Novogodišnji koncert Baletskog studija „Arabesk“ na sceni Gradskog pozorišta: APLAUZ ZA BOJANINE PRINCEZE

10505082_337254449758333_1879033367434624303_oU Gradskom pozorištu u Smederevskoj Palanci održan je novogodišnji koncert Baletskog studija „Arabesk“ Bojane Krivokapić. Publika je uživala u igri malih i velikih balerina od kojih su neke prvi put stale na „daske koje život znače“. Veoma bogat program prednovogodišnjeg nastupa, kao   i uvek, briljantno je vodila Biljana Popović.

Na početku izvedena je „Novogodišnja priča“, a u  nastavku programa „Princeze“ pa  „Zimski valcer“, kao lep uvod u ono što je potom usledilo – „Božićni valcer“, uz trud voditeljke da kroz najavu saopšti i pregršt zanimljivih podataka. Tako su posetioci ovog koncerta mogli saznati da se 1934. godine  na top listi čuvene radijske emisije  voditelja Edi Kantora, kao prva našla pesma „Deda Mraz dolazi u grad“, koju je komponovao Džon Fridrih Koc. Za samo 24 časa prodato je preko 30.000 ploča sa ovom numerom.

Scenom se potom  razvila „Polka“, koju su smenile „Ledene figure“, pa koreografija „Pahulje“. I ovaj koncert nije se mogao zamisliti bez baleta „Kopelija“, koji je nastao 1870. godine, donevši svetsku slavu svom tvorcu  francuskom kompozitoru Leo Delibu. Sledile su tačke: „Igra sa lutkom“, i „Dijagonala“.

Džulijus Stajn, takođe Amerikanac, radeći  muziku za holivudske filmove,  inspiraciju za svoju kompoziciju „Lets snow“,  pronašao je jednog sunčanog dana na plaži, kada je osetio snažnu nostalgiju  za istočnom  američkom obalom i njenim snežnim zimama. Tu nostalgiju Sem Keni pretvorio je u stihove i tako je nastala jedna od najprepoznatljivijih pesama Din Martina. Nešto kasnije, 1957. godine,na tek začetim talasima roka, Džozef Čartlon Bil, komponovao je jednu od veoma popularnih božićnih pesama.

Na sceni je usledio „Jingle bells“ uz najavu da je Nikolaj Rimski Korsakov, na osnovu priče „Hiljadu i jedna noć“, još 1888. godine komponovao baletsku igru „Šeherezada“ i to na podlozi nedovršene opere „Knez Igor“. Male balerine, koje su slatke i kad greše, potom su izvele „Indusku igru“. A jednu drugu igru ( „Mađarsku“), uvšćenu u ovaj koncert, napisao je Johanes Brams.

1795152_296785887138523_186101725_oAplauz, prave ovacije, izmamila je solo nastupom  Kristina Vujčić, lepršavom igrom na muziku iz Bramsove četvrte simfonije, ali i  „Mazurka“, koja se, kao salonska igra, javila u 19. veku, kao i  „Španska igra“ Petra Iljiča Čajkovskog.

Izveden je, takođe, i „Radetski marš“. Ovaj,  jedan od  dinamičnijih  valcera Johana Štrausa, komponovao je korišćenjem narodne melodije „Stara igra iz Beča“. Ovom igrom okončan je Novogodišnji koncert Baletskog studija „Arabesk“, nakon čega su se na podijumu pojavile sve učesnice ovog programa, koji je u istinu bio praznik i za oči i za dušu, a s njima i nastavnica baleta Ana Đorđević.

Voditeljka Biljana Popović, zahvaljujući se u ime malih balerina  na pažnji i aplauzima, poželela je svima uspeh i sreću u Novoj godini. Do sledećeg koncerta posetioci će svakako u lepom sećanju nositi lepršavi nastup balerina „Arabeska“.

D. Janojlić

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.