ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

О Избору из књига завичајних песника Владе Илића: ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ ПОЕЗИЈЕ

Под насловом „Јасеница песмом дарована“, прошле године је, у издању Књижевног клуба ”21” из Смедеревске Паланке, објављена својеврсна антологија завичајних песника, стваралаца који су живели и радили, макар неко време, на подручју Смедеревске Паланке.

Аутор овог избора и сам је познати поета, Влада Илић, чије су књиге песама и прозе познате, признате и хваљене, у домаћој књижевној критици.

Вредност ове књиге, која садржи репрезенте поетског стваралаштва свих песника из овог краја, којима је штампана књига поезије, пре свега је у зналачком одабиру, који сведочи о истанчаном укусу њеног аутора.

Тако се међу корицама ове књиге, налазе неке од најзначајнијих песама Слободана Марковића (Libero Marconi), Велимира и Бранимира Живојиновића (Massuka старији и млађи), Мирослава Јозића, Дејана Црномарковића, као и самог Владе Илића (да овде поменемо само најпознатија имена), аутора чије су књиге поезије штампане у више издања – код угледних и реномираних издавача, дела значајних млађих аутора, попут Славише Крстића, Милоша Сакића, Марије Поповић, Тамаре Бељански – поезију Микија Радојевића, коју већина младе публике, у земљи и иностранству, познаје у музичкој форми, као и многих других завичајних аутора.

Пружајући мање или више простора, зависно до опуса заступљених стваралаца, Илић готово непогрешиво бира најзначајнија и најлепша поетска остварења, како познатих и прослављених песника, тако и осталих аутора, који су имали духа и смелости да публици представе своје стихове.

Посебан квалитет ове књиге је у проналажењу оних поетских дела пред којима се већ отоворио понор заборава. Илићево истраживање, које није увек било подржано љубазношћу институција културе, односно њихових службеника, упркос тешкоћама представило је готово заборављене песме Љубице Ивошевић Димитров, Благоја Живковића, Јелисије Сандрић, Ранислава Пурковића – али и чувеног Влаје из Глибовца, народног песника, чији су врцави стихови непознати млађим генерацијама.

Представљајући „завичајне песнике“ хронолошки, по њиховој временској доби, ова књига пружа сведочанство не само о разлилчитим поетским стиловима, него и о песничком захватању времена и прилика у једном географском понебљу, које одређује топоним – Јасеница.У том смислу, Илићева књига нема само локалани значај, већ представља значајан допринос историји српске поезије, и незаобилазан извор за будућа истраживања.

Књига Владе Илића, иако штампана још прошлог лета, до сада није имала јавну промоцију, какву заслужује један вредан антологијски подухват. Људима који брину о култури нашег града зато свесрдно препоручујемо да обрате пажњу на ово дело, и нађу времена и начина да га представе, истраживачима књижевног стваралаштва, песницима и писцима – а пре свега младим људима, који излаз из прозаичне свакодневице настоје да пронађу у поетском изразу.

К. Миланов

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *