунчаног дана на плажи, када је осетио снажну носталгију  за источном  америчком обалом и њеним снежним зимама. Ту носталгију Сем Кени претворио је у стихове и тако је настала једна од најпрепознатљивијих песама Дин Мартина. Нешто касније, 1957. године,на тек зачетим таласима рока, Џозеф Чартлон Бил, компоновао је једну од веома популарних божићних песама.

На сцени је уследио „Jingle bells“ уз најаву да је Николај Римски Корсаков, на основу приче „Хиљаду и једна ноћ“, још 1888. године компоновао балетску игру „Шехерезада“ и то на подлози недовршене опере „Кнез Игор“. Мале балерине, које су слатке и кад греше, потом су извеле „Индуску игру“. А једну другу игру ( „Мађарску“), увшћену у овај концерт, написао је Јоханес Брамс.

1795152_296785887138523_186101725_oАплауз, праве овације, измамила је соло наступом  Кристина Вујчић, лепршавом игром на музику из Брамсове четврте симфоније, али и  „Мазурка“, која се, као салонска игра, јавила у 19. веку, као и  „Шпанска игра“ Петра Иљича Чајковског.

Изведен је, такође, и „Радетски марш“. Овај,  један од  динамичнијих  валцера Јохана Штрауса, компоновао је коришћењем народне мелодије „Стара игра из Беча“. Овом игром окончан је Новогодишњи концерт Балетског студија „Арабеск“, након чега су се на подијуму појавиле све учеснице овог програма, који је у истину био празник и за очи и за душу, а с њима и наставница балета Ана Ђорђевић.

Водитељка Биљана Поповић, захваљујући се у име малих балерина  на пажњи и аплаузима, пожелела је свима успех и срећу у Новој години. До следећег концерта посетиоци ће свакако у лепом сећању носити лепршави наступ балерина „Арабеска“.

Д. Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *